Ето анализът му за обстановката в страната към днешна дата:Кратка

...
Ето анализът му за обстановката в страната към днешна дата:Кратка
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Тъжно е, че имаме такъв ден - буди се заспал, а не трябва да сме заспали

Ето анализът му за ситуацията в страната към днешна дата:

Кратка информация за оперативната конюнктура за България във връзка с пандемията COVID-19 за 01 ноември 2021 година

Тази информация е за хората, които желаят да знаят какво чакам, че ще се случи с пандeмията в околните дни.

Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или неприятно, това излиза, това ви пиша.

Започвам с поздрави за Деня на будителите. Тъжно е, че имаме подобен ден - буди се задремал, а не би трябвало да сме заспали. Тъжно е, че и през днешния ден би трябвало да има хора, които да будят заспалото схващане на наши сънародници. Тъжно е, само че е реалност. Нека споменем с положително тогавашните будители, да благодарим на сегашните за благородното дело, което правят и да вървим нататък.

Днес има добра вест. Базовото репродуктивно число към този момент втори ден е под 1.3. Тази заран е 1.13. Какво значи това? Означава, че часовникът на бомбата спря след 8 дни тиктакане. Обхватът на болестта продължава да се уголемява, само че към този момент с темпове, само че които здравната система би могла да насмогне, въпреки и с големи старания. Знаете, че от дълго време ви запитвам, кое е най-малкото шестцифрено число. Знаете и отговора - 100 000.

Досетихте се към този момент, за какво ви запитвам по този начин. Това беше метод да ви кажа, че чакам дейните случаи да стигнат 100 000, без злобарите да ореват Вселената, че ги тревожа, душиците нежни мамини. Днес дейните случаи са 99 724. Значи, с голяма възможност нещо ще стане на следващия ден с броя на дейните слумаи. Какво ще стане - каквото чакаме.

Радостната вест не трябва да води до разпределяне. Здравната система е претрупана механически (трябва бързо да се разкриват нови кревати и освен елементарни, само че и интензивни такива) и кадрово (не достагат фрагменти, а тези, които са на първа линия, са мощно изтощени от дългата борба). Малко спомагателен оптимизъм идва от картите. На картата на риска според проекта на Министерството на опазване на здравето виждаме леко стесняване на обсега на зоната от области на равнище 4. Това е краткотрайно, само че е глътка въздух. Същото е и ситуацията с прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост. Картата на риска според нашата методология остава напълно виолетова. Това демонстрира, че положениет о ще продължава да е съществено и през тази седмица.

Положително е обаче, че знаците, характеризиращи разпространяването на болестта стопираха да порастват. Това приказва, че силата на дифузнато разпространяване, въпреки и да е огромна, спря да пораства. С други думи - открива се опция за изкривяване на наклонността на повишаване на броя на новите случаи. С още по-други думи - открива се възмоност да се сбъдне предсказанието ми за вторичния октомврийски пик. Знаете, че още през септември, когато го предсказвах, споделих импровизирано на публицисти, че чакам оптималният брой на новите случаи ди доближи 7000 - 7500. Те взеха, че го разгласиха. Това е и една от аргументите да заобикалям да споделям цифри. Защото тогава отново имаше плач. Рев до края на Вселената. Някои хора, колкото и да ги будиш, в никакъв случай няма да ги събудиш.

Днес е денят за коментар на смъртността - нали по този начин, октомври свърши. Помните още гигантският плач против мен, когато споделих, че смъртността за октомври ще е висока.

В какво ли не ме упрекваха - дори, че оргазми съм имал като съм приказвал за смъртността. Между другото имам дипломи, където написа, че съм държал изпити по дисциплината логика на психиката и други, свързани с нея. Тъй че съм добре осведомен с Фройд и ми е доста радостно, когато виждам възрастта и пола на тези, дето приказваха за тия оргазми. Но стига закачки, в този момент всъщност.

Числата от статистиката са такива

За смъртността (починали сългасно формалния портал coronavirus.bg, че някои злобари още не знаят какви са тия числа) - никакъв коментар, просто цифри за информация:

умряли в края на септември 2021 - 20882

умряли до през днешния ден - 23999

умряли октомври 2020 (за целия месец) - 441

умряли за октомври 2021 - 3117

Починалите до момента за октомври 2021 са 7.06 пъти повече в сравнение с умрелите за целия октомври 2020.

Това и чаках. 7 пъти повече. Помислете малко. В съпоставяне с предходната година имаме ваксини и 1 400 000 имунизирани с две дози. И здравна система, която е доста по-подготвена - предишния октомври вълната беше на практика първата огромна вълна, тъй като вълната преди нея бе смазана благодарение на НОЩ. Защо смъртността е 7 пъти по-голяма, откакто настоящия вариант не е по-смъртоносен от предходния? Оставяме настрани политиката - кой по какъв начин се оправя. Какъв е тоя фактор, които докара до тая смъртност. Ама имунизираните измирали. Глупости на търкалета. Статистиката демонстрира, че неимунизираните измират, а в страните, където имунизацията е напреднала, броят на смъртните случаи внезапно спадна.

Защо тогава смъртността е висока?

Отговорът е елементарен - солидната анти-ковид и анти-ваксърска акция, на която и бе разрешено да се вихри. Ето го резултата. И обстановката никак не е радостна, тъй като ще продължи и през ноември. Как ще продължи. За да няма отново ореваване на Вселената, ето вторият въпрос от викторинката на Витанов. Колко е най-малкото шестцифрено число, разграничено на 4. Защо ви запитвам ли? Ами хрумна ми непринудено, де да знам за какво.

Накрая две неща. Най-напред, се пазете. Има позитивно развиване, само че сме в пиковите стойности на вълната. Спазвайте обикновените ограничения, т.е. стойте настрани от всеобщи събирания и поддържайте персонална хигиена, като задоволително дълго си миете ръцете - най-малко 20 секунди. Имайте мислено, че

разпространяването на болестта в страната е дифузно - всички области са с такова разпространяване. Моделите демонстрират известно намаляване на дифузното разпространяване. Ако това е по този начин, то приказките за локдаун последователно ще затихнат. Ще остане това, което от дълго време съм ви писал - цялостен локдаун (пълно затваряне на всички и излизане самичък след позволение със SMS) няма да има. Не забравяйте въпреки всичко, че това е политическо решение.

С две думи - ситуацията продължава да е неприятна. Правете каквото желаете, ходете, където желаете. Но стойте на задоволителна отдалеченост от другите и не се заседявайте доста тук-там, където има доста хора. Минимизирайте опцията някой да ви болести - стойте надалеч от места на всеобщи събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, обикновени неща.

Който желае, може и да се имунизира (ама не е задължително)

Пазете се.

Накрая има доста въпроси по тази причина, но в действителност ли не са ме избрали за член-кореспондент на Българска академия на науките. Да, не ме избраха. Никого не избраха. Беше написана една черна страница в историята на българската математика. Докато учени от други науки са убеждавали, че Витанов има заслуги и достижения (което е по този начин, в случай че не е научните ми индикатори нямаше да са най-високи спрямо другите кандидати), учени от математическите науки са ми забили нож в гърба, потвърждавайки, че то приложната математика не било математика, прокарвали са други претенденти и са правили какво ли не против избирането на Витанов, виждайки, че възможностите му за избиране са огромни. Това е ситуацията. Имам чувството, че тия хора ме третират като плебей - задължен съм да подвигна имиджа на математиката до небесата, задължен съм да подвигна имиджа на Българска академия на науките до небесата и да обезщетявам неудачните прояви на други от Българска академия на науките (непрекъснато се приказва по какъв начин се работи без пари и непринудено - да, работя без пари и няколко пъти отхвърлих да ми се заплаща, тъй като не желая да взема и една стотинка от страдащия народ), а като пристигна време да признаем достиженията и заслугите - не, робът няма достижения и заслуги, на богата софра, която подреди, ще седнат други. Следствия от това - две места - нула определени и дълбока цепнатина сред приложната и чистата математика в България - хората от гилдията няма бързо да не помнят, какво бе сторено с мен и по какъв начин бяха положени огромни старания да бъде провален изборът ми. Когато се мачкат хората, които се занимават повечко с приложни неща (но освен - я да се опитат да разработят методология, която да дава прогнози за месеци напред с акуратност като моята. Пък и Витанов също потвърждава теореми - има ги много по публикациите му), неизбежно ще дойдат тежки дни и за хората, които се занимавт единствено с чиста математика.

С две думи - българска работа. Ей по тази причина не мървим напред. Но Буров добре си го е описал, като е споделил по кое време българинът ще стане популярен. Много сме надалеч още от величието.

Това е за през днешния ден. Нека празникът да е ярък. Желая здраве и триумфи и дано вирусът да ви заобикаля.

Съвсем най-после - имам към 1000 претенции за другарство. Извинявайте, Facebook не ми разрешава да имам повече от 5000 другари. Иначе знаете, одобрявам другарства. Нека хората дас а осведомени, какво става и има да става.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР