Евакуират жители на две села в община Хайредин заради преливане

...
Евакуират жители на две села в община Хайредин заради преливане
Коментари Харесай

Евакуират две села заради преливане на язовир ”Рогозен”

Евакуират поданици на две села в община Хайредин поради преливане на язовир ”Рогозен ”. " В община Хайредин предизвестието за рисково повишаване на равнището на водоема е постъпило от прилежащата община Борован късно нощес. Цяла нощ спешна група е работила за понижаване на притока през преливника. Има заплаха той да се унищожи от напора на огромното водно количество ", сподели заяви кметът на Хайредин Тодор Алексиев.



" Единствено имаме два язовира, при които водосборът е малко по-голям, защото снеготопенето е по-активно. Това е " Росино ", само че там сега обстановката е естествена, към момента поддържаме обикновено приключване на водата, тъй че няма заплаха. Другият е " Вардун ", който сега прелива, само че нямаме рисково повишаване на водата, което да тормози жителите и жителите на област Търговище ", сподели още кметът на Хайредин.

Язовир " Бързина " сега е в по-добро положение, макар че до скоро преливаше с 600 литра в секунда.

" Вследствие на изобилното снеготопене на територията на област Враца има две сериозни точки - язовирите " Рогозен " и " Бързина ". В момента се прави подсилване на компрометираната стена на преливника на язовир " Рогозен " със засипване на скални маси. Монтирани са две хидромоторни помпи, с които се понижава размера на водата. Язовир " Бързина " от дълго време е обезопасен с два сифона. Там се прави следено наблюдаване 24 часа ", съобщи за НТ регионалният шеф на Враца Малина Николова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР