Ето каква е ситуацията във вторник, 21 ноември 2023 г. Борба

...
Ето каква е ситуацията във вторник, 21 ноември 2023 г.
Борба
Коментари Харесай

Руско-украинската война: Списък на ключови събития, ден 636

Ето каква е обстановката във вторник, 21 ноември 2023 година

Борба

Украйна сподели, че боевете са се засилили към окупирания от Русия източен град Бахмут. Владимир Фитьо, представител на украинските сухопътни сили, сподели, че Русия концентрира офанзивите си върху Клишчиевка, близкото село, което беше завладяно от украинските сили през септември. „ Единадесет офанзиви бяха отблъснати през последните 24 часа “, сподели той. „ Врагът се пробва да изтласка нашите хора от отбранителните позиции към Клишчиевка. Министерството на защитата на Русия заяви, че е отбило повече от 30 украински офанзиви в и към Бахмут през последната седмица. Украинските управляващи оповестиха, че трима души са били убити и един ранен при съветски обстрел в южната област Херсон и централната част на Днепропетровск. Повредени са и някои електропроводи и газопровод. Украинската полиция заяви, че боец и жена са починали при детонация на граната в апартамент в Киев. Причината за детонацията, която рани втори човек, не е ясна. Държавният департамент на Съединените щати съобщи, че не разрешава на съветския полковник Азатбек Омурбеков и ефрейтор от съветската армия Даниил Фролкин да влизат в Съединени американски щати поради хипотетичното им присъединяване в нарушавания на човешките права в украинския град Андриевка.

Политика и дипломация

Украйна уволни двамата висши чиновници на киберзащитата – Юрий Щихол, началник на Държавната работа за специфични връзки на Украйна, и неговия заместител Виктор Жора – на фона на продължаващо следствие за корупция при закупуване на програмен продукт. Главният изпълнителен шеф на Fox Corp Лаклан Мърдок пътува до Киев, където се срещна с президента Володимир Зеленски. Украйна сподели, че срещата е " доста значим сигнал " за поддръжка в миг, когато войната сред Израел и Газа отклони световното внимание от войната в Украйна. Зеленски сподели, че журналистът от Fox News Бенджамин Хол, който беше тежко ранен, отразявайки спора предходната година, и Джеръм Старки, публицист от английския таблоид The ​​Sun, също са били на срещата. В изявление за The Sun, оповестено и в английския вестник Times, който е част от същата медийна група, Зеленски упрекна Русия, че се пробва да подклажда напрежението от Балканите към Близкия изток. „ Украйна през днешния ден [е] в центъра на тези световни опасности от тази Трета международна война “, сподели Зеленски. Призовавайки съдружниците на Украйна да запазят военната си поддръжка, той призна неналичието на прогрес в някои елементи на бойното поле, само че означи триумфите в Черно море. „ Ние в действителност разположихме част от съветския флот “, сподели той пред вестника. " Успяхме. " Русия разгласи украинската певица Джамала, която завоюва състезанието за ария на Евровизия през 2016 година, в листата си за търсене. Независимият съветски новинарски уебсайт " Медиазона " заяви, че Джамала, чието същинско име е Сузана Джамаладинова, е упрекната по закон, който не разрешава разпространяването на подправена информация за съветската войска и войната в Украйна. Джамала, кримска татарка, от дълго време е критик на Русия и предходната година сподели на Зеленски, че нейният приоритет е да „ подсети, че чужденци пристигнаха в дома ми, с цел да убиват и осакатяват живота, да унищожат и пренапишат моята просвета “. Тя отговори на съветската заповед за арест в Instagram с емоджи на facepalm. Японска делегация, водена от високопоставени представители на промишлеността и външното министерство, в това число представители на бизнеса, посети Украйна за диалози преди конференцията за възобновяване на Украйна идната година, която ще бъде хазаин на Япония.

Оръжия

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин направи необявено посещаване в Киев и разкри спомагателен пакет от 100 милиона $ за обезпечаване на артилерийски муниции, прехващачи за противовъздушна защита и противотанкови оръжия. Остин даде обещание на Зеленски, че поддръжката на Съединени американски щати ще бъде за „ дълготраен проект “. Той се срещна и с министъра на защитата Рустем Умеров. Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР