Евангелската фигура на добрия самарянин. Това бе в центъра на

...
Евангелската фигура на добрия самарянин. Това бе в центъра на
Коментари Харесай

Папа Франциск: Да се вслушаме във вика на страдащите

Евангелската фигура на положителния самарянин. Това бе в центъра на словото на папа Франциск по време на аудиенцията в Климентинската зала във Ватикана с представителите на Медицинския отдел към Службата за душепастирската грижа в опазването на здравето на Римската епархия, които одобри във връзка Световния ден на болните, който се отбелязва всяка година на 11 февруари, празник на Дева Мария Лурдска.

Заедно с тях бяха и шефовете на 13 огромни римски лечебни заведения и някои лекари, както и заболели доброволци. Папата се обърна към тези в италианската столицата, които вършат всичко по силите си за болните: хора, които „ съумели да трансфорат опита от страданието наоколо до болката на другите “ и които, макар че изпитват страдалчество, са се посветили на другите, давайки живот на истории за взаимност и вяра, съборили стените на изолацията и страха. На тях папата акцентира значимостта от три настройки: да се приближат до страдащите, да дадат глас на нечутото страдалчество, да станат вълнуващ мая на милосърдието.

Важно е да се доближим до тези, които страдат, предлагайки им чуване, обич и банкет. Но с цел да създадем това, би трябвало да се научим да виждаме в болката на нашия брат „ знак за преимущество “, който в дълбините на сърцата ни ни принуждава да се спрем и не ни разрешава да продължим. Това е сензитивност, която нараства, колкото повече позволим да се обвържем в срещата със страдащите. И вървейки дружно по този метод оказва помощ на всички ни да разберем най-истинския смисъл на живота, който е любовта.

Предизвикателството на лишените от човещина градове

Що се отнася до това да се даде „ глас на нечутото страдалчество на тези, които в заболяването си са оставени сами, лишени от финансова и морална поддръжка “ и затова повече „ изложени на обезсърчение и загуба на религия, както може да се случи с тези, наранени от фибромиалгия и хронична болежка “, Франциск отпраи предизвикателство към днешните градове, „ от време на време лишени от човещина и глухи за състраданието “. Нека приемем вика на страдащите и да създадем по този начин той да бъде чут. Нека не го оставяме затворен в една стая, нито просто да се трансформира в „ вест “: дано създадем място за него в себе си и да го разтеглим с нашето персонално и съответно присъединяване.

Работа в мрежа

И най-после, във връзка с третата настройка „ да станат мая на милосърдието “ към страдащите папата посочи, че става въпрос да се сътвори „ мрежа, споделяйки стила на безвъзмездност и взаимност “. Наистина, добави Франциск, „ всички сме нуждаещи и всички можем да дадем и получим нещо, даже единствено усмивка “. И това е, което „ кара мрежата да пораства към нас, формирана от ръце, които се стискат една друга, от ръце, които работят дружно, от сърца, които се сплотяват в молитва и съчувствие “, която не се разпада „ измежду бурните талази “ и която „ разрешава на тези, които рискуват да бъдат потопени и да се удавят, да бъдат извадени на брега “. Папата означи, че точно „ образецът на тези, които поемат самодейността, също оказва помощ на другите да намерят смелостта да се включат “, какъвто е казусът с тези, които са част от Медицинския отдел да душепастирската грижа към епархията на Рим: заболели хора, здравни служащи и членове от света на спорта, обединени в общ ангажимент за положителното на хората.

Работата в мрежа е взаимна работа като членове на едно тяло. Страданието на един се трансформира в страдалчество на всички и приносът на всеки се приветства от всички като благословия. Скъпи другари, да си покрай страдащите не е елементарно, добре го знаете. За това ви споделям: не се обезсърчавайте!

Ангажирайте се съответно с милосърдието

В умозаключение Франциск прикани присъстващите да черпят мощ от лицето на тези, които страдат, лицето на Христос, „ Който пожела да показа нашата уязвимост, умирайки за нас и Който, възкръснал, в никакъв случай не ни изоставя “. Папата добави, че в крехкостта човек е „ покрай сърцето на Бог “. Следователно пътят който би трябвало да преминем е „ да разберем крехкостта, да погалим крехкостта, да създадем крехкостта мощна “. Накрая папата прикани присъстващите да се молят, тъй че „ близостта до страдащите и съответният ангажимент в милосърдието да нарастват и никой зов на болежка да не остане нечут “.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР