Етикетите на 60 % от бирата в страните от ЕС

...
Етикетите на 60 % от бирата в страните от ЕС
Коментари Харесай

До 2022 г. цялата информация за съдържанието на бирата ще е на етикетите

Етикетите на 60 % от бирата в страните от Европейски Съюз съдържат информация за калориите, а 85% от пивото на остарелия континент към този момент е с данни за съставките. Постигнатото е резултат от доброволния ангажимент на пивоварните за даване на хранителна информация за бирата, който стартира преди 3 години, оповестява организацията " Пивоварите на Европа ".

Тя показва, че до 2022 година данните за съставките и енергийната стойност ще са на етикетите на всички бирени бутилки и кенове.

През септември влиза в действие меморандум за съгласие с Европейската комисия, с който този ангажимент на европейската бирена организация обществено се официализира. Към меморандума, подсилен от пивоварите, могат да се причислят всички компании и асоциации от бранша на алкохолните питиета, стига те изцяло да поддържат документа и включената в него самодейност на етикетите на напитките да се изписва информация както за съставките, по този начин и за енергийната стойност.

Всички производители на бира, членове на Съюза на пивоварите, дават на бутилките, кеновете и кеговете си лист на съставките и енергийната стойност, афишира българската организация. Това значи, че над 98% от създаваното в страната питие и над 95% от дистрибутираните бири към този момент имат върху етикетите си тази информация.

По този метод върху почти 750 млн. бирени опаковки, консуматорите имат разбираеми, сравними и точни данни за хранителната стойност на другите марки. При светлите бири вид пилзнер, които обичайно са с над 90% пазарен дял, междинната стойност на калориите е към 43 kcal на 100 мл, безалкохолните – 23 калории, а тъмните – към 58 - 60 kcal, показват от Съюза на пивоварите.

Ангажиментът на производителите на бира е обвързван и с осъществяването на настояванията и упованията на европейските консуматори, демонстрира проучване на " Пивоварите на Европа ". Според резултатите от представително за Европейски Съюз изследване на интернационалната организация GfK, извършено в 9 европейски страни, над 86% от респондентите считат, че консуматорите би трябвало да имат достъп до една и съща хранителна информация на 100 мл за алкохолни питиета, каквито понастоящем получават за всеки различен хранителен артикул. 74% от потребителите в Европейски Съюз считат, че етикетите на алкохолните питиета би трябвало да имат лист на съставките, 71% - информация за енергийната стойност, а 71% - цялостен лист на хранителната информация. Интересът на потребителите към тези три типа информация е по-висок измежду умерените потребители, в сравнение с измежду тези, които използват алкохол в по-големи количества.

Пивоварите на Европа съставлява ползите на над 9500 пивоварни, като в организацията членуват националните асоциации на 29 европейски страни. Съюзът на пивоварите в България (СПБ) е член на " Пивоварите на Европа " от 2008 година Членове на Съюза са: " Болярка - ВТ " АД, " Бритос " ЕООД, " Загорка " АД, " Каменица " АД, " Карлсберг България " АД, " Ломско питие " АД, " Доровски инвест " ООД и техните снабдители на първични материали, материали и съоръжение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР