Ето ситуацията в понеделник, 16 октомври 2023 г. Борба Руските военни

...
Ето ситуацията в понеделник, 16 октомври 2023 г.
Борба Руските военни
Коментари Харесай

Руско-украинска война: Списък на ключови събития, ден 600

Ето обстановката в понеделник, 16 октомври 2023 година

Борба

Руските военни продължиха офанзивата си в източноукраинския град Авдиевка, защото локалните управляващи оповестиха, че двама цивилни са били убити при обстрел, който е бил толкоз яростен, че екипите за незабавна помощ не са съумели да извадят починалите от разрушените здания. Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заяви, че неговите сили са отбили 15 съветски офанзиви покрай Авдиевка, Тоненке и Первомайске в Донецка област. Шестима души бяха убити при съветски офанзиви, в това число двама в региона на Херсон, на фона на безсърдечен обстрел. Това нахлуване също е ранило трима души, съгласно губернатора на Херсон Александър Прокудин. Две управляеми бомби по-късно удариха основна инфраструктура в град Херсон, предизвиквайки отчасти прекъсване на тока и спиране на водоснабдяването в региона. Междувременно Олег Синегубов, губернатор на Харковска област, сподели, че 54-годишна жена и 57-годишен мъж са били убити, откакто домът им е бил опустошен при съветска въздушна офанзива. Руският президент Владимир Путин сподели пред съветската телевизия, че силите на страната са укрепили позициите си по цялата фронтова линия в Украйна, потвърждавайки, че украинската контраатака, почнала през юни, се е „ провалила изцяло “. Руското министерство на защитата заяви, че Украйна е изстреляла 27 дрона против Западна Русия. Официални лица споделиха, че 18 дрона са били свалени над региона на Курск, което докара до спекулации в съветската преса, че офанзивата може да е била ориентирана към близкото военно летище Халино. Официални лица също споделиха, че още два дрона са били свалени над Белгородска област, само че не споделиха какво се е случило с останалите дронове. Русия сподели, че е вдигнала изтребител Су-27, когато разследващ дрон на Съединени американски щати Global Hawk се приближи до съветската граница над Черно море, заяви организация Интерфакс, представена от съветското министерство на защитата.

Политика и дипломация

Украинският президент Володимир Зеленски сподели, че Киев работи за евакуирането на близо 260 свои жители от Газа и за изпращането на други украинци от Израел.

Оръжия

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан сподели, че президентът Джо Байдън ще организира интензивни диалози с членове на Конгреса на Съединени американски щати тази седмица, с цел да прокара нов оръжеен пакет за Украйна и Израел, който ще бъде доста по-висок от 2 милиарда $. Съливан сподели пред Face the Nation на CBS, че пакетът ще включва „ нужното военно съоръжение за отбрана на свободата, суверенитета и териториалната целокупност в Украйна “. Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР