Ето най-любопитното от фактите за Нобеловите награди, събрано от сайта

...
Ето най-любопитното от фактите за Нобеловите награди, събрано от сайта
Коментари Харесай

Няколко непознати факта за Нобеловите награди

Ето най-любопитното от обстоятелствата за Нобеловите награди, събрано от уеб страницата на комитета по награждаването с влиятелните оценки.

Нобелът за медицина или физиология е присъждан 110 пъти

Между наградените до 2019 година има 12 дами. Най-младият лауреат е канадският физиолог и доктор Фредерик Грант Бантинг, който е едвам 32-годишен, когато – дружно с Джон Маклауд – получава Нобел за откриването на инсулина. А най-възрастен е 87-годишният американец Пейтън Раус, който през 1966 година е почетен с Нобел за откриването на ролята на вирусите в предаването на някои типове рак.

Нобеловият орден за физиология или медицина е основан от шведския ваятел и гравьор Ерик Линдберг и съставлява алегорична женска фигура на гения на медицината с отворена книга в скута, събираща вода, с цел да утоли жаждата на болно момиче.

Нобеловите награди за физика са печелени от три дами

И те са – Мария Кюри през 1903 година, Мария Гьоперт Майер през 1963 година и Дона Стрикланд от предходната година. Мария Кюри получава наградата и за химия през 1911 година

Джон Бардийн, американски физик и електроинженер, е единственият, почетен с две Нобелови награди за физика - през 1956 година и през 1972 година. Основните му заслуги са откритието на транзистора през 1947 година в лабораториите " Бел " и слагане основите на теорията за свръхпроводниците.

Най-младият Нобелов лауреат е 25-годишния (през 1915 г.) Уилям Лорънс Брег. Той получава оценката дружно с татко си. Артър Ашкин, който взе наградата предходната година, беше на 96 години и в действителност е най-възрастният измежду всички наградени до момента.

Нобеловият орден за физика също е дело на Линдберг и съставлява природата под формата на богиня, наподобяваща Изида, показваща се от облаци и държаща в ръце рога на изобилието. Воалът пред лицето й държи Геният на науката.

Нобеловото отличие за химия е присъждано на 183-ма учени до през днешния ден

От тях пет са дамите, които са били удостоявани с премията на Нобеловия комитет. Това са Франсес Арнолд, Ада Йонат, Дороти Кроуфорт Ходжкин, Ирен Жолио-Кюри и Мария Кюри.

Британецът Фредерик Сенгър получава Нобел два пъти – за проучванията си за структурата на инсулина през 1958 година и за проучване на базовите вериги на нуклеиновите киселини.

Най-младият Нобелов лауреат за химия е Фредерик Жолио-Кюри. През 1935 година той е единствено на 35 години, когато поделя оценката със брачната половинка си Ирен Жолио-Кюри. Най-възрастният притежател на Нобеловата премия за химия е тазгодишният лауреат Джон Б. Гудинаф, който е роден през 1922 година в Йена, Германия. Той е на 97 години и е доайенът на всички Нобелови лауреати.

Наградите за литература са връчени на 114 лауреати

Най-младият отличен с нея е английският публицист и стихотворец Ръдиър Киплинг. Той я получава през 1907 година за " Книга за джунглата ", когато е 42-годишен. Най-възрастният притежател на оценката е английската писателка Дорис Лесинг

14 са общо жените-носители на Нобел за литература.

Двама души се отхвърлят да получат Нобеловата премия за литература - съветският публицист Борис Пастернак през 1958 година и френският мъдрец Жан-Пол Сартър - през 1964 година

Интересно събитие е, че най-често носителите на Нобелова премия за литература пишат на британски език - 29. Следва френският - 14, немски - 13, испански - 11, шведски - 7, италиански - 6, съветски - 5.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР