Етапите на трудната и нежелана реформа в достъпа до медицински

...
Етапите на трудната и нежелана реформа в достъпа до медицински
Коментари Харесай

ТЕЛК, НЗОК и нов софтуер - това вече е перфектна буря

Етапите на сложната и нежелана промяна в достъпа до медицински произведения на хората с увреждания са малко като в " Четири сватби и едно заравяне ", единствено че без благополучен край. След четири отлагания, които сами по себе си подсказват ентусиазма на държавните институции, на 1 юли идва ред цялата камара от обещания, несвършена работа и заметени проблеми да се сгромоляса върху пострадалите.

На тази дата не просто отпущането на медицински произведения - слухови апарати, протези, инвалидни колички и прочие, се трансферира към НЗОК, където от години се твърди, че му е мястото, а целият развой става електронен с желание да направи всичко доста по-лесно. Реформа има единствено видимо - на процедура един длъжник (Агенцията за обществено подпомагане) се заменя с различен (НЗОК), а всички пороци на сегашната система мигрират дружно с нея - стойностите и описите остават все по този начин архаични, схващанията - срамно несъответстващи.

Общата настройка на виновните служби е: не сме подготвени, само че започваме. Съвсем пресните проблеми с електронни посоки, предписания и прочие очевидно не са послужили за изваждане на поучения, тъй като грешките се повтарят. Само дето към към този момент взривоопасната композиция от НЗОК, " Информационно обслужване " и нов програмен продукт в този момент се прибавя още един доста мощен състезател - системата за здравна експертиза и нейните ЛКК, ТЕЛК и НЕЛК.

 

Какво е и какво би трябвало да бъде
 

Медицинските произведения съгласно схващанията на нашата система са просто тип търговски артикул, който може да се продава. Сега мястото им е в Агенцията за обществено подкрепяне, която отпуска не произведения, а помощи, с които нуждаещите се да ги купят по собствен избор от лицензиран снабдител. Решението кой има потребност от здравно произведение и какво да е то се взема от ЛКК и ТЕЛК, само че без елементи.

Лимитите за възнаграждение са ниски, и надлежно продуктите, които могат да се купят с тях - калпави. Случва се освен да не възстановяват живота на човек, а да го осакатят в допълнение. За обикновено се счита човек да доплати в пъти по-голяма сума от отпуснатата, с цел да си купи нещо по-адекватно.

Всичко това в огромна степен остава без смяна, само че от 1 юли минава към НЗОК. Така вместо целева сума, човек ще получава самото произведение. Нуждата от него още веднъж ще се дефинира от лекарските комисии (ЛКК, ТЕЛК и НЕЛК), само че към този момент напълно самостоятелно. На тази база комисиите ще издават електронен медицински документ с несъмнено произведение, който дружно със заявката на пациента ще постъпва по електронен път в РЗОК и НЗОК за утвърждение и администриране. Накрая пациентът ще получи изделието от лицензиран търговец.

А по какъв начин би трябвало да бъде? " Медицинските произведения са част от рехабилитацията - това е здравна услуга, а не просто стока ", споделя доцент Владислав Иванов, един от най-хубавите експерти по рехабилитация на опорно-двигателния уред у нас. " Това не е разкош - като да си купиш кола, а продължение на лекуването ", добавя и Минчо Коралски, дълготраен началник на организацията за хората с увреждания. Затова и от години се приказва, че мястото на тези медицински произведения е в НЗОК, само че преместването надалеч не изчерпва промяната.

В естествените страни, споделя Коралски, тези решения се вземат от лекуващия доктор. Той дефинира потребността - примерно от инвалидна количка, дава параметрите, а пациентът отива при лицензиран снабдител, който създава изделието по заложените от лекаря условия. След това количката се утвърждава от лекаря и чак тогава идва ред на заплащането. След избран интервал процесът се повтаря, тъй като потребностите се трансформират, а остарялата количка се рециклира и отива при различен човек.

 

На триците - скъпи, на брашното - евтини

На фона на поскъпващия ни живот несъответстващите предели, до които касата ще заплаща медицинските произведения, евентуално ще доведат до съществено неодобрение в идващите месеци. Държавата не крие, че смяна тук ще има най-рано от 2023 година, а в този момент просто един лист се мести от АСП към НЗОК с всичките си насъбрани през последните 30 години дефицити, освен това трупайки нови. Оптимизъм за 2023 година обаче също няма (процедурите за установяване на нови стойности и спецификации към този момент текат).

" Трябва да се премисли цялата смяна, тя не може да се профанизира до продажба на медицински произведения на най-ниска цена и да се трансферира механично цялата нормативна база, която се преписва от 80-те без някаква логичност ", показва доцент Владислав Иванов. По разпоредбите на търга на НЗОК, тази към този момент ощетена финансова рамка ще бъде понижена с още най-малко 10-20% при сключване на договорите с компаниите, добавя той. Така към този момент мизерното статукво ще бъде удължено.

Още един проблем с определяните от НЗОК стойности, до които ще се поема цената на произведение - в поканата за присъединяване в определянето на стойностите са смесени търговци на едро и търговци на дребно, споделя Бончо Пеев, който има над 30 година опит в предлагането на слухови апарати, ларингофони, аудиометри и прочие В актуалната процедура вземат участие най-вече търговци на едро, а НЗОК ще подписва контракти с търговците на дребно. И за дилетант е ясно, че това са доста разнообразни цени.

Като контрапункт на това се явява нежеланието за преработване на произведения - тук всичко предоставяно е ново, нищо че в всеобщия случай не става за прилагане. Затова, съгласно хората с увреждания, най-малко в един смисъл сме най-богатата страна в света. Другаде, споделя Минчо Коралски, ти получаваш нова количка, тъй като 2 години по-късно потребностите ти са други, а остарялата отива за преработване, освен това от профилирани предприятия на хора с увреждания. Втората приложимост помощни средства от Европа са стотици пъти по-качествени, споделя и Емил Янев от Козлодуй, който употребява скутер от 1990 година

 

От пъстър към по-цветен тв приемник

Същинските проблеми на това, което се прави, най-добре се виждат през една съответна група медицински произведения. Бончо Пеев споделя какви грешки се залагат в група " Слухови апарати ". " Стойностите на възнаграждение на изделията са механично трансферирани пределни предели на помощта, която в този момент е давана на хората с увреждания. Това обаче не са цени и стойност на медицински произведения ", показва той.

В някои наименования проличава липса на механически знания - приказва се за цифрови апарати и за цифрови програмируеми апарати, а това е едно и също нещо - нямаме пъстър и по-цветен тв приемник, дава образец Пеев. Но, да речем, че това са бели ядове. По-тревожно е смесването на групи медицински произведения с категории лица, които ги употребяват и даването на разнообразни стойности на възнаграждение.

При слуховите апарати за деца, учащи и студенти да вземем за пример цените са доста положителни. За обезпечени лица в трудоспособна възраст лимитът е 480 лева, а спецификацията - висок клас. За пенсионерите обаче сумата е единствено 170 лева, а типът уред - базов. Това е обидна дискриминация, присъща на нецивилизовани общества. Но като че ли не е задоволителна, тъй като за възрастните избраният експлоатационен период е с една година по-дълъг от този на обезпечените лица в трудоспособна възраст - може би с вяра, че до момента в който срокът мине, нуждата ще отпадне по натурален път. " Няма слухов уред за възпитаник и за пенсионер, той е все слухов уред. Както и 0,25 диоптъра за възпитаник и за пенсионер са едно и също нещо ", споделя Пеев.

 

ЛКК, ТЕЛК и НЕЛК

Системата за здравна експертиза от години се върти в личен обаян кръг от проблеми - комисиите нямат хора, а работата им стремглаво пораства. В резултат на това чакането тук е пословично, въпреки и да е надалеч от най-кошмарните времена. Сега върху ЛКК, ТЕЛК и НЕЛК се изсипват нови отговорности.

Оттук нататък в медицинския документ, публикуван от съответната лекарска консултативна комисия, тя ще би трябвало да уточни съответен тип здравно произведение, като го индивидуализира със съответния НЗОК код. Посочените НЗОК кодове в листата, оповестен на 31 май, са над 7000. Само тези за слуховите апарати, посочени от участващите в процедурата търговци на едро, са към и над 2000, изяснява Бончо Пеев.

Как НЗОК си показва членовете на ЛКК комисиите, които ще предписват слухови апарати, да познават всички марки, типове и видове слухови апарати, техните характерности, механически данни и особености и да дефинират подобаващия за съответния пациент, пита Пеев. В доста случаи, споделя той, се постанова човек да тества разнообразни модели със съответната конфигурация, до момента в който открие подобаващия за себе си. Не е ясно по какъв начин ще е допустимо това, само че е ясно, че се отваря малка врата търговците да " стимулират " съответната комисия да избере " верния " код всред хилядите вероятни.

Към комисиите има и други терзания. Не е заложена система за оценка на положението на нуждаещия се, предизвестява доцент Иванов. Той цитира 4 системи на интензивност, употребявани по света за установяване на потребността от надлежно здравно произведение. Ако сте с първа степен интензивност, значи не напускате стаята - тогава не ви би трябвало протеза, а инвалидна количка, дава образец той. Това обаче, съгласно него, изисква просветеност от комисиите, която сега липсва, тъй като хората не са подготвени.

 

Познай по какъв начин ще влезеш в РЗОК

 

Управляващите изрично отхвърлиха опасенията на хората с увреждания, че достъпът до медицински произведения ще се затрудни по няколко линии. Изписването на произведения да вземем за пример се свива от 300 точки на АСП в 28-те РЗОК и НЗОК. Павел Савов от асоциацията за рекреация, интеграция и спорт бе разкрил в " Google мапс ", че половината от районните каси не са налични с инвалидна количка.

Освен това електронното подаване на документите за хиляди хора може да се окаже усложнение, а не облекчение, както си го показват политиците. Подаването на документи по електронен път ще откаже доста консуматори - възрастни, хора в отдалечени региони без интернет, предизвести доцент Иванов. И това е даже без да броим нормалните разтърсвания при внедряването на нов програмен продукт в опазването на здравето.

Електронният път ще облекчи цялата процедура, парира паниките зам.-министърът на опазването на здравето Любомир Бакаливанов. " Така или другояче, в основата на приемане на предоставяне на дадена помощ стои минаване през ТЕЛК, НЕЛК и прочие Електронното издаване става в самата комисия, досега, в който индивидът може да получи съответното средство от всеки един лицензиран търговец ", изяснява той.

Този оптимистичен взор обаче пропуща, че подаването на документи е единствено началото, а по-късно тези средства се нуждаят от ремонт, контрол, връщане, подмяна, възобновяване и прочие И за всеки подобен случай ще би трябвало още веднъж да се кандидатства, комисии да заседават и вземат решение и така нататък Няма по какъв начин документите да се подава без присъединяване на пациента, предизвестява доцент Иванов.

" Ще следим пропускливостта на системата, тя е доста значима за нас. Ще се стараем да не се получи тясно място в системата, да не се стигне до очакване за средство 2-3 месеца ", твърди шефът на здравната комисия в Народно събрание доцент Антон Тонев.

 

Индивидуализация и осъвременяване - в светлото бъдеще

 

Въпреки че имаше 4 години да измисли системата, държавната администрация е изпуснала основни детайли от нея. Масово организациите предизвестяват, че никой не е помислил по какъв начин едно остаряло средство ще отпада от описите, по какъв начин те ще се обновяват с по-модерни разработки, по какъв начин ще се индивидуализира едно произведение към потребността на съответния човек и прочие Управляващите признават, че тук има законов пропуск, само че дават обещание след 6 месеца той да е отхвърлен.

Със самите тръжни процедури също има проблеми. До тях да вземем за пример се позволяват компании, които не са имали такава активност. За пръв път се позволява произведения да доставят компании, които имат свои стандарти за качество, а не одобрените в Европейски Съюз и България. Последното се третира от ръководещите като разширение на обсега за да разреши самостоятелна направа на произведение, при която няма по какъв начин да има интернационален стандарт. Те успокояват и че компаниите ще идват при НЗОК към този момент тествани дали да дават отговор на стандартите за качество от Изпълнителната организация по медикаментите.

Всички паники ръководещите посрещат с обещанието нова междуведомствена група с присъединяване на организациите на хората с увреждания " в действителност да регламентира процеса кой има право да предлага нови произведения, кой има право да ги прави оценка, да се прави оценка цената, до която те би трябвало да бъдат заплащани " и така нататък Така, съгласно Афенлиев, и работата на НЗОК ще стане доста по-лесна.

 

Отлагане, отсрочване, отсрочване

Както стана дума, тази промяна бе отлагана 4 пъти. През 2018 година бе решено прехвърлянето да стане от 2020 година 2020 година пристигна и смяната бе отсрочена за 2021 година, след това за 2022 година В началото на годината един месец хората бяха без достъп до произведения, тъй като никой не бе забелязал, че срокът е изминал, само че никой не го е удължил. Така се стигна до ново отсрочване - 31 март, а сетне и още едно - 1 юли.

Това отсрочване, най-малко към този момент, наподобява последното. Но не тъй като всички са подготвени за смяната. При четири налични години да се провежда прехвърлянето, от което в известна степен зависи живота - или най-малко естествения живот, на стотици хиляди българи, всичко в действителност се прави в последния миг.

Срокът на публичното разискване на основните промени в правилника за използване на закона за хората с увреждания е 20 юни. Назначаването на 100 души в НЗОК за всички нови действия занапред ще се финансира от актуализацията и от претекстовете към нея не проличава тези хора да са към този момент налични. Според организациите на хора с увреждания обещаното за предишния месец май тестване на цялостното прекосяване в електронен режим при ТЕЛК, НЕЛК и ЛКК, както и при търговците на дребно, към момента е без придвижване или в случай че има резултати, то те не са известни. Въпреки това касата твърди, че е в бойна подготвеност. Дано единствено тази бойна подготвеност не се окаже още веднъж впрегната против ползите на жителите.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР