Ето ви подробна рецепта за лозови сарми с кайма, знаем,

...
Ето ви подробна рецепта за лозови сарми с кайма, знаем,
Коментари Харесай

Лозови сарми с кайма в тенджера под налягане

Ето ви подробна рецепта за лозови сарми с кайма, знаем, че търсихте такава, а вашето предпочитание е закон за нас

Необходими Продукти

● кайма - 600 г примес (60:40 в интерес на телешкото)
● ориз - 70 г дългозърнест
● лук - 1 бр., остарял
● свеж лук - 1 вр.
● свеж чесън - 1 стр.
● моркови - 1 бр.
● червен пипер - 1 ч.л.
● черен пипер - 1 ч.л.
● джоджен - 1/2 вр. свеж
● копър - 1 вр. свеж
● мента - 1 - 2 щипки свежа
● домати - 1 ч.ч. смлени
● магданоз - 1/2 вр.
● черен пипер - зърна микс
● сол - 1 ч.л.
● зехтин - за готвене (олио)
● лозови листа - към 80 - 100 бр.

Начин на подготвяне

Лозовите листа може да бъдат пресни, консервирани или замразени. В случай че са замразени, се изваждат от плика и се оставят в съд със студена вода, да се размразят.

Пресните лозови листа се почистват от дръжката и се попарват с вряща вода, по-късно се изцеждат и се заливат със студена вода, с цел да се охладят.

При консервираните лозови листа могат да се готвят незабавно, те са задоволително омекнали.

Ползвала съм замразени лозови листа, като съм ги оставила на топло постепенно да се размразят.

Каймата се задушава на сдържан котлон в касерола с лой със ситно нарязан лук, филиз чесън и наситнен морков. Подправя се със сол, червен и черен пипер. Готви се при безредие, до момента в който стане на трохи. Прибавя се оризът, разбърква се и се долива 2 ч.ч. гореща вода. Оставя се на котлона, до момента в който се всмуква водата, при безредие.

Сваля се, прибавят се наситнен копър, мента и джоджен. Разбърква се. Плънката е подготвена.

Слага се листо с дръжката към нас и се слага по 1 ч.л. от сместа. Загръща се края на листото към нас, а другата част от листото във вътрешността да покрие плънката и се навива плътно руло. Сармите се подреждат една до друга в тенджера под налягане, заливат се с добра струйка зехтин (олио) и 1 ч.ч. смлени домати и вода до сармите. Пускат се няколко зърна черен пипер микс и се прибавя още малко сол, да се подправи сосът.

Отгоре се слага огнеупорна паница, която ги притиска по време на готвенето им. Затваря се капакът на тенджерата и се слага на сдържан котлон да заври. След като зашуми клапанът на капака, температурата се понижава още и се оставя за към 25 мин.

След времето на готвене първото нещо е да се освободи въздухът посредством клапана на капака на тенджерата и по-късно се отваря с леко придвижване. Лозовите сарми са подготвени. Свалят се от котлона и се прибавя парче масло, накланя се тенджерата в страни, с цел да се разпредели.

Поднасят се с топка гъсто кисело мляко, поръсено с наситнен копър.

При съществуване на червени сухи чушки е доста добре да се изпълнят с плънка и се слагат сред лозовите сарми, придават прелестен мирис на самото ядене.

При състояние че останат от листата, допълнително са, може назад да се завият във фолио и да се оставят още веднъж във фризер. При лозовите листа няма значение какъв брой пъти са размразени и още веднъж замразени. Това не пречи на усета им.

Някои кулинари прибавят и лимонен сок, аз не го избирам, когато сармите са с кайма. Да, в случай че са постни сарми - напълно умерено се прибавя сок от 1/2 лимон, също по този начин и се слагат върху сармите в тенджерата няколко шайби лимон. Въпрос на желание.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР