Еваристо Алвес де Соуза, дребен земеделски стопанин в северния бразилски

...
Еваристо Алвес де Соуза, дребен земеделски стопанин в северния бразилски
Коментари Харесай

"Чистя земята с огън, за да живея": защо бразилските фермери палят горите

Еваристо Алвес де Соуза, малък аграрни собственик в северния бразилски щат Рондония, е запалил равнищата си, с цел да я освободи от бурени и растителни боклуци. Когато обаче вятърът се обърнал, огънят излязъл отвън надзор и той бил заставен да се обади в полицията.

" Чистя земята с огън, с цел да пребивавам ", сподели Алвес. Той няма пари за скъпа земеделска техника и както споделя, огънят е най-лесният и на ниска цена метод да разчисти земята и да я приготви за сеитба.

Докато пожарникарите гасят пламъците на равнищата му, която се намира в покрайнините на столицата на Рондония Порто Вельо, Алвес слуша инструктаж по сигурност от Жоелма Ферейра Безера, контрольор от ековластите. Стискайки зъби, той слуша по какъв начин тя му изяснява да внимава. На Алвес е наложена санкция, само че го пускат да си върви.

Понастоящем Бразилия става очевидец на едни от най-многобройните пожари на територията си от години. От януари са регистрирани над 87 000 пожара - със 76 % повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Много от тях са запалени от фермери в региони, които към този момент са били обезлесени, с цел да се освободят нови площи за пасища за добитъка и нови обработваеми земи за развъждане на соя. " Това е нормалната процедура в района ", означи Тиаго Кастро де Оливейра, координатор на Земеделската камара в Порто Вельо.

Но критици упрекват президента Жаир Болсонаро, че основава политически климат, поощряващ фермерите безнаказано да употребяват подсечно-огнево земеделие. " Правителството желае да е по този начин ", сподели Жилсон да Коста Силва от Университета на Порто Вельо. Той изяснява, че " земеделската мафия " се възползва от политическата обстановка, с цел да разшири границите на земеделското произвеждане за сметка на дъждовните гори.

Болсонаро пристигна на власт с поддръжката на по този начин наречения надпартиен блок в Народното събрание БББ (boi, bala e Biblia - говеждо, патрони и Библия), сплотяващ фермери, хардлайнери по въпросите на сигурността и евангелисти. Бразилските притежатели на наедрял рогат добитък и соевите барони гледат на някогашния боен като на собствен натурален съдружник, който в този момент си затваря очите за протичащото се в района на Амазония.

Откакто беше определен през октомври предходната година, Болсонаро назначи някогашния основен юрист на агробизнес група за министър на земеделието, ограничи пълномощията на службите по околната среда и се усъмни в потребността от отбрана на регионите с общности от коренното население.

В деня когато равнищата му горяла, Клеосон Рамос Лима не си бил у дома. Зидар, който работел в дома му, му се обадил да му каже, че наоколо е избухнал пожар.

" Когато след час стигнах там, към този момент беше прекомерно късно ", сподели Рамос. Насажденията му с маниока, бананова мичелия (известна още като бананов храст) и палмови дръвчета към този момент били погълнати от пламъците. Рамос седи на терасата на дома си в Комунидаде Тера Санта близо до Порто Вельо и се взира в опустошенията.

" Така вървят нещата тук ", сподели той. " Хората разчистват на всички места към парцела си, отстраняват плевелите и храсталака и след това палят всичко това. Такава е културата тук, в Рондония ", добави Рамос.

Но освен дребните аграрни стопани провокират пожари в Амазония. Към големия и едва обитаем район отдавна интерес демонстрират едри земевладелци, минни и дърводобивни компании, златотърсачи, енергийни компании и агропромишлени конгломерати.

" Тук не става дума за никаква просвета ", сподели Коста Силва. " Това е проведена престъпност ", добави той.
В Бразилия постоянно е имало пожари през сухия сезон, който продължава няколко месеца, до септември. Имало е години с даже по-голямо разпространяване на огъня от настоящето и по тази причина в този момент доста бразилци не могат да схванат международното отвращение от пожарите в региона на Амазонка.

Един от тях е Луиз Карлос Естравиз Родригез, учител по ръководство на горите в Университета на Сао Пауло, който съобщи, че интернационалната реакция на пожарите е била несъразмерна.

" Не би трябвало да забравяме, че в този момент е сухият сезон, когато пожарите доста елементарно могат да се разпространят, а пожарите, на които бяхме очевидци, са по границата, в региони, които неотдавна са били разчистени за земеделие ", сподели той.

Дебатите за пожарите в дъждовните гори са мощно прочувствени, означи Илдо Луис Зауер, учител и някогашен шеф на Института за енергетика и околна среда към Университета на Сао Пауло.

" Амазония се трансформира в полесражение на няколко групировки с разминаващи се възгледи за геополитиката, обществото и науката ", сподели той. " Свидетели сме на огромна борба сред хора, които желаеха да разчистят всичко, без да си дават никаква сметка за следствията, и други, които желаят да пречат на всичко, в това число на екологично виновни действия ", добави Зауер.

Клеосон Рамос Лима, фермерът, който отглежда маниока, съобщи, че следващата година няма да сади, тъй като го е боязън, че огънят още веднъж може да унищожи реколтата му. Новият му проект е да изкарва пари от слънчева сила. " Вършим каквото е нужно от наша страна и се опитваме да се пазим ", сподели той. " Но една искра да прехвръкне и всичко свършва ", съобщи Рамос. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР