Ето каква е ситуацията във вторник, 7 ноември 2023 г. Борба

...
Ето каква е ситуацията във вторник, 7 ноември 2023 г.
Борба
Коментари Харесай

Руско-украинската война: Списък с ключови събития, ден 622

Ето каква е обстановката във вторник, 7 ноември 2023 година

Борба

128-а обособена планинско-щурмова бригада удостовери, че 19 нейни бойци са били убити предходната седмица при съветска въздушна офанзива, която президентът Володимир Зеленски по-рано дефинира като „ покруса “. Войниците са били нападнати, до момента в който са се събирали за гала по награждаване в село покрай фронтовата линия в южната Запорожка област. Украйна стартира следствие на случая. Андрий Ковальов, представител на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, сподели пред държавната телевизия, че през миналата седмица украинските сили са отблъснали съветски офанзиви покрай село Роботине в южната Запорожка област. Ковальов сподели, че „ настъпателни интервенции “ също са в ход на юг от Бахмут, който Русия завладя през май, и че Москва продължава напъните си да превземе Авдиевка. Зеленски сподели, че украинските сили са унищожили „ Асколд “, съветски притежател на крилати ракети, в корабостроителницата в Керч в анексирания Крим. През уикенда Киев съобщи, че е направил " сполучливи " офанзиви в този регион. Русия заяви в неделя, че един транспортен съд е бил развален. Не е обещано име на кораба. Най-малко осем души бяха ранени след нахлуване с дрон и ракети против южния украински град Одеса. Музеят на изящните изкуства в Одеса, в един от най-старите дворци в града от царската ера, беше измежду постройките, развалени при офанзивата. Александър Прокудин, губернаторът на южната Херсонска област на Украйна, сподели, че съветска ракета е блъснала четири здания, ранявайки жена. Майор Хенади Частяков, асистент на главнокомандващия на Украйна, почина при детонация. Министърът на вътрешните работи Игор Клименко сподели, че гърмежът е станал в дома на Частяков, до момента в който той е показвал подаръците за рождения ден на 13-годишния си наследник, които е получил от сътрудници, в това число кутия гранати западно произвеждане. Клименко сподели, че тече следствие. Чеченският лидер Рамзан Кадиров сподели, че огромен контингент от някогашни наемници от групата " Вагнер " е почнал да се образова с неговите специфични сили " Ахмат ". Той не сподели какъв брой бойци на Вагнер са взели участие в образованието или дали някой ще остане с чеченските сили по-късно. Силите на Вагнер изиграха основна роля в завладяването на Бахмут от Русия по-рано тази година.

Политика и дипломация

Зеленски сподели, че е „ безконтролно “ да се приказва за осъществяване на избори по време на война и страната би трябвало да се концентрира върху напъните си да изтласка съветските сили от своята територия. „ Трябва да признаем, че това е време за защита, време за борба, от което зависи ориста на страната и нейния народ… Смятам, че изборите не са подобаващи в този миг “, сподели Зеленски в нощното си видеообръщение. Украинските прокурори споделиха, че някогашен заместник-министър на защитата и негов зависещ са били известени, че са разследвани за „ заграбване на държавни средства и възпрепятстване на законната активност на въоръжените сили на Украйна “. Случаят за близо 28 милиона $ е към придобиването на зимни униформи от турска компания, която украински публицисти свързват с член на политическата партия на Зеленски. Изпълняващият длъжността президент на Радио Свободна Европа Джефри Гедмин сподели, че операторът се опасява, че Русия употребява своята журналистка Алсу Курмашева като „ пленник “ с вярата за евентуална замяна на пандизчии със Съединените щати. Курмашева, която има съветско и американско поданство, е в съветски арест от 18 октомври.

Оръжия

Херман Сметанин, общоприет шеф на украинския държавен производител на оръжие, сподели, че Ukroboroprom създава атакуващи дронове, сходни на Shahed-136, употребявани от Русия, само че с обхват от 1000 км (620 мили). Френската компания Cybergun заяви, че е подписала контракт на стойност 36 милиона евро (39 милиона долара) за доставка на Украйна с оръжия, в това число ръчни гранати и автомати. Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР