Евелин Банев-Брендо е пуснат на свобода. Това установи ексклузивна проверка

...
Евелин Банев-Брендо е пуснат на свобода. Това установи ексклузивна проверка
Коментари Харесай

Брендо е пуснат на свобода. Станал е украинец и не могат да го екстрадират

Евелин Банев-Брендо е пуснат на независимост. Това откри извънредна инспекция на "България Днес ".

Новината идва от решение на Апелативния съд в Киев, издадено на 21 септември! Причината за скандалния процес е, че "кокаиновият крал " е станал украинец и съгласно локалните закони не може да бъде екстрадиран. Затова арбитър Иван Рибак анулира краткотрайния арест на Брендо и го освобождава.

След години в неопределеност Евелин Банев беше хванат на 6 септември в Киев. След задържането му към локалните управляващи полетяха молби от Румъния и България за предаването на известния задържан. Двете страни търсят от години Банев с алена бюлетина на Интерпол поради влезнали в действие присъди. У нас го чакат 6 година като част от незаконна група за пране на пари, а в северната ни съседка - 10 година и половина за наркотрафик. Освен това Брендо има на сметката си и 20 година затвор в Италия по аферата "Кокаинови крале " за трафик на дрога от Южна Америка към Европа. При сегашната обстановка България, Румъния и Италия остават с пръст в уста.

Оказва се, че Евелин Банев е разкрил по какъв начин да надхитри Темида в трите страни, където го чакат общо над 36 година решетки. Това се е случило с едно просто деяние - Брендо е станал украински жител. По време на следствените дейности униформените от Департамента за стратегически следствия на Националната полиция на Украйна са разкрили на адреса, на който се подвизава Банев, негов украински паспорт. Документът е публикуван на 16 декември 2015 година от чиновник на Държавната миграционна работа в Житомирска област.

Магистратите цитират правилото на единно поданство, заложен в член 2 от Закона на Украйна за поданството. Той гласи, че в случай че чужденец е придобил поданство на Украйна, той става единствено жител на Украйна. Освен това в решението да освободят Банев магистратите се базират на Европейската спогодба за екстрадиция, съгласно която процедурата по екстрадиция се урежда извънредно от правото на замолената страна - в тази ситуация Украйна.
Така се стига до член 29 от конституцията на Украйна, който гласи, че никой не може да бъде арестуван с изключение на въз основа на стимулирано правосъдно решение и единствено на основанията и по метода, предписани от закона. Процесуалният закон на Украйна позволява краткотраен арест на разположение, търсено за закононарушение отвън Украйна, до приемане на настояването за екстрадиция. На тази база на 8 септември за Банев е постановено краткотрайно задържане за 20 дни от Святошинския областен съд на Киев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР