Етиопия казва, че е напълнила резервоара на своя силно противоречив проект за мегадам Сини Нил

...
Етиопия обяви в неделя, че е завършила четвъртата и последна
Коментари Харесай

Етиопия обяви в неделя, че е завършила четвъртата и последна фаза на пълнене на резервоар за своята огромна и спорна водноелектрическа централа на Сини Нил, проект, на който Египет и Судан отдавна се противопоставят.

Строителството на Grand Ethiopian Renaissance Dam (GERD) на стойност 4 милиарда долара започна през 2011 г. и Етиопия вижда проекта като ключов за захранване на своето икономическо развитие.

Египет и Судан обаче смятат проекта за сериозна заплаха за техните жизненоважни водни запаси.

„Поздравления за всички за четвъртото пълнене на големия етиопски ренесансов язовир. Нашата национална упоритост срещу всички трудности даде резултат“, написа кабинетът на министър-председателя Абий Ахмед в социалната медийна платформа X, известна преди като Twitter, в неделя.

Големият етиопски ренесансов язовир, Етиопия, заснет от Maxar на 26 юни 2020 г. вляво и 12 юли 2020 г. вдясно. Големият етиопски ренесансов язовир, Етиопия, заснет от Maxar на 26 юни 2020 г. вляво и 12 юли 2020 г. вдясно. Сателитно изображение ©2020 Maxar Technologies

С планиран капацитет от повече от 6000 мегавата, Етиопия вижда GERD като център на своята кандидатура да стане най-големият износител на енергия в Африка.

Трите страни са в продължителни преговори по проекта.

В знак на потенциален пробив през юли египетският президент Абдел Фатах ел-Сиси и Абий се споразумяха за планове за финализиране на споразумение между трите страни относно пълненето на язовира и правилата за неговата експлоатация.

Но в неделя външното министерство на Египет заяви, че стъпката на Етиопия „натоварва хода на възобновените преговори, чийто следващ кръг... се надява да стане свидетел на осезаем и истински пробив“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР