Етикетите на 60% от бирата в страните от ЕС съдържат

...
Етикетите на 60% от бирата в страните от ЕС съдържат
Коментари Харесай

До 2022 г. съставките и енергийната стойност ще са на етикетите на всички бири

Етикетите на 60% от бирата в страните от Европейски Съюз съдържат информация за калориите, оповестиха Пивоварите на Европа, а 85% от пивото на Стария континент към този момент е с данни за съставките. Постигнатото е резултат от доброволния ангажимент на пивоварните за даване на хранителна информация за бирата, който започва преди 3 години. С днешна дата Пивоварите на Европа оповестиха, че до 2022 година данните за съставките и енергийната стойност ще са на етикетите на всички бирени бутилки и кенове.

Според одеве завършилия общоевропейски мониторинг за доброволното етикетиране на бирените опаковки, пивоварите в България дават на бутилките, кеновете и кеговете си лист на съставките и енергийната стойност. Над 98% от създаваното в страната питие и над 95% от дистрибутираните бири към този момент имат върху етикетите си тази информация. По този метод върху почти 750 милиона бирени опаковки, консуматорите имат разбираеми, сравними и точни данни за хранителната стойност на другите марки. При светлите бири вид пилзнер, които обичайно са с над 90% пазарен дял, междинната стойност на калориите е към 43 kcal на 100 мл, безалкохолните – 23 калории, а тъмните – към 58 - 60 kcal, разясняват от Съюза на пивоварите.

Ангажиментът на производителите на бира е обвързван и с осъществяването на настояванията и упованията на европейските консуматори, демонстрира проучване на Пивоварите на Европа. Според резултатите от представително за Европейски Съюз изследване на интернационалната организация GfK, извършено в 9 европейски страни, над 86% от респондентите считат, че консуматорите би трябвало да имат достъп до една и съща хранителна информация на 100мл. за алкохолни питиета, каквито понастоящем получават за всеки различен хранителен артикул. 74% от потребителите в Европейски Съюз смятат, че етикетите на алкохолните питиета би трябвало да имат лист на съставките, 71% - информация за енергийната стойност, а 71% - цялостен лист на хранителната информация. Интересът на потребителите към тези три типа информация е по-висок измежду умерените потребители, в сравнение с измежду тези, които използват алкохол в по-големи количества.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР