Етичната, моралната гледна точка на изкуственият интелект (ИИ), опасен ли,

...
Етичната, моралната гледна точка на изкуственият интелект (ИИ), опасен ли,
Коментари Харесай

Изкуственият интелект - духът от бутилката е пуснат

Етичната, моралната позиция на изкуственият разсъдък (ИИ), рисков ли, въпреки кутията на Пандора да е отворена. Различни отзиви, които може да се обобщят по този начин: решенията през днешния ден взимат хората...

В " Зелената седмица " специалисти обсъждаха бъдещето на ИИ в панела за " Disruptive технологиите. От софтуерната гражданска война до етичните въпроси ". Водещ полемиката беше Кристина Ескенази, член на УС на КРИБ, Клъстер Изкуствен Интелект България.

В продължение на три дни, с присъединяване на над 130 панелисти от 10 страни, за трета поредна година Dir.bg и 3E-news провеждат най-мащабния районен конгрес за Зелената промяна, нововъведенията и промишленостите на утрешния ден - Green Week 2023. Еврокомисари, министри, водещи специалисти, бизнес водачи, евродепутати, представители на неправителствени организации разискват провокациите и опциите, пред които климатичните политики и Зеления преход изправят стопанските системи и обществата ни.

Дискусията стартира с малко изявление от разстояние на Даниел Абоу, ръководител на EAIF (European AI Forum) и Изпълнителен шеф на KI Bundesverband (AI Germany). Като световен инструмент ИИ може да работи единствено с голямо количество данни и това от време на време е доста скъпо и енергоемко и е значимо да се ограничи негативното въздействие. Абоу описа в резюме за взаимната работа на 9 страни в европейския план и акцентира, че България е от дейните членове.

Последва забавното изявление за сложността на нормативната наредба на ИИ. Петр Братски, ръководещ сътрудник, Кинстелар Прага, напомни пътят дотук. на първо време преди 6 години Европейският парламент одобри необвързваща резолюция за ИИ - за отговорността и спазването на етичните правила, тъй че ИИ да служи на човечеството, да зачита персоналния живот и сигурността на продуктите и услугите.

Преди три години Екологичен потенциал повтори, даде още веднъж явен сигнал за етичните правила при стартирането на пазара на артикули (услуги) с ИИ.

За да се стигне до разкриването предходната седмица на план за правилник в Екологичен потенциал - трилог - на Екологичен потенциал, Европейска комисия, Европейски Съюз (с вносител Европейската комисия), които да съгласуват разпоредбите.

Гответе се, предложи Братски, това ще са първите правила в света, на които би трябвало отговаряте, в случай че желаете да пуснете на пазара артикул (услуга) с ИИ. Ще би трябвало да спазвате ясно обрисувани условия - да вземем за пример да изготвите предварителна оценка за сходство - отговорности, с които би трябвало да се оправя бизнесът.

Смислени правила, има потребност от правила, само че в случай че сте компания, ще се сблъскате с материя, в която мъчно ще се ориентирате за отговорностите, които пораждат пред вас. В този смисъл интелигентните, добре написани правила, са измежду главните ни задания, разяснява Братски.

Говорим за една нова технология и концепцията е да не се трансформира в взрива на дот фирмите, видяхме по какъв начин този балон може да бъде спукан, сподели доцент Радослав Милчев, началник лаборатория по Изкуствен разсъдък в София Тех Парк, заместител декан на ФИТ към Технически Университет София. Той предизвести, че ИИ води до загуба на умения и се стремежът е тя да бъде минимизирана.

Вече сме пуснали духа от бутилката, и би трябвало да използваме този дух в полза на обществото - в тези старания правните и етични правила на ИИ би трябвало да вървят ръка за ръка, означи доцент Милчев. По мнението му очевидци сме на радикална смяна, която може да сътвори проблеми. И като всяка една нова технология би трябвало да оставим нещата в ръцете, на тези, които знаят какво да вършат. Доц. Милчев подчертава на това - да обучим ИИ, той прави това за което е подготвен.

Обществото би трябвало да си задава въпроси. Разработихме приложения за стопанската система, земеделието, горското стопанство, защитата и всички те са с ИИ, работим за репродуктивното здраве на дамите, отново с ИИ, означи ученият.

Кирил Кирилов, действен шеф на суперкомпютъра " Discoverer ", се пошегува: ИИ прикрива неналичието на естествения ми разсъдък. Той показа суперкомпютъра - мощна платформа за ИИ и зеления преход, която може да предвижда по какъв начин ще се развиват климатичните промени в идващите 30 години. Комбинира комплицирани матрици и това дава доста огромна акуратност на прогнозите, увери Кирилов.

В нашите начинания е редуциране на употребяваната сила. Използваме и топлината, като я споделяме със прилежащата постройка.

Използвайте суперкомпютъра - това е огромно благосъстояние, прикани Кирилов. Ние не изчисляваме нови ваксини или оръжия, а той не яде хора, пошегува се шефът на " Discoverer ".

Кутията на пандора е отворена и всяка организация може да прави опити доста по-евтино. Фокусът е към практичността, сподели Георги Киров, основен откривател и Технологичен шеф в Крисп Лабс. Той показа за двугодишната работа на лабораторията с производител на ВЕИ, съдействие. довело до информация " по кое време да пускат турбините и по кое време да не ги пускат и подвигнаха маржа ". Започваме план с една мина в България, по какъв начин по-добре да употребяват ресурсите и да " връщат природата, където към този момент е изкопано ".

Разработихме план, обвързван със зелени фондове ESG. ИИ проучва и видяхме, че 1/4 от тези фондове в действителност не съблюдават критериите за ESG, разкри Киров. Той заключи: хора и машини - значимото е да станем по-ефективни с по-малко сила.

Mоника Манолова, PhD, специалист по нововъведения в Дигитална Национална Коалиция (DNA), посочи, че ИИ не разполага с фундаментални концепции за неистина и истина. Не може да се ревизира, връзките са милиони с непредвидим генериран резултат.

Както беше показана, най-младият професор в Българска академия на науките - проф. Милена Георгиева, основен теоретичен шеф в EPIX.AI, Институт по молекулярна биология към Българска академия на науките, акцентира, че не можем да приказваме за прецизна медицина и прецизни проучвания без да използваме ИИ за разбор. ИИ се ползва в актуалната биомедицина. Проф. Георгиева даде образец с базата данни с 1 млн. генома (`1+ Million Genomes` (1+MG)) и с ИИ ще имаме информация за тази генетична информация, за взаимоотношението й върху околната среда.

С помощта на ИИ разкриваме кои гени от избран геном да редактираме по този начин, че да не са подвластни на избрани болести. Заедно с това - по какъв начин ИИ влияе върху другите бизнеси и по какъв начин бъдещите генерации ще употребяват информацията, която им предоставяме през днешния ден, показа проф. Георгиева.

Духът от бутилката е пуснат - това сподели и различен участник в полемиката - гл.ас. Момчил Карпузанов, научен шеф на магистърските стратегии в AUBG. Какво преподаваме на нашите студенти и по какъв начин работят пазарните правила и образуването на стойност, когато приказваме за ИИ. И се питаме къде е идващият човешки субект и какво общество ще можем да създадем. Кой ще е притежател на решенията след 10 година, каква е нашата дарба които сме от разнообразни промишлености и какъв ще е резултатът от чисто обществена позиция.

Усилието е да овладеем ИИ във всекидневието и стопанската активност, сподели в умозаключение Кристина Ескенази.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР