Ето само няколко цитата: Прекомерно полицейско насилие, каквото иначе познаваме

...
Ето само няколко цитата: Прекомерно полицейско насилие, каквото иначе познаваме
Коментари Харесай

Германски медии за събитията в България: Полицейско насилие, каквото иначе познаваме от Минск

Ето единствено няколко цитата: " Прекомерно полицейско принуждение, каквото другояче познаваме от беларуската столица Минск " ; " И този път Борисов съумя да измъкне главата си от примката " ; " България е на път да стане втора Унгария ".

Германските медии демонстрират все по-голям интерес към събитията в България. Авторитетни издания като „ Зюддойче Цайтунг ", „ Ди Цайт ", Ди Велт " и други разясняват и през днешния ден развоя на митингите и нестихващите претенции за оставка на държавното управление и на основния прокурор Иван Гешев.

„ Когато един министър председател афишира в обществените медии, че няма нищо срещу жителите да го замерят с яйца и домати, стига да освободят кръстовищата, има единствено две вероятни пояснения: този човек или е напълно откъснат от действителността, или има вяра в помирителната мощ на своя комизъм ", разяснява вестник „ Ди Велт " и заключава: „ За разлика от закачливите нотки в известието на Борисов, ситуацията в България е в действителност съществено ".

" Денят хикс "

„ Протестите против Борисов ескалират ", афишира в заглавие и „ Зюддойче Цайтунг ". Статията осведоми за ранените и арестуваните по време на всеобщия митинг в София и оповестява, че в лицето на Борисов демонстриращите българи виждат „ маша в ръцете на мафията ".

В публикация за онлайн изданието „ Телеполис " за „ окървавени митинги " приказва и известният немски публицист и добър ценител на България Франк Щир. „ Това трябваше да е денят хикс, който да постави финален завършек на политическата кариера на премиера Борисов, само че той и този път съумя да измъкне главата си от примката. За какъв брой ли време обаче? ", пита Щир.

Авторът осведоми за събитията от митинга на 2 септември, като не пропуща да означи, че на " Великото национално въстание " е имало и склонни към принуждение агитки от футболни почитатели. „ Кой ги беше изпратил там - това остана неразбираемо ", обобщава немският публицист. Според него, някои от видеозаписите, поствани в обществените мрежи след митинга на 2 септември, демонстрират „ прекалено полицейско принуждение, каквото другояче познаваме по-скоро от беларуската столица Минск ". Франк Щир оповестява и за екип на датска телевизия, който също е бил обиден от дейностите на полицията в София.

Според създателя на разбора, човек мъчно може да си показа, че в изискванията на сходни напрежения България ще дочака постоянните парламентарни избори. „ България е прекомерно надалеч от политическата нормалност ", заключава немският публицист, който в края на разбора си цитира сериозен коментар на ръководителя на Българската редакция на Дъждовни води Александър Андреев, сложил акцент върху въпроса за какво Европейска комисия и немското държавно управление се възмущават от Лукашенко, а мълчат за беззаконието в България.

" Дали тук не поражда втора Унгария? "

Авторът на „ Ди Велт " Филип Фолкман-Шлук твърди на собствен ред, че вниманието на европейците към този момент е ориентирано към София. В неговия разбор четем: „ В Брюксел гледат загрижено към България. Дали тук не поражда втора Унгария? След като бе призната в Европейски Съюз, страната, ръководена от Виктор Орбан, малко по малко ограничи свободните медии, правораздаването и опозицията. Така Унгария се трансформира в страна, в която парите от Брюксел частично потъват изцяло безотговорно ", написа създателят и цитира отзиви на евродепутати за събитията в България. Един от тях, Даниел Фройнд от Зелените, който е специалист по проблемите с корупцията, вижда следната основна разлика сред България и Унгария: „ За разлика от Унгария, България се държи по-умело, като гледа да не се набива по този начин мощно в очи ", отбелязва политикът. А представителят на европейските социалдемократи Йенс Гайер предизвестява, че Европейски Съюз е заплашен от няколко нови Унгарии, в които политиците проявявали огромна досетливост при отклоняването на европари към личните си джобове.

Надеждата, съгласно " Ди Велт ", е обвързвана с основната прокурорка на Европейски Съюз Лаура Кьовеши - и с това, че България е подчинена на юрисдикцията на европейската прокуратура. В бъдеще тя ще проверява и случаи на злоупотреби с европейски пари. Заключението на немския ежедневник обаче не е изключително оптимистично: като се има поради, че единствено в този момент би трябвало да се разпределят 750 милиарда евро за превъзмогване на последствията от пандемията, Кьовеши и нейните сътрудници сигурно ще имат прекалено много работа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР