Руско-украинската война: Списък на ключови събития, ден 562

...
Ето каква е ситуацията в петък, 8 септември 2023 г.
Борба
Коментари Харесай

Ето каква е ситуацията в петък, 8 септември 2023 г.

Борба

Русия продължи атаките си срещу дунавските пристанища на Украйна. Губернаторът Олег Кипер каза, че руски атаки с дронове, продължили три часа, са повредили пристанищната инфраструктура, силоз за зърно и административни сгради в района на Измаил в Одеска област на Украйна. Един човек е ранен. Шефът на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма индикации, че останки от дронове, открити на румънска територия, са причинени от умишлена руска атака, но че въздушните атаки близо до границите на НАТО представляват риск. Румъния се намира точно от другата страна на реката от Измаил. Столтенберг каза още, че Украйна напредва в контранастъплението и е започнала да си връща територии, завзети от Русия. „Те успяха да пробият отбранителните линии на руските сили и се движат напред“, каза Столтенберг пред Европейския парламент. Най-малко пет украински бойни дрона бяха свалени над руска територия – два бяха свалени при подхода към град Брянск в югозападната част на Русия, два над южната Ростовска област, докато един беше прихванат близо до Москва, според руски официални лица и държавни информационни агенции. Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен похвали „изключителната издръжливост“ на украинците пред лицето на руската инвазия по време на посещение в Черниговска област, която беше окупирана от Москва за около месец в началото на войната.

Дипломация

Индия предложи изявлението на Г-20, осъждащо войната в Украйна, да включва и възгледите на Русия и Китай в опит да се избегне задънена улица. 20-те най-големи икономики в света са разделени относно нахлуването на Русия в Украйна, а разделенията се задълбочиха след миналогодишната среща на върха в Бали. Западните страни искат силно осъждане, докато руският външен министър Сергей Лавров, който ще ръководи делегацията на Москва, каза, че Москва ще блокира окончателната декларация, ако тя не отразява нейната позиция. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза, че ООН е „активно ангажирана“ в усилията да върне Русия към сделката за зърно в Черно море, която тя изостави през юли. Гутериш каза, че е необходимо да се създаде система за „взаимна гаранция“ за Русия и Украйна. Първоначалната сделка беше постигната с посредничеството на ООН и Турция през 2022 г. и позволи безопасното преминаване на украинско зърно през Черно море.


Първият вицепремиер на Украйна Юлия Свириденко каза, че Киев е започнал да изнася зърно през хърватските пристанища заради блокадата на черноморските му пристанища. „Въпреки че това е нишов търговски път, той вече е популярен“, каза тя в писмено изявление. Свириденко не каза колко украинско зърно е транспортирано по новия маршрут. Британският премиер Риши Сунак каза, че ще обсъди с лидерите на Г-20 напредъка към подпомагане на Украйна да заобиколи блокадата на Русия за зърно в Черно море. Сунак каза, че усилията ще гарантират, че „уязвимите страни имат достъп до жизненоважни пратки на зърно“. Кремъл каза, че руският президент Владимир Путин не планира да прави видео обръщение на Г-20. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че "цялата работа" ще бъде ръководена от външния министър Сергей Лавров, който ръководи руската делегация на срещата на върха в Ню Делхи. Около 20 нови служители пристигнаха в руското посолство в севернокорейската столица Пхенян за първи път от четири години. Северна Корея се отваря, след като затвори границите си заради пандемията от COVID-19, и развива по-тесни връзки с Москва. Русия е второто посолство, за което е известно, че има разрешение за нов персонал, след като новият посланик на Китай влезе в страната през март. Украинският комисар по правата на човека Дмитро Лубинец призова за по-голям международен натиск върху Москва, за да помогне на Киев да върне у дома хиляди деца, които според него са били отведени в Русия. „Когато Русия почувства международен натиск, тогава можем да върнем повече украински деца“, каза Лубинец пред агенция Ройтерс дни след като няколко младежи се събраха отново с родителите си в Западна Украйна. Френският президент Еманюел Макрон каза, че руски флаг няма да се вее на Олимпийските игри в Париж догодина. „Разбира се, не може да има руски флаг по време на игрите в Париж. Мисля, че има консенсус по този въпрос. Защото Русия, като страна, не е добре дошла във време, в което е извършила военни престъпления и е депортирала деца“, каза Макрон пред френския спортен всекидневник L’Equipe. САЩ и Великобритания санкционираха повече членове на руска хакерска група, известна като Trickbot, а американските служители повдигнаха обвинения срещу девет души, свързани със схемите на групата за злонамерен софтуер и Conti ransomware.


Виена привика Мартин Зелмайр, пратеник на Европейската комисия в страната, след като беше цитиран да казва, че Австрия плаща „кървави пари“ за руското гориво. Според последните правителствени данни за юни 60 процента от вноса на природен газ в Австрия идва от Русия, в сравнение с около 80 процента преди войната.

Оръжия

Русия твърди, че предоставянето на оръжия с обеднен уран от САЩ на Украйна е „престъпно действие“. Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис каза, че би било "огромна грешка" за Северна Корея да предостави военна подкрепа на Русия за използване във войната й срещу Украйна. „Идеята, че те ще доставят боеприпаси за тази цел... би била огромна грешка. Също така вярвам много силно, че както за Русия, така и за Северна Корея това ще ги изолира допълнително“, каза Харис в интервю за CBS News. Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) съобщи, че е задържала група контрабандисти, търгуващи с части за военни самолети, някои от които са се озовали в Украйна, според държавната информационна агенция ТАСС. ФСБ каза, че групата е закупувала и ремонтирала части за военни самолети и хеликоптери в Русия, за да ги изнася за чуждестранни купувачи, включително тези, действащи от името на украинската армия. Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР