Еуфорията от връщането на Херсон и част от Харковска област

...
Еуфорията от връщането на Херсон и част от Харковска област
Коментари Харесай

Войната в Украйна - обстановка и прогнози. Коментари на наблюдатели от Москва и Киев

Еуфорията от връщането на Херсон и част от Харковска област в Украйна поражда у Запада внушаемост за мнимо господство, декларира в броя на " Известия " от сряда съветската анализаторка Елена Панина. По думите ѝ Западът, " усетил криле " на раменете си, " крои проекти да завладее Запорожието, да напредне към Крим и единствено най-знаещите лица като шефа на НАТО и спецслужбите схващат: (сега) точно Русия е застанала край Херсон, а не НАТО - край Москва ". " Решаващите борби предстоят ", акцентира Панина.

Възможност за кротичък контракт " не се обрисува на хоризонта ", съобщи в същия вестник военният му наблюдаващ Антон Лавров още в петък, преди ракетния случай в Полша. Според него съветските войски са постигнали редица тактически цели и през зимата ще останат " в стратегическа защита ", с цел да се превъоръжат и да приготвят попълнения " за идната акция ".

След изтеглянето на съветските сили на левия бряг на Днепър украинската войска може към този момент да обстрелва съперника и сериозната инфраструктура съвсем в цялата следена от Москва част от Херсонска област. Възможно е Киев да предислоцира над 40 хилядна армия в Донбас и Запорожието, допуска в разбор от 13 т. м. военният специалист на " Независимая газета " Владимир Мухин. Колегата му Юрий Подоляка планува, че съветските елементи ще се отдръпват за ротация и ще бъдат заменени най-много от мобилизирани жители без военен опит.

Руският боен сътрудник Андрей Руденко написа в Телеграм, че Киев към този момент трансферира войски и техника от Херсонския район в Славянск, само че това е единствено отвличащ маньовър. Основна цел на украинското командване е офанзива по Запорожкото направление, която да пререже сухопътния кулоар към Крим, спирайки снабдяването на съветската формация в Херсонска област, означи на 16 ноември " Военное обозрение ".

Според специалисти на Телеграм канала " Рибар " силите на Киев възнамеряват да обкръжат съветската формация на левия бряг на Днепър; ще бъде заплашен и флангът на съветската войска в Донецка област, уточни в понеделник " Военное дело ".

Междувременно войските на Русия в Запорожието " съществено се готвят " да отразяват украински офанзиви и " да зимуват в полетата ", осведоми в сряда боен кореспондент на " Комсомолская истина ".

Вместо да обстрелва енергийни обекти, съветската войска би трябвало да унищожи железопътния възел на границата сред Украйна и Полша, " през който минават всички доставки на западни оръжия " за Киев, " и още няколко моста и тунела ", прикани генерал-лейтенант Виктор Соболев от комисията по защита в Държавната дума, представен на 16 т. м. в " Московский комсомолец ".

Руските управляващи все по-често споделят, че са подготвени още веднъж да договарят с Украйна. Кремъл наподобява желае да завоюва време и да приготви " пълномащабно нахлуване " при започване на 2023 година, писа в понеделник съветският опозиционен уебсайт " Медуза ", като се базира на източници, близки до Кремъл. Според изданието новият " тактически вид " на Москва допуска не кротичък контракт, а краткотрайно прекъсване на огъня; в същото време президентът Владимир Путин е уверен, че Киев би трябвало най-малкото да признае за съветски територии Донбас и Крим, анексиран от федерацията през 2014 година

Изтеглянето на съветската войска от Херсон нанесе сериозен удар по имиджа на Путин в Русия, където рейтингът му спадна двойно. Самият деспот реши да не разяснява и изцяло изчезна от осведомителното пространство. За да поддържат рейтинга му, кремълските пропагандатори експлоатират тематиката за " неприятните боляри " - висшите военни, които били отговорни за всичко, а не " царят " - висшият главнокомандващ, четем в коментар на украинското издание " Обозревател " от сряда.

Десет групи украински сапьори непрекъснато разминират Херсон, където Киев е оповестил военно състояние, само че това може да продължи с години. В Херсонска област са регистрирани 400 военни закононарушения, осъществени от съветските окупатори, които се проверяват от специфични екипи, заяви шефът на украинската полиция Игор Клименко, представен в понеделник от киевския уебсайт " Кореспондент ". Все още има заплаха от съветски ракетни обстрели против района, акцентира изданието.

За Украйна би било най-ефективно да води нахлуване против град Мелитопол - транспортен възел и опорен пункт на цялата съветска отбранителна линия и по десния, и по левия бряг на Днепър, счита украинският боен специалист Олег Жданов, чието мнение помести в понеделник съветският вестник " Свободная преса ".

" Падне ли Мелитопол, (град) Каховка ще се озове в оперативно обграждане дружно с (град) Енергодар. И Русия ще бъде принудена или да се махне оттова, или да загине в обкръжението под огъня на нашите въоръжени сили ", разясни Жданов.

Освен освобождението на континенталната част от Украйна Киев е изправен и пред въпроса за деокупация на Крим, уточни в сряда " РБК-Украина ".

Според аналитиците е изцяло допустимо полуостровът да бъде върнат на Украйна с дипломатически средства, както е заявявал и украинският президент Володимир Зеленски. Не е изключен и боен сюжет. Ако силите на Русия не бъдат готови и изоставен полуострова бързешком, Украйна може да получи като титли цели военни бази, се споделя в публикация на онлайн изданието.

Руските войски наподобява ще забавят темпото на офанзивите против сериозни инфраструктури в Украйна - най-малко тъй като украинската противовъздушна защита прекомерно дейно смъква ракетите на врага. И най-много тъй като " се изтощават прецизните оръжейни системи " на Москва, предвижда в сряда на уеб страницата си украинската телевизия " 24 канал ", като цитира отчет на американския Институт за проучване на войната.

Но на 15 т. м. украинският политик Дмитро Спивак предсказа, че след срещата на Г-20 в Индонезия Русия още веднъж ще нанесе съществени удари по украински инфраструктурни обекти. " Те единствено това могат. Те построиха една такава войска за паради и една ракетна войска ", сподели той, представен на киевския уебсайт " Знай ". И въпреки че съветските " ракети към този момент свършват ", приказва се, че Иран " им дава десетки балистични ракети ", предизвести той.

" Как НАТО може да спре Третата международна " война след рухването на ракетата в Полша, опита се да отговори в сряда в изданието " Цензор " украинският анализатор Генадий Корбан..

Според него алиансът може да организира съвещания според член 4 от учредителния си контракт, предусещащ участниците да повдигат за разискване в Северноатлантическия съвет всевъзможни въпроси, будещи угриженост, изключително в случай че засягат сигурността.

" И най-сетне:

1) да затворят небето над Украйна;

2) (да доставят ракетни системи) ATACMS на Украйна - доста и наведнъж;

3) (да доставят зенитни системи) " Пейтриът " на Украйна - доста и наведнъж;

4) може да го направи всяка страна от НАТО, само че ще е задоволително (да го сторят) Съединени американски щати ",

а също по този начин да наложат цялостно търговско-финансово ембарго на Руската федерация и " вторични наказания на всички, които се опитат да си имат работа с нея ", изясни създателят.

" Докато това не бъде сторено, върху Полша и други страни от НАТО ще падат ракети и отсега нататък. И колкото по-бързо ще побеждава Украйна на бойното поле, толкоз по-малко благоприятни условия ще има Путин да употребява нуклеарно оръжие - с всяко ново проваляне престижът му измежду елитите на Руската федерация пада в пъти ", заключава украинският специалист.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР