Етиопският премиер Абий Ахмед получи Нобеловата награда за мир за

...
Етиопският премиер Абий Ахмед получи Нобеловата награда за мир за
Коментари Харесай

Абий Ахмед получи Нобеловата награда за мир

Етиопският министър председател Абий Ахмед получи Нобеловата премия за мир за 2019 година, заяви на уеб страницата си Нобеловият комитет.
Ахмед е почетен с оценката за напъните си да реализира мир и интернационално съдействие и за решаващата си самодейност за споразумяване на граничния спор сред Етиопия и прилежаща Еритрея. Двете страни, които водиха война от 1998 до 2000 година, възвърнаха връзките си през юли 2018 година след години на неприязън, напомня Ройтерс. 
" Етиопският министър председател Абий Ахмед Али получава тази година Нобеловата премия за мир за своите старания за реализиране на мир и интернационално съдействие и изключително за решителната си самодейност за решение на граничния спор със прилежаща Еритрея ", отбелязва Нобеловия комитет.
Абий Ахмед съобщи, че приема със примирение и неспокойствие новината, че му е присъдена Нобеловата премия за мир за 2019 година, съобщи Ройтерс. „ Благодаря ви доста, това е огромно самопризнание “, сподели той в телефонен диалог със секретаря на Норвежкия нобелов комитет, чийто запис бе оповестен в интернет. „ Гордеем се като нация “, разясни в официално съобщение пресслужбата на Абий.
„ Тази победа е самопризнание за груповия триумф на всички етиопци. Тя е апел за подсилване на нашата решителност да създадем Етиопия просперираща страна за всички “, се споделя в изказването.
Съществува отдавнашна традиция Нобеловата премия за мир да получават държавни глави, свързани с прекратяването на спорове. Последният образец за подобен беше колумбийският президент Хуан Мануел Сантос, който получи премията през 2016 година за ролята си в прекратяването на 50-годишната революция в страната, отбелязва английският в. " Гардиън ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР