Ето цялото становище на EBU:“Като част от нормалната процедура за

...
Ето цялото становище на EBU:“Като част от нормалната процедура за
Коментари Харесай

Беларус аут от Евровизия, ако пропагандната песен не се промени

Ето цялото мнение на EBU:

“Като част от естествената процедура за утвърждението на всяка ария на страните, участващи в Евровизия, EBU деликатно прегледа кандидатурата на Беларус и песента на Galasy ZMesta - Ya Nauchu Tebya, с цел да се увери, че тя дава отговор на всички правила.

Изводите бяха, че песента слага под въпрос съблюдава ли се условието да не се политизира песенния конкурс.

В подтекста на последните реакции към предложната ария, репутацията на Евровизия е сложена под въпрос.

Уведомихме националната BTRC, която дава отговор за избора на песента на Беларус, че в настоящия си тип тя няма да бъде позволена до надпреварата.

Призовахме ги да създадат всичко допустимо, с цел да показват модифицирана версия или напълно нова ария, която да е съобразена с разпоредбите на състезанието.

Ако това не се случи, Беларус ще бъде дисквалифицирана като участник”.

След като абсурдът избухна, Швеция разгласи, че беларуските представители в интернационалното жури ще бъдат заместени от Англия.

ФрогНюз напомня, че песента на Беларус бе избрана като политическа агитация и прославяне на режима на Александър Лукашенко. Страната се тресе от непрестанни митинги против президента, който завоюва 80% от вота на изборите. Смята се обаче, че държавникът Лукашенко е манипулирал резултатите, с цел да затвърди диктата си. По време на митингите се стига до съществени ескалации на напрежението и конфликти сред протестиращи и полиция. Задържаните са стотици.

Statement from the EBU regarding Belarus’ Eurovision Song Contest 2021 entry.
— Eurovision Song Contest (@Eurovision)
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР