Етиопия и Еритрея с възможност за взаимно развитие на икономиките,

...
Етиопия и Еритрея с възможност за взаимно развитие на икономиките,
Коментари Харесай

Икономическата страна на мира между Етиопия и Еритрея

Етиопия и Еритрея с опция за взаимно развиване на стопанските системи, след подписване на исторически мир при започване на месеца

Още по тематиката
Между Етиопия и Еритрея има полети за пръв път от 20 години
от Дневник,18 юли 2018
Готова ли е за мир най-репресивната страна в Африка
от Дневник,10 юли 2018
Етиопия и Еритрея оповестиха края на десетилетна война
от Дневник,9 юли 2018 " Имам собствен бизнес в Адис Абеба и възнамерявам да отворя дъщерна компания в Асмара ", разгорещено споделя във видеорепортаж на Reuters еритреецът Абрахам Тилахун, преди малко слязъл от първия пътнически полет сред столиците на Етиопия и Еритрея за последните 20 години.

Двете африкански страни се сдобриха при започване на юли, откакто са " нито във война, нито в мир " от 1998 година Само за няколко дни министър-председателят на Етиопия Аби Ахмед и президентът на Еритрея Исая Афверки подписаха съглашение и направиха взаимни публични визити.

Сключването на мир основава най-много стопански предпоставки за най-бързо разрастващата се и за една от най-неразвитите стопански системи в Африка.

След сключването на мира се реализира и първият полет сред двете столици, а от държавното управление в Етиопия имат вяра, че националните авиолинии ще стартират няколко курса до източната си съседка

[Reuters] " Това решение отваря благоприятни условия за същинска районна и икономическа интеграция. Използват ли се сполучливо икономическите основи на района, ще се доближи и до непоклатимост ", споделя специфичният представител на Европейски Съюз на Сомалийския полуостров Алекс Рондос, представен от Reuters.

Дипломатическите връзки са в развой на стопляне, откакто двете страни подписаха Декларация за мир и другарство на 9 юли. От туит на осведомителния министър на Еритрея Йемане Мескел, представен от CNBC, излиза наяве, че досегашните врагове се съгласяват да възстановят " превоза, търговията и телекомуникационните връзки ". Освен обновяване на полетите сред двете столици Адис Абеба и Асмара и събирането на хиляди разграничени фамилии посолствата към този момент са отворили порти. Откриват се и значими благоприятни условия за търговски покупко-продажби, откакто Еритрея даде обещание да отдаде едно от пристанищата си за прилагане на Етиопия.

Значимостта от Червено море

От най-голямо значение за двете страни ще са икономическите плюсове. Икономиката на Етиопия е с най-бърз напредък за последните 10 години измежду останалите африкански страни, само че страната губи извънредно доста от континенталното си разположение и усложнения достъп до Червено море. Еритрея най-сетне ще обезпечи по този начин стремежи достъп на сестринската Етиопия до морския превоз, от което пък самата тя ще събира такси.

От една страна, подписаното съглашение ще даде " достъп на Етиопия до неразвития пазар на Еритрея ", споделя политическият анализатор от NKC African Economies Джаред Джефери пред Reuters. Един от продуктите, които могат да се продават, е електрическа енергия. " Етиопия има проблеми с интернационалната търговия и това е единствено още една стъпка да се усъвършенства обстановката ", добавя Джефери.

Той прибавя още, че отваряне на еритрейското пристанище за етиопски кораби ще разреши на страната да търси нови условия от сегашните пристанища, които употребява. Досега Етиопия разчиташе на малко пристанище в Джибути, което е надалеч незадоволително за стремежи експорт.

Развитието на леката индустрия също ще завоюва от достъпа до Червено море. Докато в индустриалните паркове развиват активност фешън компании като американската PVH, дубайската Velocity Apparelz и китайската Jiangsu Sunshine, морският транспорт е сложен. Двойно повече време, 44 дни, лишава на контейнерите да стигнат до Европа, споделят от Текстилния институт за Reuters. Същевременно стоките от Бангладеш идват за 28 дни, а от Китай – за 21 дни.

Благоприятният климат пък притегля задгранични вложения за развъждане на цветя за експорт към Европа, който може да се усили поради отварянето на еритрейското пристанище.

Добри благоприятни условия и за Еритрея

Същевременно пристанищата в Еритрея имат потребност от сериозен ремонт, което е непостижимо за нестабилната и неразвита дребна страна. Такива усъвършенствания могат да се реализиран с финансова помощ от Етиопия: " Има голям капацитет за взаимопомощ сред двете страни, в случай че политическите пробиви са сполучливи ", декларира Андрю Молд, оглавяващ Икономическата комисия за Източна Африка към Организация на обединените нации, пред Reuters.

От друга страна, Еритрея е измежду най-неразвитите страни освен в Африка, само че и в международен мащаб. " Икономиката на Еритрея е в отчайващо положение. Логично е и Еритрея да желае възобновяване на връзките ", счита Алекс Вайнс от тинк-танка London’s Chatham House, представен от Reuters. Той прибавя, че този развой ще е " муден - със стартове и паузи ", само че се допуска, че заплахата от наказания ще принуди държавното управление да се придържа към договорката.

Добрите вести за Еритрея са, че ще се промени потокът от пари - от запазване на границата сред двете страни към дълготрайни вложения като учебни заведения и пътища. Досега страната имаше и наложителна казарма, която караше хиляди мъже всяка година да мигрират. Надеждите са, че приключването на войната ще докара и до прекъсване на военната работа, а обещанията за възстановяване на вътрешните условия и стимулиране на стопанската система дават мотив младежите да се върнат в страната.

Освен събиране на такси от отдаденото на Етиопия пристанище Еритрея ще може да се възползва и от 100-милионното население на съседката си и надлежно да получи достъп до втория по величина пазар в Африка. " Еритрейските артикули могат да намерят голям пазар в Етиопия ", споделя в изявление за Al Jazeera икономистът от Адис Абаба Ейоб Тесфайе.

Труден път

Двете съседки бяха във война, откакто някогашната провинция на Етиопия - Еритрея, се отдели през 1993 година Отношенията се изострят още повече по време на двугодишната кървава война в края на 90-те години, която взе над 80 хиляди жертви. Затова и мирният път не се чака да е лек. Милиони долари ще са нужни на двете страни, с цел да развиват стопанските системи си. Допълнителни средства ще са нужни и за премахването на минното поле по 1000-километровата граница.

" Едно от най-големите провокации е по какъв начин да се намерят работни места за младото потомство в двете страни ", акцентира Ахунна Езиаконуа, началник на поделението на Организация на обединените нации в Етиопия, пред Thomson Reuters Foundation. Тя добавя, че ще се търси поддръжката на " интернационалното общество и частния бранш, които да застанат зад тази нова опция ". Във финансово усложнение

Благодарение на държавната политика за разкриване на индустриални паркове Етиопия се постанова като районен индустриален хъб, което води до мощен напредък на стопанската система - през 2016 година той е бил 8%, през предходната година - над 10%.

Страната влага най-вече в инфраструктура. Един от огромните планове, китайската автомагистрала до Джибути, е на стойност 4 милиарда $. В момента запасът на страната е намалял и може да покрие вноса единствено за един месец. Външни вложители и локални предприемачи споделят, че всеки бранш е усетил дефицита на артикули. От държавното управление обаче изясняват, че вложенията ще продължат.

В началото на юни страната разгласи, че ще продаде част от акциите си в националния авиопревозвач и телекомуникационната компания. Отново през юни при посещаване в Адис Абаба престолонаследникът на Абу Даби шейх Мохамед бин Заяд даде обещание договорка на стойност 3 милиарда $ за помощи и вложения. Първият транш – 1 милиарда $, към този момент е подаден в етиопска банка, а останалите ще се употребяват за туризъм, възобновима сила и земеделие, написа Reuters, базирайки се на източник от външното министерство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР