Руско-украинската война: Списък с ключови събития, ден 563

...
Ето каква е ситуацията в събота, 9 септември 2023 г.
Борба
Коментари Харесай

Ето каква е ситуацията в събота, 9 септември 2023 г.

Борба

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че руското въздушно превъзходство „спира“ контранастъплението на Киев и се оплака от бавния темп както на западните доставки на оръжия, така и на санкциите срещу Русия. „Ако ние не сме в небето, а Русия е, те ни спират от небето. Те спират нашето контранастъпление“, каза той. Илон Мъск каза, че е отказал украинско искане за активиране на сателитната му мрежа Starlink в пристанищния град Севастопол на Крим миналата година, за да подпомогне атака срещу руския флот там. Мъск каза, че се страхува от съучастие в „голям“ акт на война. Губернаторът на Херсонска област в Украйна каза, че най-малко трима души са били убити при руска въздушна атака. Русия каза, че е отблъснала множество атаки по фронтовата линия и е нанесла стотици загуби на украинските сили. Службите за сигурност на ФСБ на Русия арестуваха руски гражданин за предполагаем заговор за взривяване на железопътна линия в Крим. Два украински дрона бяха свалени от руската противовъздушна отбрана, докато се предполага, че са се опитвали да атакуват избирателна секция в окупираната от Русия област Херсон по време на гласуването, съобщи руската агенция ТАСС. Гласуването за избрани от Русия законодателни органи в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области вече започна и приключва в неделя. Руска ракета удари полицейска сграда в централния украински град Кривий Рог, убивайки полицай и ранявайки няколко други. Украинските военновъздушни сили свалиха 16 от 20-те ирански дрона Shahed, изстреляни през нощта от Русия в петата атака тази седмица срещу пристанищните съоръжения на река Дунав в района на Одеса. Кубинските власти арестуваха 17 души по обвинения, свързани с мрежа за трафик на хора, за която се твърди, че е примамвала кубинци да служат във войната на руската армия в Украйна.


Регионална сигурност

Русия привика посланика на Армения заради „неприятелски стъпки“, тъй като Ереван обяви военни учения с американската армия, съпругата на арменския премиер посети Киев и решението на Ереван да се присъедини към Международния наказателен съд.

Политика

Министерството на външните работи на Украйна разкритикува „фиктивните избори“ в окупираните украински територии, заявявайки, че те са „безполезни“ и няма да имат юридическа сила. Зеленски каза, че Украйна е готова да организира избори дори докато войната с Русия продължава. Русия се надява предстоящите президентски избори в САЩ да намалят подкрепата на Вашингтон за Киев, каза Зеленски. Британският външен министър Джеймс Клевърли осъди провеждането на избори в анексираните от Русия региони на Украйна. „Не можете да провеждате избори в чужда страна“, написа той в социалните мрежи.

Санкции

Русия изпраща първия си товар суров петрол до Бразилия, тъй като се стреми да разнообрази списъка си с купувачи поради санкциите на САЩ и Европейския съюз. HSBC ще спре търговски плащания от бизнес клиенти към и от Русия и Беларус, каза банката, тъй като кредиторите затягат ограниченията на фона на санкциите, наложени след инвазията на Русия в Украйна. Зеленски каза, че неговите съюзници са облекчили санкциите, наложени на Русия, и призова за подновяване на усилията за налагане на допълнителни наказателни мерки на Москва. Говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко каза, че Украйна се противопоставя на идеята за облекчаване на санкциите срещу Русия, за да се съживи сделката за зърно между двете страни.


Испания е станала по-зависима от руския природен газ, въпреки че общият й внос намалява, показват правителствени данни. Съветът на ЕС обяви допълнителни санкции на шестима души за сериозни нарушения на човешките права във връзка с действията им спрямо членове на етнически групи в Крим. Изброените лица включват прокурори и съдии, активни в съдилищата, създадени от руските окупационни сили в Крим, които са изиграли роля в осъждането на затвор на журналист, който принадлежи към общността на кримските татари.

Дипломация

Преговарящите от Г-20 не са успели да разрешат разногласията относно формулировката на декларацията от срещата на върха относно войната в Украйна, според черновата, видяна от Ройтерс, оставяйки евентуален пробив на лидерите на блока по време на двудневната среща. Запитан дали Индия може да действа като потенциален посредник по украинската криза, генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза, че двете страни в конфликта са решили да продължат битката. Шефът на ООН говори по време на пресконференция в Ню Делхи, тъй като Индия е домакин на срещата на върха на Г-20 този уикенд. Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак казва, че не е негово да казва на Индия каква позиция трябва да заеме по войната в Украйна. Премиерът на Бангладеш Шейх Хасина призова за мирно прекратяване на войната в Украйна.


Шпионаж

Централното разузнавателно управление на Съединените щати пусна видео, насочено към служители на Москва с призив да кажат истината за система, която според нея е пълна с лъжливи подлизури. Агенцията, която се опитва да вербува шпиони в Русия, пусна видеото в социалните мрежи на руски, озаглавено: Защо се свързах с ЦРУ – за себе си.

Черноморски износ

Правителството на Румъния планира да обнови пътната инфраструктура в черноморското пристанище Констанца, което може да помогне на повече украинско зърно да преминава транзитно през страната и към международните пазари.

Антикорупция

Украинските антикорупционни агенции замразиха активи на повече от 80 милиона долара, принадлежащи на магната Игор Коломойски, за 48 часа като част от разследване за присвояване. Коломойски, един от най-богатите хора в Украйна, беше задържан миналата седмица по подозрение за пране на пари, според съобщения в медиите.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР