Естонският парламент призна действията на руските войски в Украйна за

...
Естонският парламент призна действията на руските войски в Украйна за
Коментари Харесай

Естония и Латвия признаха действията на руските войски в Украйна за геноцид

Естонският парламент призна дейностите на съветските войски в Украйна за геноцид на украинския народ. Това заяви на 21 април в Telegram шефът на ръководещата в Украйна партия „ Слуга на народа “, депутатката Елена Шуляк, представена от украинския уебсайт " Гордон ".

По време на тирада пред естонските парламентаристи тя означи, че точно Естония през 1993 година стана и първата страна, признала Гладомора за геноцид на украинския народ.

„ Познаваме Естония като страна с нулева приемливост към всеки тоталитаризъм, тирания, геноцид и други прояви на нечовешка нечовешка политика. И през днешния ден те бяха първите, които разгледаха въпроса за признаването на геноцида, който Русия извърши на територията на Украйна – само че към този момент в 21 в. Това е значимо за паметта на десетки хиляди починали Важно е за тези, които са били изнасилени и измъчвани Важно е за тези, чиито къщи са били разрушени Важно е за 100 000 души, които през днешния ден в Мариупол са принудени да се крият от бомби в изби, таящи последната вяра, че по някакво знамение съветските войските ще си спомнят за човещината и ще разрешат да бъдат евакуирани по филантропични коридори “, акцентира Шуляк.

Според нея признаването на дейностите на Руската федерация за геноцид е значимо освен за Украйна, само че и за Европа и останалия свят.

„ Днес Русия изважда от кутиите на предишния век и връща в действителността най-нечовешките, безчовечен практики, които от дълго време са наказани на всички равнища и във всички страни ", припомняйки отново Гладомора и Холокоста.

Латвийският парламент също одобри през днешния ден закон, допускащ на управляващите да лишават поданството на лица, които поддържат осъществяването на геноцид, закононарушенията срещу мира и похищенията против териториалната целокупност или не съблюдават конституционния ред в демократичната страна, съобщи организация „ Блумбърг “, представена от Българска телеграфна агенция.

Законът беше признат с 62 гласа против един срещу и 14 въздържали се. Той ще бъде прилаган единствено против лица, които имат повече от един паспорт, а всяко решение може да бъде обжалвано в съда.

Латвийският парламент одобри единомислещо и резолюция, обвиняваща Русия в геноцид против украинския народ, съобщи ДПА. Депутатите също по този начин приканиха останалите страни от Европейски Съюз неотложно да спрат вноса на съветски нефт и газ.

В резолюцията се показва, че съществуват „ многочислени свидетелства и доказателства за жестоки всеобщи закононарушения, осъществени от съветската войска “, включващи убийства, изтезания, изнасилвания и опозоряване на тела на украински жители в градовете Буча, Ирпен, Мариупол и други места.

Руските военни отвличат украинци и ги депортират на своя територия, се споделя още в документа.

Естонският парламент също одобри през днешния ден с единогласие резолюция, осъждаща, съгласно текста, военните закононарушения и геноцида, осъществени от Русия в Украйна, съобщи ДПА.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР