Етиопският премиер Абий Ахмед обяви края на военното настъпление в

...
Етиопският премиер Абий Ахмед обяви края на военното настъпление в
Коментари Харесай

Етиопските власти обявиха края на офанзивата в щата Тигре

Етиопският министър председател Абий Ахмед разгласи края на военното нахлуване в щата Тигре, макар че наблюдаващи позволиха през днешния ден, че това може да не значи завършек на спора, съобщи ДПА.
Вчера министър председателят съобщи, че въоръжените сили на страната са завзели столицата на Тигре - Мекеле - и централното държавно управление управлява напълно града.

Какво следва обаче не е несъмнено, сподели Мурити Мутига от мозъчния концерн "Международна спешна група ". Макар "Народният фронт за избавление на Тигре " да се изтегли от Мекеле и други градове, той към момента има огнева мощност и военни знания да продължи да се бие с етиопските сили, добави той.

Вчера федералните управляващи оповестиха, че държавните сили са завладяли Мекеле и военната интервенция е завършила. Само часове по-късно водачът на силите на Тигре съобщи, че битката против централното държавно управление продължава.

Ръководителят на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди изрази вяра етиопските управляващи допустимо най-скоро да дадат филантропичен достъп до Тигре. "За момента това не е допустимо, само че се надявам да стане в околните дни ", сподели Гранди, представен от Ройтерс, на онлайн конференция от суданската столица Хартум.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) заяви през днешния ден, че лечебните заведения в Мекеле към този момент съвсем не разполагат с медицински материали, с цел да се грижат за ранените. Разпределителна болница в града към този момент няма чували за телата на мъртвите и привършва запасите си от ръкавици, уточни в изказване МКЧК. Според организацията ситуацията в града с 500 000 поданици през днешния ден е спокойна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР