Етикетът суперхрана превърна някои екзотични продукти като чия, киноа и

...
Етикетът суперхрана превърна някои екзотични продукти като чия, киноа и
Коментари Харесай

12 суперхрани за добро здраве

Етикетът " суперхрана " трансформира някои екзотични артикули като чия, киноа и годжи бери в шлагер. Но в Европа също порастват плодове и зеленчуци, които са доста потребни и не им отстъпват по нищо. От Deutsche Welle са подбрали 12 от тях:

Червено цвекло

Червеното цвекло е изключително известно през зимата. То се бере през есента и може да се съхранява с месеци. През студената част на годината аленото цвекло се трансформира в източник на витамини. В Германия споделят, че то прави слабите мощни, страхливите смели, а тъжните радостни. Според някои изследвания повишава и либидото. Какво повече можем да желаеме от една суперхрана?

Коприва

Тя пари, популяризира се бързо и в множеството дворове е считана за бурен. Проучванията обаче сочат, че копривата има хранителни качества, които изненадали даже учените. Оказва се, че растението съдържа два до четири пъти повече желязо от спанака, повече калций от млякото и е доста богато на витамин A, C и E. А след топлинна обработка даже към този момент не пари.
Череши

Черешите, сладки или кисели (вишни), се числят към най-полезните плодове. Те облекчават болките в мускулите и предотвратяват сърдечни болести, укрепват имунната система и усъвършенстват мозъчната активност. Изследвания демонстрират, че съдържат и мелантонин - хормона, който контролира цикъла на съня. Това значи, че черешите оказват помощ и против бодърствуване.

Боровинки

Боровинките са измежду плодовете с най-високо наличие на антиоксидантни и хранителни субстанции. Може би това е една от аргументите в немския град Егезин, провинция Мекленбург-Предна Померания, именуван още " градът на боровинките ", всяка година да се организира фестивал на боровинките, по време на който обичайно се избира и " Кралица на боровинките ".

Облепиха

Зърната на растението облепиха, известно още като ракитник, съдържат доста повече витамин C от портокалите и лимоните. Високото наличие на витамин B12 пък го прави изключително привлекателно за веганите, защото той другояче се съдържа единствено в животинските артикули. По северното крайбрежие на Германия - региона на Балтийско море - облепиха се счита за специалитет.

Касис

Китайският плод годжи бери се счита за един от най-полезните въобще. Касисът, който се отглежда в Европа и Азия, съдържа също толкоз витамини и оказва сходно позитивно въздействие върху организма. Освен това съдържа една седма от калориите на годжи бери - стига да не бъде употребяван под формата на мармалад или ликьор, несъмнено. Ябълки

Всички знаем, че ябълките са доста потребни. Всеки немец, да вземем за пример, изяжда приблизително по 17 кг ябълки годишно. Ябълките са плод с ниско наличие на калории, само че с доста антиоксиданти, които оказват помощ на мозъка, сърцето, кожата и костите. Те понижават и риска от диабет.

Тиквени семки

Тиквата е донесена в Европа от Северна и Южна Америка. Тиквените семки са източник на протеини, омега 3 мастни киселини и фибри. Те съдържат и висока централизация на минерали като магнезий и цинк.

Ленено семе

Лененото семе е богато на хранителни субстанции, съдържа доста протеини, баластни субстанции, витамин B и минерали. Картофите с извара и ленено семе са обичайно немско ядене. То е публикувано също по този начин в хлябовете и мюслито.

Брюкселско зеле

Много хора не обичат брюкселско зеле поради характерния му усет. Вероятно то е по-предпочитано от тези, които знаят какъв брой е богато на хранителни субстанции: 100 грама брюкселско зеле задоволява дневната потребност от витамин C и K. Зеленчукът е също по този начин източник на желязо, фолиева киселина и калций. Той способства и за хормоналния баланс.

Шипка

Шипката съдържа витамин C и каротиноиди. Чаят и мармаладът от шипки е доста известен - както в Германия, по този начин и в България. В провинцията Баден-Вюртемберг има специфична биоферма, в която се отглеждат шипки.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР