11 септември Предупредителни знаци Бързи факти

...
Ето един поглед към предупредителните знаци, предшестващи терористичните атаки от
Коментари Харесай

Ето един поглед към предупредителните знаци, предшестващи терористичните атаки от 11 септември 2001 г.

Хронология

1988 – Осама бин Ладен основава Ал Кайда (или „базата“), войнствена група с основна цел воденето на глобален джихад.

6 януари 1995 г. - Абдул Хаким Мурад е арестуван в Манила, Филипините. Той описва планове за взривяване на американски самолети над Тихия океан и за катастрофа на пълен с експлозиви самолет в централата на ЦРУ или друга федерална сграда на САЩ.

7 август 1998 г. - Бомби избухнаха в американските посолства в Кения и Танзания, убивайки 224 души. Ал Кайда поема отговорност.

8 октомври 1998 г. - FAA предупреждава авиокомпаниите и летищата да поддържат „висока степен на бдителност“. Предупреждението е в отговор на изявленията, направени от бин Ладен след бомбардировките на САЩ срещу цели на Ал Кайда в Афганистан и Судан.

Къса на 1998 г. - Разузнавателната общност на САЩ събира информация, показваща, че Бин Ладен иска да координира нападение в Съединените щати, но заплахите са неясни, липсват подробности за времето и мястото. Безпокойството достига пикови нива през пролетта и лятото на 2001 г.

1999 - Френското разузнаване поставя Закариас Мусауи в списък за наблюдение на заподозрени терористи.

Септември 1999 - Публикувано е федерално изследване на тероризма. Според проучването Ал Кайда „представлява най-сериозната терористична заплаха за интересите на сигурността на САЩ“. Проучването предупреждава, че Ал Кайда „може да приземи катастрофално самолет, пълен с мощни експлозиви (C-4 и Semtex) в Пентагона, централата на ЦРУ или Белия дом“.

Декември 1999 - ЦРУ прихваща телефонни разговори в Йемен, в които се описват плановете за предстоящата среща на Ал Кайда в Малайзия.

14 декември 1999 - Ахмед Ресам е спрян при опит да влезе в САЩ от Канада. В колата му разследващите откриват 130 килограма материали за направата на бомба. В крайна сметка се разкрива, че Ресам е планирал да взриви международното летище в Лос Анджелис.

Януари 2000 - ЦРУ получава разузнавателна информация, отнасяща се до среща на заподозрени агенти на Ал Кайда в Куала Лумпур.

12 октомври 2000 г. - Атентатори самоубийци атакуват USS Cole в Йемен, убивайки 17 моряци. Ал Кайда поема отговорност.

2001 - Мусауи обучава в летателни училища в Оклахома и Минесота.

Януари-септември 2001 - FAA издава 15 информационни циркуляри, съдържащи обобщени предупреждения за терористични заплахи.

10 юли 2001 - Агентът от ФБР Кенет Уилямс пише бележка за мъже от Близкия изток, обучаващи се в летателни училища в района на Финикс, спекулирайки, че те може да са свързани с Ал Кайда. Директорът на ЦРУ Джордж Тенет информира служители, включително съветника по националната сигурност Кондолиза Райс, за заплахата от Ал Кайда.

6 август 2001 г. - Президентът Джордж У. Буш получава бележка, озаглавена „Бин Ладен е решен да удари в САЩ“.

15 август 2001 - Международната летателна академия Pan Am в Минесота предупреждава ФБР за техните подозрения относно Мусауи. Беше платил за обучението в брой и поиска инструкции за управление на големи реактивни самолети, въпреки че имаше малък опит. По-късно Мусауи е разпитан от ФБР и се правят уговорки за депортирането му.

23 август 2001 г. - ЦРУ изпраща спешна телеграма до ФБР, Държавния департамент, Митниците и INS, предупреждавайки ги за опасенията на ЦРУ относно лица, свързани с Бин Ладен.

4 септември 2001 г. - Съветниците по националната сигурност на Буш одобряват проектоверсия на план за борба с Ал Кайда. Той включва разпоредби за 200 милиона долара за въоръжаване на враговете на талибаните. Съветниците планират да представят проекта на Буш на 10 септември, но президентът пътува и не го вижда.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР