Ето каква е ситуацията в четвъртък, 9 ноември 2023 г. Борба

...
Ето каква е ситуацията в четвъртък, 9 ноември 2023 г.
Борба
Коментари Харесай

Руско-украинската война: Списък с ключови събития, ден 624

Ето каква е обстановката в четвъртък, 9 ноември 2023 година

Борба

Трима души бяха убити при съветски офанзиви против село Багатир, в източната част на Донецка област. Службата за незабавна помощ на Украйна заяви, че трите тела са извадени от руините на разрушена къща. Руска ракета повреди граждански транспортен съд под либерийски байрак, до момента в който влизаше в черноморско пристанище в региона на Одеса, убивайки един и ранявайки четирима души, споделиха украински публични лица. Корабът е трябвало да транспортира желязна руда до Китай, съгласно министъра на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков. Украинският министър на енергетиката Герман Галущенко сподели, че Русия е атакувала украинска енергийна инфраструктура 60 пъти през последните няколко седмици. Галушченко е на посещаване в Съединените щати, с цел да разиска способи за отбрана и подсилване на енергийната мрежа на страната, до момента в който температурите падат. Украйна съобщи, че стои зад убийството на Михаил Филипоненко, народен представител в подкрепяния от Москва парламент в окупирания Луганск, който беше погубен при атентат с кола бомба в Източна Украйна. Военното разузнаване сподели, че е работило със силите на съпротивата в Луганск при убийството. Русия изпраща украински военнопленници на предните линии на родината им, с цел да се бият на страната на Москва във войната, съгласно съветската държавна осведомителна организация РИА Новости. Информационната организация сподели, че бойците са се заклели във честност на Русия, когато са се включили към батальона, който влезе на работа предишния месец.

Политика и дипломация

На срещата си в Токио Групата на седемте (G7) удостовери непоколебимата си поддръжка за Украйна. „ Нашият хладнокръвен ангажимент да поддържаме битката на Украйна за нейната самостоятелност, суверенитет и териториална целокупност в никакъв случай няма да се разколебае... Освен това призоваваме Китай да не оказва помощ на Русия във войната й против Украйна “, споделиха външните министри на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство, Съединени американски щати и Европейския съюз, се споделя в изказване. Европейската комисия предложи започване на публични договаряния за участие с Украйна в огромна проява на поддръжка за Киев. „ Днес е исторически ден “, сподели ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен. „ Това е мощна и историческа стъпка, която проправя пътя към по-силен Европейски Съюз с Украйна като негов член “, написа украинският президент Володимир Зеленски в обществените медии. Руският президент Владимир Путин похвали това, което той разказа като значимо „ високотехнологично “ съветско военно съдействие с Китай, откакто се срещна с висшия китайски военачалник Джан Йоуся в Москва. Руският министър на защитата Сергей Шойгу също участва на срещата, втората му среща с Джан за 10 дни. На срещата си в сряда Г-7 прикани Пекин, който не е осъдил нахлуването на Москва в Украйна, „ да не оказва помощ “ във войната. Руските военни съдилища оставиха в пандиза още двама украински бойци, които бяха пленени в Мариупол през 2022 година Двамата бяха наказани на 19 и 20 години затвор за хипотетична пукотевица по цивилни в обособени произшествия. Русия взе хиляди украински бойци в плен след рухването на Мариупол, като някои бяха изпратени в Русия, а други държани в окупираната Източна Украйна. Руски държавен прокурор желае осем години затвор за 33-годишната Александра Скочиленко, художничка, която провежда митинг против войната на Москва в Украйна, като размени етикетите с цените в супермаркетите с антивоенни послания. Скочиленко е съден по обвиняване за умишлено разпространяване на погрешна информация за съветската войска. Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби сподели пред кореспонденти, че Съединени американски щати са употребявали 96 % от средствата, които са отпуснали за Украйна.

Оръжия

Парламентът на Украйна утвърди закон, който разрешава средствата, набрани от налози върху приходите, плащани от военнослужещи, да се употребяват за финансиране на покупки и произвеждане на оръжия. Министерството на финансите сподели, че този ход се чака да събере към 96 милиарда гривни (2,7 милиарда долара). Новото държавно управление на Словакия извърши предизборното заричане и отхвърли авансово направен проект за изпращане на повече военна помощ на Украйна. Пакетът, квалифициран от предходното ръководство, включваше 140 ракети от системата за противовъздушна защита КУБ, повече от 5000 броя муниции за 125 мм оръдия и 4 милиона патрона за леко оръжие. Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР