Ето как ще излглежда кръстовището на пазар "Красно село" след

...
Ето как ще излглежда кръстовището на пазар "Красно село" след
Коментари Харесай

Как ще изглежда кръстовището на пазар Красно село след няколко месеца

Ето по какъв начин ще излглежда кръстовището на пазар "Красно село " след няколко месеца.
Приоритет при прекосяване през пазара "Красно село " ще имат колите. За градския превоз остават светофарите. Пешеходците ще бъдат вкарани в подлезите.
Това демонстрира изследване на bTV в отговор на търсене на отговор на въпроса по какъв начин ще се минава през столичния пазар „ Красно село” след няколко месеца, когато кръстовището и метростанцията бъдат подготвени и кой превоз ще има приоритет.

За колите, които пресичат „ Цар Борис III” от „ Гоце Делчев” към улица „ Житница” и назад, e обезпечено предпочитано прекосяване. На пешеходците по същото направление обаче времето за прекосяване ще се усили. Преди ремонта те пресичаха на равнище терен.

"Проблемът е решен с пешеходните подлези”, уточни инж. Кирил Зайков, заместник-началник на ръководство „ Инвестиционна дейност” в „ Метрополитен” ЕАД.

Когато се намирате на ъгъла на пазара „ Красно село” и желаете да преминете от другата страна на бул. „ Цар Борис III”, след ремонта ще ви се наложи да изминете 50 метра в противоположната посока, да слезете в подлеза, да изминете почти три пъти това разстояние, с цел да излезете от другата страна на бул. „ Цар Борис III”.

Да, слизаш и се качваш, само че се оборудват подлези с асансьори с ескалатори, с рампи за инвалиди, какъв е проблемът”, попита Зайков.

Подземното пешеходно секване на улиците със стълби и асансьори е процедура след построяването на метростанции в София. И изцяло отречена политика в модерното градоустройство.

„ Поканихме Ян Гейл от Дания, ще му платим една известна сума от нашите налози, индивидът и всичките му специалисти споделиха ясно: Пешеходецът не се навира в подлез, пешеходецът минава на равнище терен”, означи Гергин Борисов от „ Спаси София”.

Инж. Зайков призна, че прекосяването сигурно ще става по-бавно, само че посочи, че в последна сметка сигурността е на първо място.

Холандски световноизвестни урбанисти също бяха в София неотдавна и означиха, че вкарването на хората в подлези е антипешеходна политика.

„ Колите тук имат приоритет, съвсем безусловно над всички. Със сигурност имат приоритет над ходещите пешком и велосипедистите. В доста страни, доста градове сега вършат тъкмо противоположното – разпределят по-справедливо пространството. Ние не сме против колите, ние сме против пренебрегването на хората, които употребяват други средства за придвижване”, разяснява урбанистът Роб ван дер Биджл.

Според инж. Зайков обаче подлезите са по-безопасният вид и би следвало да бъдат желани.

Без приоритет на новото кръстовище ще бъде и наземният градски превоз – трамваите и рейсовете. Светофарите за тях остават.

Остават светофарите и за колите, които се движат по протежението на бул. „ Цар Борис III”. Забранен ще е левият завой на идващите от бул. „ Гоце Делчев” към бул. „ Цар Борис III”.

„ Организацията на придвижването на равнище „ Цар Борис III” е решено със светофарни уредби, а не с кръгово движение”, означи инж. Зайков.

Велосипедистите, които пресичат булеварда, също ще минават на равнище терен и няма да бъдат вкарвани в подлези, само че ще стигат до кръстовището по стеснен тротоар, по който ще има и пешеходци.

Достатъчно ли е развиването на метрото, с цел да спре наклонността София да е град, зависещ на колите? Последната налична статистика е за интервала 2011 – 2014 година и демонстрира, че растежът на пасажерите на метрото е единствено за сметка на ползващите наземен градски превоз, само че не и за сметка на колите.

Общият брой на хората, употребяващи обществен превоз и пешеходно напредване в София понижава. Статистиката за 2017 година демонстрира, че над 600 нови автомобила се записват в столицата всеки ден.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР