Ето какво каза за случващото се Борис Бонев от “Спаси

...
Ето какво каза за случващото се Борис Бонев от “Спаси
Коментари Харесай

Сочената за любима фирма на ГЕРБ пренарежда жълтите павета в София за почти 18 млн. лева

Ето какво сподели за протичащото се Борис Бонев от “Спаси София”:

Господин Бонев, през вчерашния ден затвориха региона към Народното събрание поради ремонт. Центърът на София ще остане блокиран съвсем доникъде на септември. Какво тъкмо ще се прави?

Това е ремонт, който е част от състезанията, извършени още 2014 година във зоните в централната градска част - “Зона 4”. Заради некачественото строителство и забавянето договорът с предходната компания беше преустановен и Столичната община направи нова социална поръчка.

Проектът е изцяло непотребен във типа, в който е препоръчан сега. Ще налеем над 20 милиона лв., с цел да получим още от същото - никакво преосмисляне на пространствата, никаква мисъл за хората и възстановяване на пътната сигурност. Ще се репарират павета. Познавайки качеството, с което се вършат тези поправки, евентуално резултатът ще е по-зле от положението сега.

Ще заменят ли жълтите павета? Какво ще се случи с тях, тъй като те са полезност? Преди време имаше фотоси в обществените мрежи на жълти павета в частни дворове.

Да, те са полезност. Няма да се отстраняват павета, просто ще бъдат пренаредени. Много са жълтите павета, разхвърлени из цяла София. През 80-те години те са били в свободна продажба и не е било нелегално. След като обаче общината и страната са решили, че жълтите павета са полезност, било е редно да създадат изследване къде има налични такива и те да бъдат изплатени от притежателите им.

По-големият проблем е, че този план не планува никакво значително усъвършенстване. Дори към храм-паметника “Св. Александър Невски”, който е най-знаковата и красива постройка в София, има опазване на паркирането. Да - по-малко от в този момент, само че още веднъж ще се резервира и придвижването на коли, и паркирането. Няма никаква мисъл за функционална смяна на пространствата. Просто ще наредим едни павета.

За съвсем 18 милиона лв....


Да. Те ще се разпаднат, както се случи с ул. “Граф Игнатиев”.

А допустимо ли е с тази социална поръчка едни пари да се завъртят и да отидат при съответни лица в съответна компания? Няма да се свърши нищо кой знае какво, а 20 милиона не са малко пари…

Доста коментирахме тази социална поръчка и плановете, както и потребността те да бъдат изменени и осъвременени. За страдание нищо не беше направено от това. За нас стартирането на този ремонт е груба неточност. Нямам никакво доверие, че ръководещите от ГЕРБ и Фандъкова са способни и една плочка да сложат както би трябвало. По-добре нищо да не пипат.

Големият ми боязън е, че откакто стартира окепазяването на централната градска част, с цел да вържат ръцете на последваща власт, чакам да стартира ремонт и на площада към църквата “Света Неделя”. Тоест - всички знакови пространства в София ще бъдат ремонтирани по герберски - за доста пари, с извънредно ниско качество и доста противоречива визия.

Имате ли информация дали публичната поръчка въобще е протекла по почтен метод? При този вид действия нормално се залагат критерии по този начин, че да може съответна компания да бъде определена.

Нямам информация за съответни нередности. Но не сме се задълбочавали съответно в тази поръчка.

Защо? Нали е значимо?

Важно е, само че кое по-напред? Столичната община пуска извънредно огромен размер от публични поръчки и то непрекъснато за значими обекти. Нямаме опция да проверим всичко, само че ще обърнем внимание.

Какво в действителност би трябвало да се случи?

Трябва да има преосмисляне на пространството напълно. Дали ни би трябвало там толкоз голямо площадно пространство без зеленина, без места за сядане… Как това място може да бъде съживено. Ул. “Оборище”, която е на гърба на “Св. Александър Невски”, е с пет ленти за придвижване и не се планува да се понижи широчината й. Там трафик съвсем няма. Защо тази улица не се стесни или не се затвори и да стане напълно пешеходна? Защо не се направи водно огледало, да вземем за пример? София има потребност от водни пространства. Но тук е въпрос на интернационален конкурс, качествени специалисти и строителство.

Всичко, което казвате, ненапълно звучи разумно - да се облагороди центъра на София, да наподобява добре… Защо не се прави? Защо се имитира активност и се пренареждат павета без никаква мисъл?

Преди няколко години може би отговорът ми може би щеше да е - тъй като липсва задоволително експертност, липсват положителни хрумвания. Сега е друг - просто са неможачи. Това им е потенциала. Даже бих споделил, че са ги надскочили. Това са хора, които нямат потенциала да видят положителните решения и ограничения, да помислят от какви процеси има потребност общината. Нямат потенциала да създадат почтени и транспарантни публични поръчки, да ги осъществят, да наблюдават за качеството. Нямат потенциала. Това е максимумът на техните благоприятни условия. От тези хора не можем да чакаме нещо друго. Пробвахме задоволително доста пъти с задоволително доста знакови пространства в София. Можем и заслужаваме доста повече като град.

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР