Естрадната ни дива Петя Буюклиева празнува рожден ден на 24

...
Естрадната ни дива Петя Буюклиева празнува рожден ден на 24
Коментари Харесай

Огнената Петя Буюклиева - жена на всички времена

Естрадната ни дива Петя Буюклиева чества рожден ден на 24 юни. Тя съумява да вдигне многочислената си аудитория на крайници на всеки собствен концерт. Петя приключва музикалното учебно заведение в Пловдив със компетентност пиано, а по-късно и музикалната академия - естраден отдел в класа на Стефан Анастасов през 1983. Една от първите и... изяви е на Софийската джаз среща през 1980 година От 1981 година е солистка на оркестър “София ”, с който е на концертно турне в Русия, по-късно на Биг-бенда на БНР и “Динамит брас бенд ”. През 1986-а печели “Голямата премия ” на Международния фестивал “Златният Орфей ”. Сред най-популярните песни в репертоара й са “Жена на всички времена ”, “Понякога ”, “Хоби ”, “Ежедневен човек ”. Печелила е четири пъти влиятелната премия “Гран При ” и 25 интернационалните награди от състезания в разнообразни страни. Петя, която е родена в Асеновград, една заран, пътувайки към учебно заведение, където учи пиано, се простудява и развива така наречен фациалис (възпаление и парализа на лицевия нерв). Бори се до дъно да се възвърне и с доста непримиримост и молебствия съумява. И ориста я възнаграждава. Явявайки се на прослушване при импресариите от “Гост-концерт Москва”, е утвърдена за концертно турне дружно с Катя Филипова и оркестър “София”.

Лили Иванова я кани да открива концертите й. Така още като студентка тя се озовава на огромната сцена и прави над 400 концерта

Със брачна половинка си Петя се среща в Консерваторията. Парите, с които разполагат, влагат в озвучителна инсталация. Мечтаят за лична рок група и основават бандата “Реланс”. След следващия гаф с един пианист вземат решение, че Петя би трябвало да прави независима кариера. “Златният Орфей” става трамплин към певческата й кариера. Тя се трансформира в спортния кон на България, обикаля всички фестивали в соцрепубликите.

Това й коства огромно напрежение и отговорност. Мнозина си спомнят взривяващия резултат, който реализира в Хавана, публиката става на крайници от началото на песента на Дженифър Холидей, която тя извършва.

“Петя получи четири от петте награди, връчени на фестивала. Живеехме на колела. В хотелите се чувствахме вкъщи, а у дома - като на хотел. Така минаха 10 години, споделя персоналната си болежка брачният партньор Тони. - Въпреки огромните триумфи обаче Петя не беше щастлива. Липсваше й детенцето, което да я посреща на прага.

В този интервал тя направи два спонтанни аборта. И двата бяха след продължителни самолетни полети. След тази покруса за нас взехме решение да отидем при Ванга. При срещата

Петя вибрираше, чакайки да чуе присъдата си, само че майка Ванга беше сбита: “Нищо ти няма... сопри се, ке родиш”

Петя се успокои. Любопитното е, че по това време нямахме още църковен брак и когато го сключихме, година по-късно Петя забременя. На 11-ата година от брака ни се роди Тони. Никога не я бях виждал толкоз щастлива. Но животът ни подложи на идващото тестване.

По това време банката, в която държахме спестяванията си, беше пред банкрут. Това беше стрес при мисълта, че може да загубим всичките си спестени пари. Петя резервира хладнокръвие, направи всичко допустимо да открие точните хора и съумя. Понеже банковата система не беше сигурна, ние

вложихме тези пари в градежа на жилищна постройка през 1998 година Оказа се строителна пирамида

Стана ясно, че компанията е банкрутирала, а притежателя го “самоубиха”. Настана суматоха, тъй като нямахме нотариално заверени документи. Петя отново съумя в последния миг да уреди документите. Това се случи.



И когато не се виждаше никаква светлина в края на тунела, Петя реши да възобнови фестивалната си активност. За един месец съумя да завоюва Гран при в Ел Ей на шампионат по изкуствата, първото Гран при за България в Македония на фестивала “Макфест”, първа премия в Памуккале в Турция. Другото хубаво нещо, което се случи в този интервал, беше повторното й зачеване. Винаги сме желали да имаме две деца, само че уви, насладата ни беше къса. При автомобилна злополука неуместно почина майка й.

Петя не можа да го преживее и загуби детето.

За първи път я видях да изпада в голямо обезсърчение. Няма нищо по-страшно от непредвидената и неочаквана гибел. В неделя си приказваме по какъв начин ще честваме фамилен празник, а в понеделник, след телефонно позвъняване, видях по какъв начин Петя се срина на земята. Бащата на отговорното малолетно момиче, направило злополуката, беше авторитетен предприемач в Асеновград. Опитаха се по всякакъв начин да потулят случая, само че Петя сподели: “Няма да разреша майка ми да се обърне в гроба! Трябва да има отмъщение!”. Взе нещата в ръце и ги изведе до дъно. Адвокатът ни попита Петя: “Искаш ли да вкараме момичето за една година в затвора”, само че тя не се съгласи - знаеше, че на това момиче му предстоеше да учи в чужбина, искаше единствено истината да спечелва. През този интервал обикаляхме от манастир на манастир и се молихме за покой на душата на майка й. За следващ път Петя откри сили да се изправи в името на нашия наследник, който имаше потребност от нас.

В нейния живот досега нищо не е получено безплатно, всичко е резултат от доста работа



Истината за Петя е, че тя е първична, откровена и на моменти даже не осъзнава какво тъкмо е споделила и по какъв начин то е прозвучало. Тя драсва клечката бързо, а след 5 минути към този момент нищо й няма. Всичко прости и всичко не помни. Има положително сърце.

Много е сензитивна. Попива като лакмус силите към себе си, това е, което я изкарва от равновесие. Всъщност тя е един доста измъчен човек, минал през тествания, за които никой даже и не допуска. Колкото и да прозвучи необикновено за някои хора, само че Петя не е човек, който преиграва в живота. Вкъщи тя е като едно слънце - желае на всички места, в случай че може, да огрее. Тя е и звездата в кухнята. За мен Петя е един заслужен човек и гения, който го има, аз го държа на пиедестал”, споделя Тони Георгиев, брачният партньор на Петя Буюклиева. Двамата са дружно от цели 35 години, в които са минали през редица сложни и тежки тествания.

Подготви Паулина БОЯНОВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР