Естонският популистки премиер оцеля във вот на недоверие, повдигнат от

...
Естонският популистки премиер оцеля във вот на недоверие, повдигнат от
Коментари Харесай

Естонският премиер оцеля при вот на недоверие

Естонският популистки министър председател оцеля във избор на съмнение, издигнат от опозицията, откакто финансовият му министър от крайнодесния сътрудник на обединението ЕКРЕ се опита нелегално да уволни полицейски шеф.

``
реклама
Премиерът Юри Ратас бе подсилен от 55 депутати в Народното събрание със 101 места, които гласоподаваха срещу вота на съмнение.

Трипартийната му коалиция управлява 56 места в Народното събрание.

Министърът на финансите Мартин Хелме се опита да уволни полиция и началник на граничната защита Елмар Вахер в средата на август, макар че нямаше пълномощия да го направи.

Според сведения, той е работил от името на татко си Мартин Хелме, министър на вътрешните работи и водач на партията EKRE, който по това време е бил на отмора.

Кая Калас, водач на главната демократична опозиционна реформаторска партия, съобщи, че е повдигнала вота на съмнение поради опасенията, че опитите на Хелме да смъкна Вахер подкопават върховенството на закона.

Това е последното в поредицата от несъгласия, пред които се изправи Ратас, откакто партията му Център сформира спорна коалиция с антиевропейската ЕКРЕ и десните консерватори от Исамаа след изборите през март.

Въпреки спечелването на балотажа, Реформаторската партия не съумя да реализира договорка за мажоритарна коалиция в балтийската страна от 1,3 милиона души.

На фона на митинга на опозицията и под натиска на президента Керсти Калджулайд, Ратас удостовери на 19 август, че Вахер ще остане като началник на полицията.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР