Ето какви решения взе Министерският съвет на редовното си заседание: Правителството

...
Ето какви решения взе Министерският съвет на редовното си заседание: Правителството
Коментари Харесай

Министерският съвет прие изменение на Стратегията за превенция на престъпността

Ето какви решения взе Министерският съвет на постоянното си съвещание:

 

Правителството утвърди мнение на Министерския съвет по конституционно дело № 9 за 2024 година

Със свое решение държавното управление утвърди мнение на Министерския съвет по конституционно дело № 9 за 2024 година Делото е формирано по искане на Висшия адвокатски съвет за определяне на противоконституционност на член 129, алинея 6 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс в частта „ като се изключи наложителни осигурителни вноски “.
Разпоредбата на член 129, алинея 6 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс показва, че недължимо импортирани или събрани суми, като се изключи наложителните осигурителни вноски, се връщат със законната рента за изтеклия интервал, когато са импортирани или събрани въз основа на акт на орган по приходите. В останалите случаи сумите се връщат със законната рента от деня, в който е следвало да бъдат възобновени по реда на алинея 1-4.
В мнението на Министерския съвет се застъпва тезата, че оспорената наредба не опонира на Конституцията на Република България и настояването следва да се отхвърли като безпричинно.

Кабинетът одобри План за понижаване на административната тежест

Министерският съвет одобри Решение за приемане на План за понижаване на административната тежест.
Планът за понижаване на административната тежест е резултат от напъните на държавното управление за възстановяване на регулаторната политика на страната, в това число в подтекста на процеса по присъединение на Република България към Организацията за икономическо съдействие и развиване.
Проектът на Плана за понижаване на административната тежест съдържа общо 253 ограничения, които са в следните съществени посоки: отпадане на изискуеми документи, служебно събиране на информация, установяването на процедурите по даването на услуги в закон, понижаване на периоди, възстановяване на дейностите по администриране на регистри и разширение на тяхната приложимост в административните производства и други
За осъществяването на ограниченията се плануват промени в 97 закона.
В проекта се съдържат хоризонтални ограничения за разширение използваемостта на построени регистри, законовото определяне на които ще промени забележителен брой административни производства и за заявителя на услугите ще отпадне условието за показване на: копия от скици и други кадастрални данни; документ, доказващ трудовото правоотношение; документ, доказващ юридическата правоспособност; информация за съществуване или липса на наказателно производство/повдигнато обвинение/статут на обвиняем.
Мерките в проекта се извършват посредством законопроектите, одобрявани от Министерския съвет, без значение дали са включени в законодателната стратегия на Министерския съвет за съответния интервал. Ще бъде направен отчет за неговото осъществяване към 31 декември 2024 година Планът и информация за неговото осъществяване ще бъдат оповестени на Портала за публични съвещания www.strategy.bg.

Правителството назначи Вилизар Георгиев за член на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите

Правителството назначи Вилизар Георгиев за член на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ).
С РМС № 634 от 2023 година, на съображение член 6, алинея 1 от ЗСБТ и подадена персонална молба за освобождение, Калин Стануков е освободен като член на ДКСБТ, преди приключване на 5-годишния мандат на комисията.
С оглед овакантената към сегашния миг позиция, Министерският съвет със свое решение назначи Вилизар Георгиев за член на ДКСБТ, за период до края на мандата на комисията.
Държавната комисия по стоковите тържища и борсите е държавен орган към Министерския съвет, който контролира и управлява основаването и активността на стоковите тържища и клиринговите къщи, стоковите борси, пазарите на производителите, независимите обекти и брокерите, извършващи активност на стокова борса по ред и метод, избрани в Закона за стоковите тържища и борсите (ЗСБТ). Комисията се състои от ръководител и двама членове, които се назначават и освобождават от Министерския съвет по предложение на министъра на стопанската система и промишлеността и имат мандат пет години.

Министерският съвет одобри изменение на Стратегията за предварителна защита на престъпността (2021-2030 г.)

Правителството одобри Решение за изменение на Стратегията за предварителна защита на престъпността (2021-2030 г.), чиято съществена цел е основаване на национална рамка за създаване на сложна и устойчива нормативна и институционална основа за сполучливото осъществяване на водената поредна държавна политика в това направление. С направената смяна се конкретизира условието направените от Националния съвет по предварителна защита на престъпността годишни проекти за деяние към Стратегията да се внасят за приемане от Министерски съвет от министъра на вътрешните работи, в качеството му на ръководител на Съвета.
С препоръчаните промени се уеднаквява и терминологията - на всички места думите „ Стратегия по предварителна защита на престъпността " се заменят със „ Стратегия за предварителна защита на престъпността'', а думите „ проект за осъществяване на тактиката " - с „ проект за деяние към тактиката ", отразени са и промени в законодателството - основаването на Комисията за противопоставяне на корупцията и Комисията за лишаване на нелегално добитото имущество и други
Предложените промени няма да окажат влияние върху държавния бюджет.

Създаден е механизъм за навреме актуализиране на състава на Централния епизоотичен съвет към Министерския съвет

Министерският съвет одобри изменение на Решение № 520 от 2018 година за основаване на Централен епизоотичен съвет към Министерския съвет, с което се регламентира опция за навреме изменение на състава на Съвета.
Епизоотичната конюнктура на територията на страната в последните години е динамична във връзка с редица заразни заболявания по животните, а ролята на Съвета за образуване, съгласуване и финансово обезпечаване на ограниченията за профилактика и очистване на заразните болести е от извънредно значение, заради което е значимо да съществува механизъм за навреме изменение на състава при нужда. Съветът се управлява от заместител министър-председател, заместник-председател е министърът на земеделието и храните, а секретар - изпълнителният шеф на Българската организация по сигурност на храните.
В състава на съвета се включват представители на Министерството на вътрешните работи, Министерството на защитата, Министерството на финансите, Министерството на здравеопазването, Министерството на превоза и известията, Министерството на околната среда и водите, Министерството на стопанската система и промишлеността и Министерството на земеделието и храните.

Кабинетът предлага генерал-майор Стайко Прокопиев да бъде назначен на длъжността Началник на ВА „ Г. С. Раковски “

Министерският съвет одобри Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на декрет, с който да освободи генерал-майор Стайко Прокопиев от длъжността „ Директор на Щаба на защитата " и да го назначи на длъжността „ Началник на ВА „ Г. С. Раковски ", считано от 24.04.2024 година.
Кабинетът одобри също по този начин Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на декрет, с който да освободи генерал-майор Тодор Дочев от длъжността „ Началник на ВА „ Г. С. Раковски “ и от военна работа, считано от 24.04.2024 година., заради навършване на пределната възраст за военна работа.

МТС ще организира процедура за избор на жп транспортьор за период от 15 години

Министерският съвет одобри решение за осъществяване на процедура за избор на транспортьор за публичен транспорт с железопътния превоз, включващ транспорт на пасажери на територията на цялата страна. Правителството разпорежда на министъра на превоза и известията да организира процедурата по реда на Закона за публичните поръчки и при съблюдаване на условията на Регламент (ЕО) № 1370/2007 на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2007 година.
Предвижда се договорът за осъществяване на пътническите транспорти да бъде подписан за период от 15 години, считано от 01.01.2025 година В случай, че сключването на контракта за социална услуга докара до промяна на оператора, се планува прекачване на правата и отговорностите на служащите и чиновниците, заети в сегашния оператор и съблюдаване на избрани обществени стандарти за целия личен състав, участващ в даването на услугата за публичен превоз.
В изискванията на поръчката ще се включат условия за дълготрайност, прецизност, потенциал и качество на предлаганата услуга, както и редът за тяхното отчитане. Изпълнението на поръчката ще се реализира с преносим железопътен състав, възложен от страната, както и със личен подобен, при условия и ред, избрани в документите за публичната поръчка.

Увеличава се финансирането за общинската администрация, културните институции и помощник-възпитателите

Министерският съвет одобри решение за в допълнение завишение на оптималните коефициенти за съответните групи общини, които се употребяват при изчисляването на стандарта за средствата за заплати на чиновниците, заети в общинската администрация.
Допълнителните нараствания са по отношение на признатите с член 1, алинея 5, т. 8.1.1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година разноски по централния бюджет за 2024 година за нарастване на възнагражденията на личния състав в делегираната от страната активност „ Общинска администрация " в размер на 32 млн. лева, считано от 1 януари 2024 година С препоръчаните промени общото нарастване на средствата за общинската администрация за 2024 година по отношение на 2023 година доближава 9,8%.
С решението на Министерския съвет в допълнение се усилва стандартът за яслена и целодневна група в детска градина, с което се обезпечава осъществяването на Колективния трудов контракт за системата на предучилищното и учебното обучение в частта за избраните минимални съществени месечни работни заплати за непедагогическия личен състав, заемащ служба „ помощник-възпитател ". Необходимите средства за нарастването на стандарта са в размер на 16,7 млн. лева и се обезпечават за сметка на признатите разноски с член 1, алинея 5, т. 2.3 от ЗДБРБ за 2024 година
В сферата на културата главните стандарти за финансиране на държавните музеи, художествени галерии и на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий ", както и стандартите за общинските музеи, художествени галерии и библиотеки с районен темперамент се усилват в допълнение с 18,2%.
Допълващите стандарти за закрити площи на Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий " и на районните библиотеки се усилват в допълнение с 20%, а за държавните музеи и художествени галерии се вкарва нова група допълващ стандарт за закрити площи.
За читалищата стандартът е повишен в допълнение с 1,2%, а натуралният индикатор е повишен с 20 бройки. С направените промени общото нарастване на стандарта за читалищата за 2024 година по отношение на 2023 година доближава 21,6%.
Общо нужните средства за нарастването на стандартите за финансиране на делегираните от страната действия в региона на културата са в размер на 23,1 млн. лева и се обезпечават за сметка на признатите разноски по централния бюджет за 2024 година по член 1, алинея 5, т. 5.1.1 и 5.2 от ЗДБРБ за 2024 година

Правителството отпусна 3,5 млн. лева за доизграждане на храм “Св. Вмчк. Архидякон Стефан ” и нравствен комплекс към него в Южния парк

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерския съвет за 2024 година в размер на - 3 500 000 лева за доизграждане на храм „ Св. вмчк. архидякон Стефан " в Южния парк, гр. София.
Допълнителните финансови средства са нужни за угаждане на религиозните потребности на вярващите православни християни на няколко региона в южната част на гр. София.

Правителството отпусна средства за осъществяването през 2024 година на Програмата за поддръжка на организациите на българските общности в района

Министерският съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на външните работи за 2024 r. в размер до 2 100 000 лв., нужни за осъществяването на Програмата за поддръжка на организациите на българските общности в Република Албания, Република Сърбия, Република Касово, Украйна и Република Молдова и на жители на Република Северна Македония с българско съзнание, на планова основа за интервала 2020 - 2024 година, призната с Решение на Министерския съвет № 259 от 16 април 2020 година
Финансовата поддръжка е част от уговорката на българската страна към българските исторически общности и жители в чужбина като носители на забележителен интелектуален, финансово-икономически и демографски капацитет.
Подпомагането на планове на организациите на българските общности в Албания, Сърбия, Касово, Украйна и Молдова и на жители на Република Северна Македония с българско съзнание в границите на 5-годишната Програма обезпечава нови благоприятни условия и механизми за приобщаване и включване на българските жители зад граница към държавния и обществено-политическия живот в България, както и за запазване на българското етнокултурно пространство и одобряване на позитивния облик на Република България.

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерство на външните работи за Програмата за подкрепяне на българските общности, организации и начинания на българите в чужбина за 2024 година

Със свое разпореждане Министерският съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на външните работи за 2024 година в размер до 200 000 лв., нужни за финансирането на планове по Програмата за подкрепяне на българските общности, организации и начинания на българите в чужбина за 2024 година
Програмата бе утвърдена с Решение на Министерския съвет на Република България № 152 от 07.03.2024 година Нейната цел е поддържането на устойчиви връзки с българските жители и българските общности в чужбина и подпомагането на техните структури, организации и медии в оправянето с осведомителни и информационни провокации и в основаването на усъвършенствана среда и резистентност за развиването им.
Фокусът на програмата е ориентиран към страните от непосредственото съседство (Западните Балкани) и от Източна Европа с обичайни български общности (Украйна и Молдова). С Програмата се цели основаване на потенциал за битка с дезинформацията и подправените вести, повишение на медийната просветеност и основаване на социална резистентност към външна интервенция и осведомително манипулиране.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на културата

Министерският съвет одобри на Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на културата за 2024 година
Съгласно член 1, алинея 5, т. 5.2. в Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година за нарастване на възнагражденията за централната администрация на Министерството на културата и за Националния институт за недвижимо културно завещание са планувани 1 900,0 хиляди лева
С плана на разпореждане се предлага одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерство на културата за 2024 година в размер на 1 900 000 лева за нарастване на заплати и за хонорари на чиновниците в Министерство на културата и в Националния институт за недвижимо културно завещание, считано от 1 януари 2024 година при съблюдаване на Наредбата за заплатите на чиновниците в държавната администрация.

Правителството се разпореди с парцели

Министерският съвет учреди безсрочно лимитирано вещно право - сервитут, върху част от аграрен парцел - обществена държавна благосъстоятелност, в интерес на община Пазарджик. Сервитутът се учредява за създаване на обект: „ Канапизационна помпена станция „ Добровница “ за отпадъчни води в землището на с. Добровница, община Пазарджик и тласкател до съществуваща РШ от канализационната мрежа на гр. Пазарджик. Засегнатият аграрен парцел от сервитута се намира в община Пазарджик.
Целта на плана е да се обезпечи опция за отклоняване до Градска пречиствателна станция за отпадни води - Пазарджик на битови отпадъчни води от с. Добровница чрез канализационна помпена станция и напорен водопровод.
Решението е в сходство със Закона за държавната благосъстоятелност, който разрешава да се учредяват лимитирани вещни права, когато това е належащо за създаване на линейни обекти на техническата инфраструктура, или когато друго техническо решение е стопански нецелесъобразно.
Съгласно друго държавно решение, парцел в столичния регион Слатина, който е обществена държавна благосъстоятелност, ще бъде употребен за създаване на надзорен пункт на Българската организация за сигурност на храните и за нови подходи със уреди за надзор на достъпа и нов затрупан паркинг за потребностите на Държавния авиационен оператор. Имотът с повърхност 1082 кв. м. ще бъде разгласен за частна държавна благосъстоятелност.

Одобрено е Споразумение за взаимно признание на свидетелствата за морски лица сред България и Грузия

Правителството утвърди план на Споразумение сред ИА „ Морска администрация “ на Република България и Агенция за морски превоз към Министерството на стопанската система и устойчивото развиване на Грузия.
Документът планува взаимно признание на свидетелствата за морски лица според предписание I/3 от Международната спогодба за вахтената работа и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците от 1978 година
Споразумението се ползва във връзка с морските лица, притежаващи удостоверение за дееспособност за крайбрежно корабоплаване, издадено от едната страна и служещи на борда на кораби, плаващи под знамето на другата страна.

Одобрена е българската позиция за Неформалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по превоз

Правителството утвърди българската позиция за Неформалното съвещание на Съвета на министрите на превоза на страните членки на Европейския съюз. То ще се организира на 3-4 април 2024 година в Брюксел, Кралство Белгия.
По време на Неформалното съвещание на Белгийското председателство полемиките на министрите по превоз на Европейски Съюз ще бъдат съсредоточени в четири тематични сесии. В първата ще бъде разисквана тематиката:,,Екологично чист превоз - какви са нашите цели ". Втората сесия ще включва полемика за „ Активната подвижност и колоезденето в Европа - от заявления до дейности ". Темата за „ Железопътната съгласуваност сред европейските градове: софтуерно, логистично и политическо предизвикателство за бъдещето " участниците ще прегледат в третата работна сесия.
В рамките на Неформалната среща ще се организира обичайна междуинституционална сесия на „ Дните за свързване на Европа " 2024 година Тя ще бъде с фокус върху самодейностите за поощряване устойчивостта на европейските транспортни мрежи поради геополитическите провокации и изменението на климата, което е най-важното предизвикателство за идващите години.

Одобрен е отчетът с резултатите от неофициалното съвещание на Съвета ЕКОФИН

Министерският съвет утвърди отчет с резултатите от неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се организира на 23 и 24 февруари 2024 година в Гент, Белгия.
Министрите на финансите и шефовете на централните банки разискаха общата финансова просветеност на жителите на Европейски Съюз, както и способи за възстановяване на присъединяване на вложителите на дребно на финансовите пазари.
По време на втората работна сесия се състоя неофициален спор за бъдещето на европейската конкурентоспособност.

Правителството утвърди резултатите от присъединяване на България в съвещание на Съвета на Европейски Съюз (Външни работи/Търговия)

Правителството утвърди отчет на министъра на стопанската система и промишлеността за присъединяване на България в съвещание на Съвета на Европейския съюз (Външни работи/Търговия), извършено в интервала 25-29 февруари 2024 година в гр. Абу Даби, Обединени арабски емирства по време на 13-ата Министерска конференция на Световната комерсиална организация (СТО).
В рамките на съвещанието бяха разисквани въпроси, свързани със дотациите за бранша на рибарството, селското стопанство, електронната търговия, улеснението на вложенията, промяната на системата за споразумяване на разногласия, въпросите на развиването.
Съветът приветства присъединението на Коморските острови и Източен Тимор към СТО и утвърди декларациите във връзка на самодейностите по вложенията и околната среда. Отбелязани бяха постигнатите резултати по повод удължаването на мораториума върху облагането с мита на електронните трансмисии и промяната на СТО.
В рамките на конференцията бяха утвърдени и постигнатите резултати по отношение на работната стратегия по електронна търговия, използването на специфичното и диференцирано отнасяне, промяната на системата за споразумяване на разногласия, работната стратегия за дребните стопански системи и други. Одобрена бе и Министерската декларация.

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в съвещание на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “, формат „ Вътрешни работи “

Министерският съвет утвърди резултатите от българското присъединяване в съвещание на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи ", формат „ Вътрешни работи ", извършено на 4 март 2024 година, в гр. Брюксел, Кралство Белгия.
В отчета са показани резултатите от полемиките по отношение на: Общо положение на Шенгенското пространство - Шенгенски барометър; Оценката на Регламента за Европейската организация за гранична и брегова защита (Фронтекс); Прилагане на оперативната съвместимост; Последствията от съветската експанзия в Украйна и рецесията в Близкия Изток и върху вътрешната сигурност на Европейски Съюз - тематика на работния обяд; Превенция и битка със половата употреба над деца; Външно измерение на миграцията; Борба с трафика на опиати и проведената престъпност: аспекти на сигурността.
В отчета е включена и информация за извършените двустранни срещи с европейския комисар по вътрешни работи, Илва Йохансон, с министъра на вътрешните работи на Румъния, господин Каталин Предою, министъра на вътрешните работи на Австрия, господин Герхард Кариер и министъра на вътрешните работи на Унгария, господин Шандор Пинтер.

Министерският съвет одобри за сведение резултатите от постоянното съвещание на Съвета на енергийните министри на Европейски Съюз

Министерският съвет одобри за сведение отчета с резултатите от присъединяване на България в постоянното съвещание на Съвета „ Транспорт, телекомуникации и енергетика ", част „ Енергетика ", извършено на 4 март 2024 година в гр. Брюксел.
В рамките на незаконодателните действия бе извършена обмяна на отзиви сред страните членки по отношение на сигурността на енергийните доставки и подготовката за идващия зимен интервал 2024 - 2025 година Постигнато бе политическо съглашение по Препоръката на Съвета за продължение на координираните ограничения за понижаване на търсенето на газ. Проведен бе и спор по въпроса за гъвкавостта като главен инструмент в енергийния преход.
По време на полемиките по т.,,Други въпроси " Литва насочи апел за незабавни правни дейности за прекъсване на вноса на полутечен природен газ от Русия. Министърът на енергетиката на Украйна, господин Херман Халущенко, срещна енергийните министри с енергийната обстановка в Украйна. Европейската комисия осведоми за напредъка на страните членки при постигането на задачите за 2030 година в региона на климата и енергетиката, а делегациите на Австрия, Чешката република, Унгария и Словакия осведомиха за негативните последствия от таксата за предпазване на газ, въведена от Германия, и нуждата от по-добра съгласуваност на европейско равнище.
В рамките на Съвета по енергетика по самодейност на Франция се състоя обичайната среща на енергийните министри на страните членки от Ядрения алианс (България, Хърватия, Чехия, Финландия, Франция, Унгария, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Швеция), които реализираха съглашение по текст на декларация за нуждата от основаване на удобна рамка за разрастване на нуклеарната сила и отчитане на нейния принос, наред с възобновимата сила, за декарбонизацията на Европейски Съюз. Бяха извършени и двустранни срещи по въпроси от региона на енергетиката с Унгария, Италия и Дания.

Цялата територия на летище София, включена в контракта за концесия, става обект с национално значение

Министерският съвет реши цялата територия на летище София, която е включена в контракта за концесия, както и всички бъдещи обновления и разширения, да бъдат оповестени за обект с национално значение.
Предвижда се и движими движимости, които са предадени на концесионера и е належащо да бъдат продадени или бракувани, да се разгласят за частна държавна благосъстоятелност. Разпореждането с тях ще се прави по открития законов ред и приходите от продажби ще постъпват в държавния бюджет.
В обекта на концесия се включват и два нови поземлени парцела, нужни за осъществяване на капиталовата стратегия на концесионера, като последното е контрактувано в настоящия все още концесионен контракт.

Концесионният контракт за рандеман на строителни материали от находище „ Светлен “ ще бъде преустановен

Концесионният контракт за рандеман на строителни материали - глинести мергели, от находище „ Светлен “ ще бъде преустановен едностранно заради несъблюдение от концесионера на съществени отговорности за повече от три месеца. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание.
Находище „ Светлен " се намира на територията на община Попова. През м. октомври 2004 година за него е подписан концесионен контракт с „ Родна индустрия-91 " ЕООД. Причина за прекратяването е фактът, че концесионерът не е заплатил концесионно заплащане и не е дал банкови гаранции по контракта, в това число и такива, обезпечаващи осъществяването на отговорностите по запазване и възобновяване на околната среда и рекултивация.

Концесионният контракт за рандеман на глини от находище „ Батака “ ще бъде преустановен по искане на концесионера

Концесионният контракт за рандеман на строителни материали - глини, от находище „ Батака " ще бъде преустановен по взаимно единодушие на страните. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, одобрявайки настояването на концесионера за това.
Находище „ Батака " се намира на територията на община Куклен, област Пловдив. През м. септември 2007 година за него е подписан концесионен контракт с „ Тракия Керам " ЕООД, гр. Пловдив. Концесионерът стимулира настояването си за преустановяване на концесионния контракт с неосъществяването на добивна активност, заради пазарна обстановка и липса на фабрика за преправка на суровината наоколо до находището. В резултат на това „ Тракия Керам " ЕООД няма бъдещи капиталови планове, свързани с обекта на концесия.

„ Виваметали “ ЕООД ще изследва строителни материали в повърхност „ Трънков връх “

„ Виваметали “ ЕООД, гр. Радомир, ще изследва строителни материали в повърхност " Трънков връх ", ситуирана в землищата на селата Друган и Студена в общините Радомир и Перник. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание. Разрешението за изследване се дава за 1 година. За този период титулярят ще вложи близо 28 000 лв. в проучвателните действия.

Правителството разпореди на дирекция „ Добро ръководство “ в АМС да прави инспекция на разноските за техническа помощ по приоритет 5 „ Техническа помощ “ на стратегия „ Развитие на районите “ 2021-2027 година

Правителството одобри изменение на Решение № 677 от 2022 година, с което на дирекция „ Добро ръководство " в Администрацията на Министерския съвет се разпорежда осъществяването на инспекции за верификация на разноски по планове за техническа помощ на ръководещите органи на три оперативни стратегии от програмен интервал 2014-2020 година и на три стратегии от програмен интервал 2021 - 2027 година, съфинансирани от европейските фондове при споделено ръководство.
С изменението на Решение № 677 от 2022 година, на дирекция „ Добро ръководство " в Администрацията на Министерския съвет се разпорежда и осъществяването на инспекции по смисъла на параграф 1, писмен знак а) на член 74 от Регламент (ЕС) 2021/1060 на Европейския парламент и на Съвета от 24 юни 202 I година за верификация на разноски осъществени от Управляващия орган на Програма „ Развитие на районите " 2021 - 2027 година в качеството му на бенефициент по Приоритет 5 „ Техническа помощ ".
Решението обезпечава спазването на правилото на съответно разделяне на функционалностите при осъществяване на управнически инспекции на разноските за техническа помощ посредством възлагането им на дирекция „ Добро ръководство " в Администрацията на Министерския съвет, в която е построен административен потенциал по ръководството и контрола на средства от Европейски Съюз, потвърдил се в границите на три поредни програмни интервала.

Правителството даде на политическа партия „ ИТН “ правото на прилагане на държавен парцел в столицата

Правителството даде на политическа партия „ ИТН " правото да употребява безплатно държавен парцел в столицата за административните потребности на партията. Срокът за стопанисването на парцела е 10 години и до момента в който партията дава отговор на условията на Закона за политическите партии, при изискване ползвателят да не употребява парцела за осъществяване на икономическа активност.
Имотът се намира в град София, регион „ Оборище ", ул.,,11-ти август " № 5А, ет. 1, ап. 15 и съставлява независим обект в пететажна постройка.

Одобрени са промени по бюджета на Министерството на младежта и спорта

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на промени по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2024 година по отношение на увеличение на капитала на комерсиално сдружение и Решение на Министерския съвет за увеличение на капитала на „ Специализирана болница за интензивно лекуване по травматология, ортопедия и спортна медицина „ Проф. Д-р Димитър Шойлев " ЕАД.
Чрез смяната по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2024 година се обезпечават 1 200 000 лева за увеличение капитала на „ Специализирана болница за интензивно лекуване по травматология, ортопедия и спортна медицина „ Проф. Д-р Димитър Шойлев " ЕАД (еднолично акционерно сдружение със 100 % държавно присъединяване в капитала), което ще се извърши посредством издаване на нови 120 000 поименни акции с номинална стойност 10 лв. всяка.
Осигурените посредством увеличение на капитала средства ще бъдат употребявани за възнаграждение на разноските за довеждане докрай на първи стадий от преустройството и пребазирането на болничното заведение.

Правителството назначи три български самолетни компании за превозвачи по въздушни линии до Китай

Правителството назначи три български самолетни компании за превозвачи по интернационалните въздушни линии сред България и Китай.
Авиокомпания „ Компас Карго Еърлайнс " ЕООД е избрана за транспортьор на постоянни товарни полети по линиите София-Шанхай-София, София-Джънджоу-София и София-Шънджън-София с общо до седем честоти седмично.
Авиокомпаниите „ България Еър " АД и „ Гъливеър " ЕООД са избрани за осъществяване на постоянни пътнически и комбинирани транспорти по въздушните линии София-Пекин-София и София-Шанхай-София, с общо до четири честоти седмично за първия транспортьор и до три честоти за втория.
Въздушните линии са контрактувани със конвенция за въздушен превоз сред Китайската национална република и Република България и Меморандум за съгласие сред въздухоплавателните управляващи на двете страни, в действие от 8 декември 2023 година Изпълняването на постоянни полети по линиите ще сътвори директна въздушна съгласуваност сред Република България и Китайската национална република и ще усъвършенства свързаността на страната ни с далечния Изток. Това ще подкрепи развиването на съдействието и ще открие нови благоприятни условия за побързото изпращане на товари, както и реализирането на пътувания на жители от двете страни.

Държавата поддържа с над 5 млн. лева активността на национално представителните организации на и за хората с увреждания

Правителството утвърди предназначението на дотациите на национално представителните организации на и за хората с увреждания за бюджетната 2024 година. Те се дават за осъществяване на действия за гарантиране на правата на хората с увреждания, възстановяване на техния живот и поощряване на пълноценното им включване в обществото. Предоставените от страната средства не могат да се употребяват за стопански или капиталови действия.
Предоставянето на финансова поддръжка от страната е регламентирано в Закона за хората с увреждания. Съгласно Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година общият размер на дотацията е 5 099 400 лева
Средствата ще се разпределят сред 21 национално представителни организации на и за хората с увреждания. Размерът на дотацията за всяка от тях е самостоятелен и е съгласуван с техните оферти за финансиране на действия, които спомагат за възстановяване метода на живот и общественото включване на хората с увреждания. Той е директно обвързван с целесъобразността на активността на всяка организация и опциите на държавния бюджет.

Ускорена разпродажба на сдружения без скорошна активност и нает личен състав

Министерският съвет утвърди план на Закон за допълнение на Търговския закон. С него се основават условия за осъществяване в къси периоди на производството по разпродажба на сдружения, които дават отговор на избрани условия. Създаването на законова рамка за реализиране на ускорена разпродажба на юридически лица е и ангажимент на страната ни по Плана за възобновяване и резистентност, стадий 254 в Реформа „ Разрастване България “.
Ликвидацията на комерсиалното сдружение е непринудено произвеждане за систематизиране на имуществото му след неговото преустановяване. Целта на ликвидацията е да се събере и осребри цялото имущество на сдружението и откакто се удовлетворят всички кредитори, остатъкът да бъде разпределен сред съдружниците.
В момента доброволната разпродажба на бизнес в България лишава близо една година, процедурата е продължителна и скъпа. В същото време се основават сред 30 000 и 50 000 нови юридически лица на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки.
Одобреният от държавното управление законопроект планува основаване на законова рамка за реализиране на ускорена разпродажба на сдружения без скорошна активност, които не са регистрирани по Закона за налог върху добавената стойност и нямат наети чиновници. Улесняването на процеса се реализира по две съществени посоки - редуциране на периодите на процедурите и въвеждане на „ обслужване на едно гише " посредством Агенцията по вписванията.
С оглед на основаването на облекчения и понижаване на административната тежест, изискванията за осъществяване на бързо произвеждане по разпродажба единствено се заявяват и представянето на декларация за тези условия следва да бъде задоволително за разглеждане на заявките в произвеждане в по-кратки периоди.

Правителството утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за индустриалните паркове

Правителството одобри Решение за одобрение на план на Закон за изменение и допълнение на Закона за индустриалните паркове.
Измененията и допълненията на ЗИП плануват опция да бъде основан нов вид профилиран парк, в който се правят един тип индустриални действия, с което ще се подтиква клъстерирането.
Също по този начин, с препоръчаните промени и допълнения се уточняват текстове, във връзка с които в процеса на използване на закона е открито, че основават компликации за бизнеса и регистрирането на индустриални паркове.
Очакваните резултати от използването на акта включват основаване на усъвършенства условия за вложения и за поощряване на вложителите да правят индустриална активност в индустриални паркове.
Законопроектът е в сходство с целите и задачите, заложени в Програмата за ръководство на Република България за интервала юни 2023 година -декември 2024 година, призната с Решение N0 506 на Министерския съвет от 2023 година

Изменя се Наредбата за реда за основаване и образуване на активността на доброволните формирования за попречване или преодоляване на бедствия, пожари и изключителни обстановки и премахване на последствията от тях

Правителството одобри Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за реда за основаване и образуване на активността на доброволните формирования за попречване или преодоляване на бедствия, пожари и изключителни обстановки и премахване на последствията от тях, призната с Постановление на Министерски съвет № 123 от 2012 година
Съгласно член 8, алинея 2, т. 4 от Наредбата за реда за основаване и образуване на активността на доброволните формирования за попречване или преодоляване на бедствия, пожари и из

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР