Евангелистите имат поне 10 съображения за отмяна на Закона за

...
Евангелистите имат поне 10 съображения за отмяна на Закона за
Коментари Харесай

Евангелистите готови да стигнат и до Европейския съд по правата на човека

Евангелистите имат най-малко 10 съображения за анулация на Закона за вероизповеданията.

Сред тях - възбраната за финансиране на вероизповеданията от чужбина, възбрана да се отварят духовни учебни заведения, възбрана за чужденец, който е чиновник на някакво изповедание да служи самичък в България, без да бъде съпроводен от различен българин и други.

Това съобщи за news.bg Владимир Райчинов, заместник-председател на Обедини евангелски църкви (ОЕЦ).

 Свобода за вярата желаят протестанти и евангелисти Обновена
Свобода за вярата желаят протестанти и евангелисти

Те упорстват за отстояване на конституционните права и свободата на изповедание

Той напомни, че разширеният състав на работната група на Комисията по вероизповедания в Народното събрание е отстранил някой от нещата, против които се афишират протестантите. Имало обаче неща, които към момента не са махнати, а са засилени.

Най-сериозната точка в проектозакона е, че се слага условието една религиозна общественост да получи юридическо вписване, в случай че има най-малко 300 души.
Райчинов разясни, че новите промени, които касаят проектозакона за вероизповеданията на второ четене са, че ще има нов предел, който е 3 000 души, а не 300.

" Ако законът влезе със задна дата, на доста от сегашните вероизповедания ще им бъде прекъсната регистрацията и ще бъдат закрити ", изрази терзанието си Райчинов и добави, че от църквата не желаят да има такива рестрикции.

Той се закани, че в случай че настояванията на протестиращите не бъдат чути от ръководещите, евангелистите ще се извърнат към Европейския съд за правата на индивида.

" Този тип институции сигурно ще бъде задействани, само че на този стадий не бихме могли да ги уведомим, тъй като няма обстоятелства и признат закон. В момента обаче е задействан дипломатически напън от сътрудници от огромни и международни евангелски организации ", даде да се разбере Райчинов.

Изпратени са доста писма и до български и европейски дипломати, които са обезпокоени за обстановката с по този начин наречения набожен закон в България.

Зам.-председателят на Обединените евангелски църкви изрази терзанието и загрижеността си, тъй като от църквата не са сигурни какво мислят политиците и каква е тяхната цел с импортираните промени в Закона за вероизповеданията.

" Настоящия закон прави съвършена работа , само че когато бяха импортирани двата законопроекта, претекстовете зад тях бяха, че е нужна битка против радикалния ислям и терористичните групи ", посочи Райчинов.

Той добави, че възражението на евангелистите е, че има премного закони в България, като Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс, които филтрират тероризма и се занимават с неговите каузи.

Законът за вероизповеданията има за цел да контролира взаимоотношенията сред вероизповеданията, само че не и да натоварва дирекция " Вероизповедания " с това да преценя кой е терорист и кой не, заключи Райчинов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР