Ето и интервюто: Работата Ви често е вдъхновена от политиката,

...
Ето и интервюто: Работата Ви често е вдъхновена от политиката,
Коментари Харесай

”Zастреляй се!”. Авторът на скултурата на Путин с пистолет в уста пред Фрог

Ето и изявлението:

Работата Ви постоянно е въодушевена от политиката, религията и световни феномени. Какво общо обаче има изкуството с всичко това? Защо е значимо за Вас творенията Ви да изпращат съответно послания и мислите ли че стига до аудиторията?

Съвременното изкуство неизбежно отразява злободневието и да носи обръщение. Иначе няма смисъл. За мен като човек на изкуството смисъла на скулптурата е в основата. Ако най-малко 10% от хората мислят за моята творба, значи не съм я направил на вятъра.

Създадохте една много провокативна творба - скулптура на съветския президент Владимир Путин с дуло в устата. Откъде пристигна тази концепция и какво искахте да кажете на света с тази творба?

Не мога да кажа по кое време се появи съответната концепция. Тази статуя е направена към две седмици след експлоадирането на войната. Путин е боен нарушител, а историята знае, че те имат два изхода - могат да свършат или на подсъдимата пейка, или... като на статуя, с дуло в устата.

Това най-голямата Ви провокация до момента ли е?

Ако имаш нещо да кажеш, би трябвало да крещиш.

Кога се появи това изображение на Путин в главата Ви - при започване на войната, при събитията в Крим или някъде по-рано? Кога съгласно Вас Путин се трансформира в политика, който е през днешния ден?

Всеки психолог ще Ви каже, че нито един човек не може да се оправи със задачата 20 години да бъде на власт и да не губи връзката с действителността. Нищо чудно, че по закон мандатът е 4 години. Божественият комплекс бе въпрос на време.

Случайно ли избрахте да поставите скултурата на бул " Шевченко " в Киев или има особено обръщение и зад това решение?

Мястото е идеално съгласно всички закони на архитектурата. А съществуването на фундамент поради паметника на Ленин придаде нови цветове на концепцията ми.

Украйна сега е във война, макар че от Кремъл към момента отхвърлят да назоват протичащото се в страната Ви с същинското му име. Вие сте роден в Харков - град в източната част на Украйна, който неведнъж бе подложен на ракетни удари. Превърна се в център на яростни сражения. Има доста починали. Какво е останало от родния Ви град и добре ли са околните Ви?

Това е същинска завоевателна война и цялата политика на Русия е построена върху неистини. Лъжи за Вашите жители, неистини за целия свят. Можете да назовавате събития както желаете и безпределно можете да измисляте оправдания, само че обстоятелствата остават такива.

Семейството ми е в сигурност, а унищожаването на кротичък град като Харков, както и други градове в моята Украйна, е част от военните закононарушения на Путлер. За тези свои дейности Путин би трябвало да бъде наказан, а руснаците - осъдени със наказания за поддръжката си по отношение на него.

Какво бихте споделили на съветските бойци, в случай че можеха да Ви чуят?

Руският боец е нарушител и оправданието - " извършвам заповеди " не става. Те ще бъдат съдени или осъдени от небето за това, което вършат. Ако някой от тях има мозък, който не е задръстен с съветска агитация, дано се прибере в дома при фамилията си. Иначе просто ще бъде погубен. Изборът е елементарен.

изявление на Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР