ЕЦБ разполага с голям брой инструменти в случай на сериозен

...
ЕЦБ разполага с голям брой инструменти в случай на сериозен
Коментари Харесай

ЕЦБ има достатъчно инструменти срещу икономическия спад според шефа на БНБ

ЕЦБ разполага с " огромен брой принадлежности " при положение на сериозен стопански спад, твърди шефът на Българската национална банка Димитър Радев в свое изявление за интернационалния уебсайт за стопански разбори MNI. Той е член на Генералния съвет на Европейската централна банка от назначението му през 2015 година

Радев обръща внимание на обстоятелството, че ЕЦБ не е затворила вратата за покупки на активи, както и че не съществува заложено в предписание ограничаване за смяна на ставките като тези по улесненията с непрекъснат достъп или постоянните интервенции на открития пазар.

" Знаем, че може да има разнообразни степени на поддръжка в границите на Управителния съвет за избрани изключително ексцентрични ограничения, в случай че такива бъдат обсъждани. Следователно, също по този начин е правилно, че успеваемостта на арсенала на ЕЦБ в последна сметка зависи от решимостта и управлението й, а не от разнообразието или мащаба на употребяваните принадлежности ", разяснява Радев.

Според него неутрализирането на отрицателните резултати от негативните лихвени проценти е съществена тематика на полемики от март, когато изявлението на Председателя на ЕЦБ Марио Драги във Франкфурт докара до догатката, че той обмисля въвеждането на диференциран лихвен % по депозити, държани в централната банка.

" Има основателни причини за терзания от доста ниските или негативни лихвени проценти, изключително в случай че те остават на тези равнища. Банките може да бъдат по-слабо стимулирани да усъвършенстват успеваемостта заради ниските им разноски за финансиране. Същевременно, активите в балансите им може да ерозират и са изложени на предстоящ поврат в цикъла и този риск би трябвало да бъде съответно оценен ", твърди шефът на Българска народна банка.

Димитър Радев акцентира, че забавянето на стопанската система на еврозоната може да се окаже краткотрайно. Съвсем не е несъмнено обаче дали Европа ще излезе от настоящия краткотраен застой през втората половина на 2019 година

" Икономиката на еврозоната надмина упованията на доста икономисти през първото тримесечие на годината. Все още следва обаче да забележим какви ще бъдат темпът и посоката на развиване на стопанската система през идващите месеци и тримесечия, " съобщи Димитър Радев, като уточни продължаващото напрежение в международните търговски връзки и " политическите събития " в Европа.

" Последните данни може да се поясняват като симптом, че забавянето на икономическата интензивност в района може да е краткотрайно ", сподели той в отговор на нашите въпроси поелектронната поща тази седмица.

Запитан дали слабият стопански напредък на еврозоната е форма на " японски сюжет ", той отговори: " Като следим продължителни интервали на занимателен напредък, доста ниски лихвени проценти и застаряващо население в Европа, в действителност идват на разум съпоставения с предишни исторически епизоди и други стопански системи. "

" Ответните реакции на политиката могат да са ефикасни единствено доколкото са ориентирани към структурни области като образованието, пазара на труда и пенсионните промени. Фокусът би трябвало да остане явен: стимулиране на продуктивността и конкурентоспособността, " сподели той, добавяйки, че фискалните политики би трябвало да са по-силно насочени към напредък.

" Това не значи безусловно нарастване на разноските. Още повече, че по-големите разноски ще имат негативен резултат в страни без пространство за фискално маневриране ", посочи Радев.

Той бе деликатен в своята оценка на неотдавнашните апели за преразглеждане на тактиката на паричната политика на ЕЦБ. Управителят на Българска народна банка изрази нерешителност също и в отговор на предложенията, че институцията би трябвало да намали заложената си средносрочна цел за ритъм на инфлация от покрай, само че под 2%, на към 1%.

" Може би има учредения да стартира да се мисли дали би трябвало да се прегледа опцията за смяна, " означи той. Но добави: " Каквото и решение да одобри ЕЦБ в това отношение (ако бъде взето такова), то следва да бъде под формата на добре комуникиран развой. Не мога да не се съглася изцяло с неотдавнашния коментар на Петер Прат, който предизвести, че такива обществени изказвания могат да бъдат изтълкувани погрешно и даже да бъдат признати като самопризнание от страна на ЕЦБ за несполучливо осъществяване на мандата си, което не е правилно. "

По отношение на желанието на България да влезе в двегодишния валутен механизъм за приемане на еврото ERMII, Радев изясни, че страната ни, която се причисли към Европейския съюз през 2007 година, към този момент дава отговор на основни критерии за приемане на еврпейската валута, а националната парична единица на страната се чака да се причисли към Валутния механизъм II на Европейски Съюз по-късно тази година.

Въпреки това, няма възможност страната да влезе във валутния съюз по-рано от средата на 2022 година, съобщи през януари Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия и отговарящ по въпросите на еврото, а Радев се съгласи, че остават някои спънки за присъединението.

" Трябва да ускорим процеса на действителна конвергенция, " счита Радев. " Предизвикателствата пред нас са структурни, а не фискални или парични. Предстои още работа и на институционалния фронт. Макар че институцията за ръководство на обществените финанси е образцова, както демонстрират резултатите, в някои други институции са нужни основни усъвършенствания. "

В България публичната и политическата поддръжка за по-нататъшно задълбочаване на процеса на европейска интеграция " остава над междинните равнища за Европейски Съюз, макар и вероятно ненапълно заради развиването на настоящата обстановка, " съобщи Радев.

" Това към този момент става по-скоро разумен, а не прочувствен избор и това е добра вест ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР