Етнографски музей на открито Етър в Габрово участва в организираните

...
Етнографски музей на открито Етър в Габрово участва в организираните
Коментари Харесай

Майстори от Габрово участват в инициативи на Националния музеен комплекс АСТРА в Румъния

Етнографски музей навън „ Етър ” в Габрово взе участие в проведените през юли събития в Националния музеен комплекс АСТРА в Румъния.

По време на двуседмичните начинания в планината Карпати, се реализират две визити. В първото събитие – „ Красиво. Керамично. Полезно ”, е показана българска керамика от Възраждането, грънчарския поминък по нашите земи и обичайната за популацията кухня.

 karpati1 Второто присъединяване е Национална олимпиада „ Традиционни художествени занаяти ”, стартира през последната седмица от юли. ЕМО „ Етър ” е показан от Ваня Донева, основен организатор на музея, шестима младежи от отбор „ Сивек ” и техния живописен началник Валя Маринова.

„Таня Станева – един от майсторите-грънчари в ЕМО „ Етър ”, и Светлозар Тодоров – координатор на отдел „ Работа с публики ”, получиха дипломи за присъединяване си в „ Красиво. Керамично. Полезно ”. Таня Станева направи проява пред посетителите на проявата, изработвайки бокал и паница. Същите предмети, само че авансово направени в работилницата в ЕМО „ Етър ”, тя даде на музея АСТРА“, осведомят от етнографския музей.

В презентацията си Светлозар Тодоров пък разказал за керамичните школи от Троян и от разположеното в Община Трън село Бусинци. В предварителната подготовка на материала интензивно подпомагане оказала Росица Бинева, организатор в ЕМО „ Етър ”.

„Една от атрактивните за публиката прояви е готвенето навън в румънския музей, където участниците в събитието демонстрират умения в обичайната за страните си кухня. Светлозар Тодоров и Таня Станева подготвиха ястието „ пилешка кавърма в гювеч ”, изясняват от ЕМО „Етър“.

В продължение на няколко дни младежите от отбор „ Сивек ” и Валя Маринова провели дейна подготовка в ЕМО „ Етър ”. Те се образоваха на работа с шнур и основаването на произведения от него, с цел да създадат проява по време на пребиваването си в Румъния.

Националният музеен комплекс АСТРА е ситуиран в трансилванския град Сибиу и има доста интензивно съдействие с ЕМО „ Етър ”.

Директорът доцент доктор Светла Димитрова дава висока оценка на взаимните начинания сред двата музея. След свое посещаване в Румъния предходната година тя напомни, че в българските университети няма компетентност, в която да се образоват експерти за реституция и консервация на дърво. Доц. доктор Светла Димитрова съобщи, че се разчита на музея АСТРА за поддръжка във връзка с обучаване на хора, подготовка на реставратори, реализация на взаимни работилници.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР