Етикетът на пчелния мед трябва да посочва страната или страните

...
Етикетът на пчелния мед трябва да посочва страната или страните
Коментари Харесай

Пчелният мед ще трябва да има етикет с произход, сочи наредба

Етикетът на пчелния мед би трябвало да показва страната или страните на генезис, където е бил придобит продуктът. Това е записано в разпоредба, която бе призната през днешния ден от Министерският съвет.

Тя регламентира условията към пчелния мед, предопределен за консумация от индивида, като задачата е да се защитят здравето и правата на потребителите, да бъдат улеснени свободното придвижване на пчелния мед и достъпът до висококачествени артикули. Разпоредбите не са нови, а са прецизирани и съобразени с измененията в европейското и националното законодателство, и по-специално Закона за храните и Закона за ръководство на агрохранителната верига.

С наредбата се дефинират условията към състава, характерностите, наименованията на пчелния мед и към етикетирането на продуктите.

Когато пчелният мед се пуска на пазара или се влага в артикули, предопределени за консумация от индивида, не се позволява прибавянето на хранителни съставки, хранителни добавки или прибавянето на друго с изключение на пчелен мед. Пчелният мед не съдържа несвойствени за състава му органични и неорганични примеси, няма непознат усет или аромат, признаци на начална ферментация, изкуствено провокирани промени в киселинността и не би трябвало да е бил нагряван по метод, който да унищожава или доста да деактивира естествените му ензими. Поленът и съставките, присъщи за пчелния мед, като се изключи филтрирания пчелен мед, не се отстраняват, с изключение на когато това не може да се избегне при филтриране.

При етикетирането на пчелен мед се съблюдават условията на Регламент (ЕС) № 1169/2011 на Екологичен потенциал и на Съвета от 25 октомври 2011 година за даването на информация за храните на потребителите и на Наредбата за даването на информация на потребителите за храните, призната от Министерския съвет и обнародвана в Дъждовни води през 2021 година

Промените целят да лимитират нарушаванията и да се увеличи успеваемостта на осъществявания надзор.

Предвижда се постановлението да влезе в действие в 14-дневен период от деня на обнародването му в „ Държавен вестник “, защото е нужен период за запознаване и адаптиране на бизнес операторите и контролния орган към условията на наредбата.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР