Етиопските авиолинии съобщиха, че са отменили полетите до два града

...
Етиопските авиолинии съобщиха, че са отменили полетите до два града
Коментари Харесай

Отменени полети след сблъсъци в региона Амхара в Етиопия

Етиопските авиолинии оповестиха, че са отменили полетите до два града в Амхара, откакто вицепремиерът Демеке Меконен съобщи, че е смутен от ескалацията на насилието в северния район.


Сблъсъците сред федералните войски и локалните бойци накараха Англия и Испания да насочат предизвестия за сигурността към своите жители, а Министерството на външните работи на Обединеното кралство съобщи, че амхарската милиция Фано е превзела летището в Лалибела - обект на международното завещание на ЮНЕСКО.

" Полетите до летищата в Гондар и Лалибела са прекратени ", съобщи по телефона за Агенция Франс Прес представителят на Етиопските авиолинии Ашенафи Зерай, като добави, че не знае повода за анулацията на полетите.

Той сподели, че полетите до Лалибела - туристически град, прочут със своите църкви, издълбани в скалите през XII и XIII век, са били анулирани във вторник следобяд. Той не можа да посочи по кое време самолетната компания е подхванала сходни дейности в тази ситуация с Гондар.

Решението на федералното държавно управление от април да разпусне районните сили, основани от някои щати, провокира бурни митинги в Амхара, като националистите от Амхара твърдяха, че този ход ще отслаби втория по население район в Етиопия.

Късно в сряда вицепремиерът Демеке съобщи, че " проблемите със сигурността, които се следят в разнообразни региони на район Амхара, стават тревожни ".

" Намираме се в исторически миг, в който би трябвало да сме наясно с обстоятелството " Ако нямаш мир, ще загубиш всичко ", " написа той във Facebook.

Говорителят на етиопската войска Гетнет Адане съобщи на конференция тази седмица, че бойците, които настояват, че принадлежат към Фано, са виновни за насилието.

" Ще предприемем дейности против тези, които по какъвто и да е метод атакуват нашата войска или улесняват нападенията ", сподели той, като осъди бойците, " които работят от името на Фано ".

" Блокирани пътища "

Британското министерство на външните работи предизвести жителите си да не пътуват до някои елементи на Амхара, базирайки се на " повишеното принуждение в тези региони, характеризиращо се с поемането на контрола над тях от страна на Фано ".


" Съвсем неотдавна летището в Лалибела беше завладяно от милициите на Фано ", се споделя в известието.

Жител на Лалибела, който приказва с Агенция Франс Прес при изискване за анонимност, също съобщи, че летището е под контрола на Фано.

Според казаното от него, конфликтите не престават и в покрайнините на Лалибела.

Фано " са блокирали и пътищата, водещи към града ", добави той.

Във вторник испанското посолство в Адис Абеба прикани своите жители да не пътуват до Амхара, базирайки се на " неустойчивостта " в района.

" Испанците, които се намират в Лалибела, са посъветвани да не напущат хотелите или домовете си и да се свържат с посолството в Адис Абеба ", се споделя в X, платформата, известна преди като Туитър.

Регионалните сили на Амхара и локалните милиции поддържаха федералните войски в двугодишната им война против тиграйските бунтовници, до момента в който през ноември 2022 година не беше подписано спокойно съглашение, което разгневи амхарските националисти.

Въпреки мирното съглашение, " специфичните сили " на Амхара и бойците на Фано не престават да управляват Западен Тиграй - област, за която претендират както Амхара, по този начин и тиграйците.

През април министър-председателят Абий Ахмед съобщи, че решението за разформироване на районните сили и консолидираното им в националната войска или районната полиция ще укрепи " единството " на многонационална Етиопия. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР