Естонският парламент (Рийгикогу) гласува против връщането на знамената на Европейския

...
Естонският парламент (Рийгикогу) гласува против връщането на знамената на Европейския
Коментари Харесай

Естония изнася от парламента знамето на ЕС

Естонският парламент (Рийгикогу) гласоподава срещу връщането на знамената на Европейския съюз в залата за тържествени мероприятия и конференции. Спорът за наличието на европейския байрак в законодателното заседание закупи идеологически темперамент: Управляващите националисти, по чиято самодейност знамето бе изнесено, настояват, че интеграцията в Европейски Съюз не е дала нищо на Естония, а единствено е разрушила нейната стопанска система, предава електронното издание Rubaltic, като отбелязва, че „ сходни ругатни по отношение на „ европейския избор “ до момента не са чувани в Прибалтика “. " Фокус " показва публикацията без редакторска интервенция.
Историята на европейските флагове в естонския парламент наподобява на пръв взор дребна, с цел да можете съществено да се замислите над нея. Всичко е прекомерно провинциално, смешно и неуместно, с цел да се приказва за геополитиката и европейските каузи. Но когато става дума за балтийските страни, символиката на сходни събития не е смешка.
След пролетните избори в Рийгикогу новото управление на Народното събрание разпореди отстраняването на флаговете на Европейски Съюз от залата за церемонии. Преди това те постоянно се издигаха до естонските знамена, когато първите лица от Народното събрание и страната влизаха в Бялата зала, където приказват с пресата.
Изпратената в съпротива още преди три години демократична и проевропейска Партия на промените прикани сътрудниците си да размислят и да върнат жълтите звезди на синия декор в Бялата зала на Рийгикогу.
„ Рийгикогу е представителна постройка на Република Естония, провежданите там мероприятия подхождат на европейските полезности. Решението да се изхвърли знамето от представителната зала не е всекидневно вътрешно решение; знамето има алегорично значение и знаците не се пипат безгрижно. Символите значат нещо “, сподели един от водачите на реформистите, някогашният естонски министър председател Таави Рийвас.
Въпросът придобива политическо и даже идеологическо значение. Председателят на Рийгикогу, заместник-председателят на Консервативната национална партия (ЕКРЕ) Хен Пилоуас, който подреди да се отстранен флаговете на Европейски Съюз, реши да сложи въпроса на обществено гласоподаване.
В резултат на това болшинството от народните представители гласоподаваха два пъти, че не би трябвало да има знаци на Европейския съюз в естонския парламент.
Отделно внимание заслужава тяхната обосновка. Ако ръководителят Пилоуас се ограничи с протоколно разглеждане, че европейските флагове са в естонския парламент по отношение на естонското председателство на Европейски Съюз и след прекратяването им не са нужни там, членовете на неговата партия побързаха намерено да разкритикуват Европейския съюз.
Лидерът на ЕКРЕ Март Хелме,например, споделя, че естонската стопанска система „ няма никаква изгода “ от Европейски Съюз.
„ Европа, въпреки всичко, се състои от толкоз доста разнообразни националисти и всички те са благосъстоянието на Европейски Съюз и хората в другите страни въобще не желаят Европейски Съюз да стане някаква имерпия “, съобщи Хелме и уточни, че естонците не харесват Европейски Съюз и Естония се афишира срещу опитите на брюкселската администрация да лишават властта от самостоятелната национална страна.
Преди няколко месеца би било безусловно необикновено да си представим, че такива неща ще бъдат говорени в Прибалтика не от някакви маргинали, а от водача на ръководеща партия. Европейският съюз не е просто някакъв огромен интеграционен план за балтийските страни. „ Европейският избор “ е вяра, постройките на Екологичен потенциал, Европейска комисия и другите европейски институции са свещени храмове, а знамената на Европейски Съюз – свети хоругви.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР