Етнологът и издател Жан Малори, неуморим защитник на първичните народи,

...
Етнологът и издател Жан Малори, неуморим защитник на първичните народи,
Коментари Харесай

Почина етнологът Жан Малори

Етнологът и издател Жан Малори, неуморен бранител на " първичните нации ", изключително на Далечния север, умря  на 101-годишна възраст в Диеп, заяви Агенция Франс Прес, базирайки се на сина му Гийом. 

Изследовател, академик и авантюрист, той прекарва 10 години от живота си сред Гренландия и Сибир. Известен е с книгата си в отбрана на инуитите " Последните царе на Туле ", издадена през 1955 година, в която осъжда унищожаването на територията им от американската войска за създаване на въздушна база и разказва метода на живот на един чужд народ, написа Българска телеграфна агенция. 

Книгата е първото заглавие от сполучлива поредност, която съществува и до през днешния ден - " Земя на хората ". Жан Малори я управлява до 2016 година, а до 2021 година е неин почетен ръководител.

" Той беше колос. Жан Малори мина от другата страна на хоризонта. Той оставя след себе си творчество с майсторска дълбочина ", написа в обществената мрежа Екс антропологът Филип Шарлие, който управлява поредицата от 2021 година

През януари ЮНЕСКО показа галерия пастели от полярните региони от Жан Малори.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР