Ето и основните данъци и осигуровки, които ще плащаме и

...
Ето и основните данъци и осигуровки, които ще плащаме и
Коментари Харесай

Огромни Промени: Ето Какви Данъци И Осигуровки Ще Плащаме През 2019!

Ето и главните налози и осигуровки, които ще плащаме и през 2019 година, по данни от различния бюджет на ИПИ:

1. Данък върху приходите.

Това е директен налог. От 2008 година е въведен " плосък налог върху приходите ", което значи, че всички приходи се таксуват с една ставка - в нашия случай 10%. Разлика има при облагане приходите на едноличните търговци - те дължат 15%, а парите, получени от дивиденти, се таксуват с 5%.

Този налог се заплаща след изваждане на платените осигуровки от общия приход. Най-често данъкът се отчислява от работодателя при погашение на месечната заплата. Като цяло, налог върху общия приход дава към 11% от всички доходи в хазната, а като размер - за 2018 година се чака той да е близо 3.4 милиарда лв..

2. Осигурителни вноски.

Плащат се както от работодателя, по този начин и от служащия. Има два типа - обществени и здравни. Социалните отиват в Държавно публично обезпечаване (ДОО) и са предопределени за пенсия, болест, майчинство при дамите, безработица и трудова акцидент. Здравните отиват в НЗОК. Има разлика в обществените осигуровки при хората, родени преди 1960 година и по-късно.

Осигурителните доходи са 29% от всички доходи в хазната. За 2018 година се чака те да доближат 6.6 милиарда лв. за ДОО и 2.6 милиарда лв. за НЗОК.

3. Данък върху облагата.

Също директен налог. От 2007 година е 10%, с което от 2008 година бе подравнен с налога върху прихода на физическите лица. Плаща се от юридически лица, регистрирани в България.

Като дял от общите доходи в хазната, заема 8%. За 2018 година се чака да доближи 2.4 милиарда лв..

4. Данък върху добавената стойност (ДДС)

Това е индиректен налог. Той натоварва потреблението на хората, без значение от техните приходи. У нас той е 20%, което значи, че от всяка стока или услуга, която купуваме, 1/5 от цената се връща в хазната. Само в туризма имаме диференциран налог от 9%.

Това е налог с най-голяма тежест за хазната. Държи дял от 31% от всички доходи на страната. През 2018 година се чака от него да бъдат събрани 9.8 милиарда лв..

5. Акцизи.

Друг значим за страната индиректен налог. Налага се върху избрани артикули и не анулира и налагането на Данък добавена стойност върху тях. Сред тях са цигари, алкохол и горива.

Като дял, държи 16% от всички доходи на страната и за 2018 година се чака да доближи 5.1 милиарда лв..

6. Мита.

Косвен налог, чиято тежест понижа след приемането ни в Европейски Съюз и рухване на облагането на европейските артикули. В последните години от мита се събират 150-160 милиона лв..

7. Местни налози.

Внасят се в общинските бюджети и се дефинират от общините. Включва облагане на парцели, туристическа такса, патентни налози. Общо общините събират към 1 милиард лв., само че множеството са в огромните ни градове и столицата.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР