Естонският премиер, Кая Калас, призова западните съюзници да предотвратят преждевременното

...
Естонският премиер, Кая Калас, призова западните съюзници да предотвратят преждевременното
Коментари Харесай

Естония: Не трябва да се страхуваме от разпадане на отношенията с Русия

Естонският министър председател, Кая Калас, прикани западните съдружници да предотвратят преждевременното спокойно съглашение сред Русия и Украйна, съобщи news.bg.

" Трябва да внимаваме с преждевременните апели за преустановяване на огъня и мир, написа тя в публикация за английския вестник " The Sunday Telegraph ". Нашата политика би трябвало да се основава на разбирането, че съветската опасност няма да изчезне на следващия ден. С Русия в реалност не би трябвало да има никакви бизнес връзки както преди. "

Според Калас, западните страни не би трябвало да се опасяват от утежняване на връзките с Русия и даже от цялостното им раздробяване. " Газът може да е безценен, само че свободата е скъпа ", съобщи естонският министър председател.

Припомняме, че през вчерашния ден съветският дипломат бе извикан в естонското външно министерство поради думите на Путин, че славяните са живели на територията на Нарва " от зората на времето ".

На 10 юни Путин съобщи, че Петър Велики не е завладявал непознати земи, а е " отвоювал " и прибирал съветски земи.

В речта си по случай 350-годишнината от рождението на Петър Велики Путин не загатва войната против Украйна, само че с усмивка прави паралел с днешната си политика: " Е, очевидно тогава и на нас се е паднало да се върнем и да се укрепим. "

" Това, че би трябвало да се пазиме, да се борим, това са явни неща. Почти нищо не се е трансформирало. Ето, Петър Велики Велики води Северната война в продължение на 21 години. Изглежда, че той беше във война с Швеция, той лиши ли им нещо. Той не лиши нищо: той върна (територии) ", означи Путин.

По време на тази война Петър I анексира територията, на която основава новата столица Санкт Петербург. Путин уточни, че при започване на войната европейските страни считат тези земи за владеене на Швеция. " Всички я признаха за шведска и от незапомнени времена там са живели славяни дружно с угро-финските нации. Освен това тази територия е била под контрола на съветската страна ", акцентира той, като уточни и непосредствено град Нарва.

Думите му провокираха отвращение от страна на естонското външно министерство. " Това, което президентът Путин сподели, в това число за естонския град Нарва, е почтено за жалост. Това е изцяло недопустимо и то в миг, когато Русия организира реваншистка политика под прикритието на идеологията " Руски свят " посредством заличаване на украинската държавност и нация ", се споделя в изказване на естонското министерство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР