Евакуацията на 14 моряци от кораба Царевна приключи успешно, а

...
Евакуацията на 14 моряци от кораба Царевна приключи успешно, а
Коментари Харесай

Как българското правителство спаси моряците - по телефона

Евакуацията на 14 моряци от кораба " Царевна " завърши сполучливо, а министър председателят Кирил Петков (ПП) и външната министърка Теодора Генчовска (ИТН), които ги посрещнаха на летище " Варна ", си приписаха заслугите за това. Впоследствие от обясненията на премиера и на моряците се оказа, че те са слезли от кораба на личен ход, отишли са при войниците-окупатори от така наречен

Донецка национална република (ДНР), които са ги завели на хотел в Донецк, а оттова благодарение на армията на Русия ги транспортирали до Ростов на Дон, а след това до Сочи, откъдето отпътуваха за България.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/04/кораб-царевна-моряци-посрещане1-бта.JPG " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 534 " />

Евакуацията от българската страна се е изчерпвала с връзка с капитана и моряците по сателитен телефон (предоставен от корабособственика), и даване на държавния аероплан.

Външната министърка Генчовска съобщи, че връзка със спасителите от ДНР българската страна не е имала, а министър председателят Кирил Петков добави, че на място не е имало нито хора от българските служби, нито от българското военно разузнаване.

" Имаше подготовка на два пъти за посрещане на хората от другата страна на оградата, само че по преценка на капитана това не се случи. Имахме подготвеност и през двете страни да се изтеглят според от това кой има превес ", сподели Кирил Петков.

Иначе министър председателят благодари на всички институции, които взели участие в координацията.

" Имаме още един транспортен съд „ Рожен “ в Черноморск, надяваме се да забележим и капитана на този транспортен съд, това е по-сложно, защото той ще остане, до момента в който самият транспортен съд излезе ", добави министър председателят.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/04/кораб-царевна-посрещане-бта.JPG " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 534 " />

Попитана от публицист за какво се наложило моряците да се изтеглят сами, Генчовска съобщи:

" Не знам от кое място сте получили тази информация. От 13 март сме в контакт с капитана на кораба по сателитен телефон. В България координацията е сред всички институции и главно от ситуационния център на Министерство на външните работи, където са командировани сътрудници от всички служби и министерства. Изцяло координирана интервенция от държавното управление. Не е имало хора от спецчасти и от военното разузнаване на място. Молбата ни към медиите е да се отразява правилно информацията. По никакъв метод не е имало връзка с така наречен ДНР. "



И капитанът на " Царевна ", и хората на " Рожен " имали храна и се чувствали добре.

" Не беше радостно. Много близо падаха снарядите и ракетите. Да, имаше и пробойна на кораба. Военни ни изведоха до Донецк, не знам тъкмо от коя страна. Приеха ни доста добре. Предполагам, че са били руснаци. В хотел в Донецк, оттова в Ростов на Дон и от Ростов на Дон – в Сочи ", описа един от моряците.

" От кораба излязохме ние. После ни ескортираха бойци, допускам от ДНР ", заяви различен.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР