Ето грешките, които скъсяват живота на вашия автомобил По темата

...
Ето грешките, които скъсяват живота на вашия автомобил По темата
Коментари Харесай

Ето най-важните правила при напомпване на зимните гуми

Ето грешките, които съкратяват живота на вашия автомобил

По тематиката " колела през зимата " главното внимание се отделя на самите гуми: избор сред скъпи и евтини, с шипове или с лепенки, какъв брой бездънен е грайферът и прочие Въпросът по какъв начин те би трябвало да са напомпени се приема като даденост, само че както изясняват движимости гумаджии, това е неточност.

През зимата, даже при такова просто деяние като напомпването на гумите се появяват редица не толкоз явни нюанси. Всъщност всички те са свързани с обстоятелството, че на улицата господства студът.

А както знаем още от учебно заведение, на студа всички субстанции се свиват и понижават размера си, а при нагряване се уголемяват. Освен това газовете са изключително податливи на този резултат. Въздухът, с който напомпваме колелата, също е газ. Или по-скоро - примес от газове, само че това в тази ситуация няма значение.

На базата на опита от употребата на колите се приема емпирично, че при понижаването на температурата на открито за всеки 8ºС, налягането в колелото пада с 0,1 бара. По този метод, в случай че при + 20ºС помпаме колелото до 2.4 атмосфери, а по-късно застудее ( да речем чисто теоретично) до -20ºС, налягането в колелата ще падне до 1.9 атмосфери. Това е с съвсем 20% по-ниско от предложеното в управленията за употреба на множеството коли.

Грешка е да си мислим, че такава обстановка е допустима единствено на доктрина. Представете си типичната есенна обстановка: идвате при гумаджията де си промените летните гуми със зимни. Както постоянно се случва в дребни работилници, колелата се напомпват до мечтаните 2.2-2.4 атмосфери незабавно след балансиране - в топло помещение при температура от към + 20ºС.

Не след дълго стартират естествените зимни студове - въпреки и да не са - 20, само че като нищо минималните температури може да паднат до -10. В този случай спадът на налягането ще бъде към 0,4 атмосфери, което също е доста. Ако не обърнете особено внимание на това, ще се окаже, че колата ще пътува през цялата зима съвсем на меки гуми.

Някой ще каже, че е так е даже по-добре, тъй като се усъвършенства сцеплението. Да, само че единствено в един-единствен случай - когато се движите през мек, ронлив сняг, когато увеличението на петното на контакта сред колело и пътя не разрешава на колата да пропада в снега.

Но множеството коли и през зимата се движат основно по твърди пътища, повече или по-малко изчистени от сняг, то меките гуми единствено ще навредят. Поради тях сензитивно ще се утежни управляемостта, колата по-лесно ще залита в странично хлъзгане, по-лошо ще се стопира, ще се усили потреблението на гориво и т. н.

Изводът от всичко казано нагоре е следният. При преобуването на колата в зимни гуми, постоянно би трябвало да бъдат напомпвани колелата най-малко 0,2 атмосфера над предложените. Така ще компенсираме спада на налягането в тях, което се дължи на студа.

Но да се надвишава това равнище доста, също не си заслужава. В края на краищата, по време на шофиране, даже и при най-тежки студове, гумите се нагряват и налягането в тях от време на време се покачва с 0,2-0,3 атмосфери, отчасти компенсирайки зимното " намаляване " на гумите./auto.blitz.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР