Ето така се прави най-вкусният артишок, който не вярва -

...
Ето така се прави най-вкусният артишок, който не вярва -
Коментари Харесай

Запечен артишок с чудна плънка

Ето по този начин се прави най-вкусният артишок, който не има вяра - да опита

Необходими Продукти

● артишок - 6 бр. огромни (1 кг в непочистено състояние)
● шалот - 2 - 3 бр.
● хамон - 75 г
● масло - 25 г
● зехтин - 15 - 20 мл
● бренди - 3 - 4 с.л.
● крема сирене - 150 - 200 г (или Маскарпоне)
● розмарин - на усет
● сол - на усет
● чедър - 80 г (или елементарен кашкавал)
● лимонен сок - 40 - 50 мл

Начин на подготвяне

Почистете добре артишока от външните твърди листа и отрежете дръжката, в случай че има такава. Нея също може да обелите, като оставите единствено сърцевината ѝ, която е по-беличка и по-късно може да се прибави към плънката. Поръсете с част от лимоновия сок, с цел да не потъмняват.

Поставете зеленчука в тенджерка с вода, едвам го покрива изцяло, и сложете остатъка от лимоновия сок и сол. Отбройте 10 минути от момента на завиране и извадете артишоците с решетъчна лъжица, като ги поставите на назад върху абсорбираща хартия или чиста забрадка.

Оставете да се отцедят хубаво от водата и когато това се случи ги притиснете леко от горната страна, с цел да се разтворят и разцъфнат.

Пригответе плънката, като накълцате на доста ситно лука шалот и го задушите до омекване в загретите на сдържан огън масло и зехтин. Добавете хамона на ситни кубчета и гответе за малко. Не слагайте сол, тъй като при топлинна обработка хамонът изпуска доста и става по-солен.

Сипете брендито и розмарина и изчакайте алкохолът да се изпари, след което отстранете от огъня. Изчакайте да се охлади съвсем изцяло и тогава е моментът да прибавите крема сиренето или маскарпонето, като разбъркате добре.

Поставете артишока, изправен в тавичка, и поръсете с зехтин и сол. Сипнете малко водичка на дъното и запечете за 10 минути в загрята на 200 градуса фурна.

Извадете и напълнете с плънка всяко цветче, а от горната страна настържете сиренето Чедър. Мушнете още веднъж във фурната за напълно малко -до разтапяне на чедъра.

Сервирайте топли, поръсени със свежи листенца магданоз, перца от див лук или друга зелена фалшификация по ваш усет.

Запеченият артишок с чудна плънка е подготвен.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР