euronews.com Водещият руски проект за газопровод през Балтийско море до

...
euronews.com Водещият руски проект за газопровод през Балтийско море до
Коментари Харесай

Искане на Дания за маршрута на Северен поток-2 може да доведе до закъснение от осем месеца, и ще струва 660 милиона евро


euronews.com

Водещият съветски план за газопровод през Балтийско море до Европа, може да се забави с до осем месеца и да коства спомагателни 660 милиона евро (740 милиона долара) заради трудности при обезпечаването на нужните разрешителни от Дания, съобщи операторът на газопровода, написа Ройтерс. За плана Съединени американски щати и няколко източноевропейски, северни и балтийски страни настояват, че тръбопроводът ще усили зависимостта на Европа от съветския газ. Ръководената от Русия планова компания подаде две заявки за направления до датските управляващи, от които първото беше препоръчано преди повече от две години. През март Датската енергийна организация изиска екологична оценка на вид за трети маршрут.

Компанията „ Северен поток 2” дефинира настояването на третия маршрут като „ тенденциозен опит за закъснение осъществяването на плана “.

В тъжба до датските управляващи през април компанията „ Северен поток-2” съобщи, че разноските, свързани с новото искане за трети маршрут, към този момент са над 100 милиона евро. Според писмото, получено от организация Ройтерс посредством Закона за достъп до социална информация, настояването за трети маршрут може да докара до закъснение до осем месеца и спомагателни разноски от 560 милиона евро. Първоначалният бюджет беше 9,5 милиарда евро. „ Забавянето на плана ще докара до забележителна финансова загуба за компанията „ Северен поток 2 “, се споделя в писмото, с което се желае от Датския апелативен съвет по енергетика да изпрати молбата на енергийната организация. Няма повече несъгласие През юни „ Северен поток 2 “ отдръпна първичното си заявление от 2017 година за маршрут през датски териториални води на юг от балтийския остров Борнхолм. Дания би могла да наложи несъгласие на първичния маршрут. Страната одобри закон през 2017 година, който разрешава да се забрани прекосяването на тръбопровода през териториалните й води от съображения за сигурност.

Въпреки това, не може да се приложи несъгласие за двата останали разновидността на маршрута, защото те насочват тръбопровода през изключителната икономическа зона на Дания, а не през териториалните й води. Според изчисленията на Ройтерс въз основа на данните на компанията „ Северен поток 2” и скоростта на строителството, тръбите на Газпром ще доближат датската изключителна икономическа зона сред три и пет месеца, в случай че се брои от в този момент. " Северен поток 2 " съобщи през май, че планът може да започва през 2020 година, а не в края на 2019 година заради закъснение приемането на разрешителни от Дания. Руският министър на енергетиката Александър Новак съобщи предишния месец, че Москва е предложила на Киев краткосрочна договорка за пренос на газ, с цел да размени настоящия 10-годишен контракт, приключващ тази година.

Преводът е оповестен в Бюлетина на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР