Ето каква е ситуацията в събота, 28 октомври 2023 г. Борба

...
Ето каква е ситуацията в събота, 28 октомври 2023 г.
Борба
Коментари Харесай

Руско-украинската война: Списък на ключови събития, ден 611

Ето каква е обстановката в събота, 28 октомври 2023 година

Борба

Осем души бяха ранени и минимум 15 здания бяха развалени или разрушени, откакто Русия обстреля центъра на южния украински град Херсон. „ Вечерта целият град трепереше “, споделиха украинските служби за незабавна помощ в Telegram. „ Врагът е ориентиран към самия център на Херсон. Украинският публичен ефирен оператор Suspilne заяви, че един човек също е бил ранен, откакто съветските сили са обстрелвали Берислав на север. Говорейки в своето нощно видеообръщение, украинският президент Володимир Зеленски сподели, че съветските жертви са се нараснали внезапно през 1000-километровите (600 мили) фронтови линии през последната седмица. По-рано той сподели на министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак, че Русия е изгубила минимум една бригада войски при нападението си над Авдиевка. мъчителни загуби. В тези случаи врагът загуби минимум една бригада “, сподели Зеленски в телефонен диалог на Сунак. Бригадите варират по мярка и могат да наброяват сред 1500 и 8000 бойци. Загубите на бойното поле са държавна загадка в Русия и Украйна. Руските дипломати отхвърлиха изказванието на Белия дом, че армията на Москва екзекутира личните си бойци, в случай че откажат заповеди в Украйна. „ Който и да е измислил тези извънземни неистини, може да е бил единствено човек с развихрено въображение “, сподели съветското посолство във Вашингтон в мнения, предадени от организация РИА Новости. Бившият украински промосковски народен представител Олег Царьов беше прострелян и ранен при нахлуване късно през нощта в Ялта в анексирания от Русия Крим. Висшият проверяващ орган на Русия съобщи, че е почнал наказателно следствие, до момента в който неназован източник от Службата за сигурност на Украйна (SBU) сподели пред организация Ройтерс, че стрелбата е била специфична интервенция, извършена от разследващата организация, описвайки Царьов като „ безусловно законна цел ”. Министерството на защитата на Русия заяви, че е осуетило офанзива на украински дрон покрай атомна централа в Курчатов в южната област Курск на страната. В настрана изказване от атомната електроцентрала в Курск се споделя, че три дрона са взели участие в офанзивата, няма жертви или вреди и централата работи обикновено. Министерството на защитата на Русия удостовери назначението на 55-годишния генерал-полковник Виктор Афзалов за командващ въздушно-космическите сили на страната на мястото на уволнения през август военачалник Сергей Суровикин. Афзалов е краткотрайно изпълняващ длъжността след уволнението на Суровикин.


Украйна сподели, че до момента е изнесла 1,3 милиона тона зърно и други товари през нов черноморски кулоар, който сътвори през август, откакто Москва се отдръпна от договорка с посредничеството на Организация на обединените нации, която разреши на Киев безвредно да изнася зърно за международните пазари.

Политика и дипломация

Майк Джонсън, новоизбраният ръководител на Камарата на представителите на Съединените щати, сподели, че финансирането от Съединени американски щати за поддръжка на Украйна и Израел би трябвало да се преглежда настрана, което допуска, че той няма да поддържа пакета от помощи на президента Джо Байдън за 106 милиарда $ за двете страни. Повечето от 27-те водачи на Европейския съюз, които се срещнаха на среща на върха в Брюксел, поддържаха спомагателна финансова поддръжка за Украйна, защото тя се бори с нашествието на Русия, само че Унгария и Словакия показаха запаси. Европейски Съюз търси утвърждение за проект за разноски, който включва 50 милиарда евро (52,8 милиарда долара) за Киев и би трябвало да бъде утвърден единомислещо. Висшият дипломатически консултант на Зеленски сподели, че високопоставени чиновници на министерството на националната сигурност и външните работи от 70 страни ще се срещнат в Малта в събота и неделя, с цел да обсъдят проекта на украинския президент от 10 точки за спокойно съглашение. Русия няма да взе участие. Министърът на външните работи на Северна Корея Чое Сон Хуей сподели, че е " твърдата воля " на Пхенян да разшири връзките си с Москва, като аргументира, че по-близките двустранни връзки биха работили като " мощен стратегически " детайл, в случай че сигурността в района бъде застрашена. Япония, Южна Корея и Съединените щати неотдавна осъдиха хипотетичните доставки на оръжия от Пхенян за Русия. Руските прокурори подадоха тъжба против правосъдно решение за глобяване на деец правозащитник Олег Орлов, откакто той беше приет за отговорен в " дискредитиране " на въоръжените сили на страната. Орлов, 70-годишният съпредседател на съветската правозащитна организация " Мемориал ", притежател на Нобелова премия, беше санкциониран със 150 000 рубли (1600 долара) по-рано този месец. Прокуратурата е внесла тъжба за три години затвор.

Оръжия

Министерството на защитата на Германия заяви, че е доставило трета система за противовъздушна защита IRIS-T SLM на Украйна. Страната ускорява напъните си да достави системи за противовъздушна защита в Украйна преди настъпването на зимата, с цел да помогне за отбраната на сериозна инфраструктура от съветски офанзиви.

 

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР