Ето каква е позицията на Йордан Василев, председател на БСП

...
Ето каква е позицията на Йордан Василев, председател на БСП
Коментари Харесай

Седем посланика в Столипиново са милиона на вятъра

Ето каква е позицията на Йордан Василев, ръководител на Българска социалистическа партия в регион „ Източен “:

" Тези дни 7 швейцарски посланика посетиха Столипиново, с цел да ревизират по какъв начин се харчат дарените близо 7 000 000 швейцарски франка. Според формалните управляващи, тези пари отиват за най- дребните деца (3-10 години), а  задачата е да се усилят възможностите им за включването в системата на образованието, а по-късно и в пазара на труда. В обсега на самодейността попадали и  младите ромски дами и фамилии, като се повишавала осведомеността им по отношение на здравната профилактика и контрола на раждаемостта.

Всичко това е един превъзходен ПР за страната ни, по какъв начин интегрираме ромите, неизвестно за какво наричащи се сами „ роми “. Вероятно е мотив да се поизчистят и улиците на гетото от довлечените от жителите му камари отпадъци.

И май дотук положителните вести свършват. Затова съгласно мен, за жалост, това ще са следващите хвърлени напразно пари, без безусловно никакъв резултат в самото гето.

Каква е действителността?

В най- огромното ромско гето на Балканския полуостров, а може би и в Европа, живеят 55 000 души. Но това са по формалните данни и като прибавим към тях и „ неофициалните “, броя ще нарасне сред 2 и 3 пъти.

Проблемите там се натрупат през последните 25 години, защото локалната и държавна власт са абдикирали от отговорностите си. 

Над 80% са противозаконните постройки.

Голяма част от уличната инфраструктура е унищожена и застроена.

Гетото е източник на болести.

От там елементарно можеш да си купиш опиати.

Голяма част от жителите обитават нелегално, а децата им не вървят на учебно заведение и нямат достъп до здравни грижи.

Все по- огромен е  броят на жителите, които не знаят и не желаят да учат български език! Увеличават се необразованите и зачестяват случаите като този, когато в съда необразован ром се примоли на българин „ Бате може ли да ми попълниш заявката да си извадя удостоверение за съдимост, защото ми би трябвало да стана персонален помощник. Изненаданият човек незабавно удовлетвори молбата му и му пожела триумф, за което получи благодарности.

Всъщност „ махалата “ е една голяма бомба със закъснител, която може да гръмне всеки миг и ние имаме все по- дребни шансове да предотвратим този гърмеж.

За проблемите на квартал Столипиново знаем всички, само че никой не желае да приказва за тях. Поредното височайше посещаване просто сподели, че е време  за сериозен диалог за бъдещето на Столипиново, в който да се бъдат ангажирани страна, община, локални неправителствени организации и политически сили, водачи от общността, и да се създаде цялостна „ Стратегия за Столипиново “.

Дали ще се случи, към този момент не се знае, защото многочислените опити до този миг приключват с крушение. "

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР