Естонският външен министър Урмас Рейнсалу смята, че Тартуският мирен договор

...
Естонският външен министър Урмас Рейнсалу смята, че Тартуският мирен договор
Коментари Харесай

Естония отново се позова на договор от 1920 г. за териториални претенции към Русия

Естонският външен министър Урмас Рейнсалу счита, че Тартуският кротичък контракт от 1920 година е годен до влизането в действие на нов контракт за граница сред Естония и Русия, оповестява ТАСС.

" Естония подписа двустранно съглашение с Руската федерация, което не влезе в действие, защото и двете страни не организираха съответните процедури, планувани от Виенската спогодба ", разяснява той на конференция.

По думите му, " до влизането на новия контракт в действие, работи логиката на предходния контракт ".

" Гледната точка на настоящето държавно управление и тя е била годна по времето на всички предходни държавни управления, ние считаме Тартуския кротичък контракт за годен. Естония подписа съглашение за смяна на граничната линия. Ако тя влезе в действие в двете страни, ще има нова гранична линии ", добавя Райнсалу.

В същото време съгласно него, държавното управление на Естония не се e обръщало към Русия с предложение за преразглеждане на граничната линия, както е закрепено в новото съглашение.

В сряда съветското посолство в Естония съобщи, че тази балтийска република публично се е съгласила на неналичието на териториални искания против Русия, като подписва контракт за граница през 2014 година Руската страна не е получила публични вести за преразглеждането на тази позиция, отбелязва дипломатическата задача.

В същото време Тартуският кротичък контракт стана просто част от историята, акцентира посолството на Русия. По-рано в сряда, представителят на съветския президент Дмитрий Песков уточни, че Кремъл смята териториалните искания на Талин против Москва за неприемливи.

Във вторник, посолството на Русия в Естония посъветва локалния народен представител Антс Лаанеотс, който е някогашен пълководец на Силите за защита на прибалтийската република, " да излезе от танка ", след коментар, че Русия е почнала превъоръжаване и се готви за експанзия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР