Бързи факти за Хасан Насрала

...
Ето един поглед към живота на Хасан Насрала, генерален секретар
Коментари Харесай

Ето един поглед към живота на Хасан Насрала, генерален секретар на Хизбула, ливанска шиитска мюсюлманска въоръжена група.

Лична

Рождена дата: 31 август 1960 г

Място на раждане: Бейрут, Ливан

Баща: Абд ал-Карим, който е работил като бакалин

Брак: Фатима Ясин

Деца: Мохамед Хади (починал през 1997 г.), Мохамед Джавад, Зейнаб, Мохамед Али и Мохамед Махди

Образование: Ислямски семинарии в Иран и Ирак

Религия: Мюсюлманин шиит

Други факти

Най-старото от девет деца.

Носи черен тюрбан, за да покаже, че е потомък на пророка Мохамед.

Хронология

1975 - След избухването на гражданската война в Ливан, семейство Насрала напуска Бейрут и се премества в село близо до Тир.

1976 - Насрала се мести в Наджаф, Ирак, за да посети шиитска семинария.

1978 - Изгонен е от Ирак по време на шиитски репресии (президентът Саддам Хюсеин е сунит) и се завръща в Ливан заедно със своя ментор Абас Мусауи. Мусауи създава религиозно училище в Баалбек, където Насрала преподава и учи.

1978-1982 - Член на шиитското движение Амал по време на гражданската война в Ливан.

1982 - Организира група за борба срещу израелската окупация на Ливан. Тази група в крайна сметка се превръща в Хизбула.

1987-1989 - Учи в семинария в Кум, Иран.

1991 - Мусауи става генерален секретар на Хизбула. Насрала се завръща в Ливан.

Февруари 1992 г. - Заменя Мусауи като генерален секретар на Хизбула, след като Мусауи е убит от удар от израелски хеликоптер.

1997 - Синът на Насрала, Мохамед Хади, е убит в сблъсък с израелските сили.

12 юли 2006 г. - Бойци на Хизбула пресичат границата с Израел и залавят двама войници по време на нападение; настъпва 34-дневен конфликт.

22 септември 2006 г. - Насрала прави първата си публична поява от началото на конфликта през юли, обръщайки се към стотици хиляди хора на митинг в Бейрут.

30 ноември 2006 г. - В реч, излъчена по телевизията, Насрала призовава за мирни протести, за да се осигури оставката на ливанския министър-председател Фуад Синьора и създаването на правителство на националното единство. На следващия ден източниците от сигурността изчисляват, че най-малко 200 000 протестиращи се събират по улиците на Бейрут.

Май 2008 г. - Обявява хода на правителството да затвори комуникационната мрежа на Хизбула за „обявяване на открита война“. Избухва въоръжен конфликт между бойци на Хизбула и проправителствени милиции.

21 май 2008 г. – След петдневни разговори, представители на водената от Хизбула опозиция и подкрепяното от Запада правителство на Ливан постигат споразумение, слагащо край на 18-месечната политическа криза.

25 май 2013 г. – В телевизионна реч Насрала за първи път признава публично, че бойци на Хизбула са в Сирия, воювайки в подкрепа на режима на президента Башар ал-Асад.

Декември 2017 г. – Присъединява се към призивите за палестинско въстание след признаването от страна на Съединените щати на Йерусалим за столица на Израел.

25 октомври 2018 г. - Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписва закон за налагане на санкции на Хизбула. Законодателството, известно като Закона за промени в превенцията на международното финансиране на Хизбула, беше спонсорирано от сенатор Марко Рубио от Флорида. Законопроектът увеличава изискванията за отчетност и налага допълнителни финансови и икономически санкции на групата.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР